Túlóra 2015 / 2016 az új Munka Törvénykönyve szabályai szerint

2015. október 01. 13:04
"Túlóra 2015 / 2016 az új Munka Törvénykönyve szabályai szerint - Túlóra pótlék 2015 mértéke, túlóra elrendelése és a túlóra elszámolása: ha Ön is a munkaidejét meghaladóan dolgoztatják a munkahelyén (vagyis "túlóráztatják"), akkor Önnek is járhat túlóra pótlék, pihenőnap, vagy szabadidő 2015-ben is, az új Munka Törvénykönyve szabályai szerint. "

Kapcsolódó cikkek

Munkabalesethez kapcsolódó dokumentáció - a munkáltatóra és munkavédelmi szakemberre váró feladatokkal

2019. október 18. 08:02
Egy balesetnél a munkáltatónak, vezetőnek, helyszínen lévő dolgozónak egyik pillanatról a másikra számos kötelessége, feladata keletkezik. Meg kell kezdeniük például az azonnali segítségnyújtást, szükség esetén a mentők riasztását, a veszélyhelyzet elhárítását, a helyszínbiztosítást. Nyilván, mindez közös feladata az ott dolgozóknak, illetve az egészségügyi, műszaki szakembereknek. Ellenben, a munkabaleset kivizsgálása munkabiztonsági szaktevékenység, vagyis csak középfokú, felsőfokú munkavédelmi szakember végezheti el. Ehhez számos adminisztratív feladat is kapcsolódik, amiket egy jogkövető vállalkozásnál a - saját alkalmazásban álló vagy szerződéses - munkavédelmi szakember jól ismer és el is lát. Ettől függetlenül igen hasznos, ha egy-egy vezető is tisztában van az alapvetően szükséges lépésekkel. Dr. H. Nagy Judit, az Alemona Hungary Kft. munkabiztonsági szakértőjének írása.

Munkabaleset: amit mindenképpen bizonyítani kell a munkáltatói felelősség megállapításához

2022. július 27. 08:26
A munkáltató felelős a munkavállaló minden olyan káráért, melyet az a munkaviszonnyal összefüggésben szenvedett el. A Kúria nemrégiben hozott ítélete (BH2022.160.) rögzíti a munkáltató felelősségének feltételeit.