A munkahelyi koronavírus teszt jogi kérdései

2021. október 13. 08:25
A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, habár erre nincs jogszabályi előírás, számos munkáltató dönt úgy, hogy a munkavállalóknak bizonyos időszakonként koronavírus tesztelésen kell részt venniük. Kérdés azonban, hogy milyen szabályok vonatkoznak a munkahelyi tesztelésekre. Kötelezhető-e a munkavállaló a teszt elvégzésére? Ki viseli a tesztelés költségeit? Munkaidőnek minősül-e a tesztelés ideje? Az ado.hu cikke.
A munkahelyi koronavírus teszt jogi kérdései

A munkahelyi koronavírus teszteléssel kapcsolatban az első kérdés az, hogy a munkáltató egyáltalán kötelezheti-e a munkavállalóit arra, hogy meghatározott időszakonként negatív teszteredménnyel rendelkezzenek. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 54. § (4) bekezdése és a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 2. § (2) bekezdése értelmében a munkáltatónak biztosítania kell az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. Ha tehát a munkáltató e munkajogi és munkavédelmi kötelezettségének teljesítése érdekében rendeli el a tesztelést, a munkavállaló annak elvégzésére kötelezhető. Ennek fennállását minden esetben egyedileg kell vizsgálni. Természetesen a munkáltatónak szem előtt kell tartania a szükségesség és arányosság követelményét, így például munkavédelmi okokra hivatkozva sem kötelezhető a kizárólag otthonról munkát végző munkavállaló a tesztelésre (nem szükséges), illetve az sem várható el a munkavállalóktól, hogy naponta több tesztet is elvégezzenek vagy elvégeztessenek (nem arányos).

Ki viseli a teszteléssel járó költségeket?

Abban az esetben, ha a munkáltató rendeli el a tesztelést, akkor a teszt szükségessége a munkavégzéssel összefüggésben merül fel, emiatt annak költségeit a munkáltatónak kell megfizetnie. Ha a munkavállaló külföldi nyaralásáról történő hazatérése során a jogszabályok tesztelési kötelezettséget nem írnak elő, azonban a munkáltató a munkába visszatérést csak negatív teszteredmény esetén engedélyezi, ennek költsége szintén a munkáltatót fogja terhelni.

Fontos kérdés továbbá, hogy a tesztelés ideje, illetve a mintavétel helyszínére utazás munkaidőnek minősül-e. Ha a koronavírus teszt elvégzésére a munkahelyen kerül sor, a tesztelés ideje természetesen munkaidőnek minősül. Abban az esetben, ha a tesztelés a munkahelyen kívül történik, a tesztelés ideje szintén munkaidőnek minősül, azonban a teszt helyszínére utazás csak akkor, ha az utazásra a már megkezdett napi munkaidőben kerül sor. Az Mt. 86. § (3) bekezdés b) pontja alapján ugyanis nem minősül munkaidőnek a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama, vagyis a munkába járás és onnan hazatérés ideje.

Ha tehát a munkavállaló munkaideje reggel 8 órakor kezdődik, majd 10 órára kell megjelennie a tesztelés helyszínén, a mintavétel után pedig visszautazni a munkahelyére, akkor mind az utazás, mint a mintavétel ideje munkaidőnek minősül.

Ellenben, ha a munkáltató előírása szerint a munkavállaló a napi munkaidő kezdetén, azaz 8 órakor a tesztelés helyszínén köteles megjelenni, majd a mintavétel után a munkahelyére utazni, a mintavétel helyszíne lesz a tényleges munkavégzés első helye, így az odautazás nem minősül munkaidőnek, a mintavétel ideje azonban igen.

Fontos megjegyezni, hogy ha a munkáltató PCR tesztre kötelezi a munkavállalókat – amelynek eredménye csak hosszabb idő után derül ki –, és az eredmény megérkezéséig a munkáltató előírja az otthonmaradást, ha a munkavállaló nem tud otthonról munkát végezni, esetében állásidő keletkezik, amelynek idejére munkavégzés hiányában is megilleti az alapbére, beosztásától függően pedig a bérpótlékai is [Mt. 146. § (1) bek., 147. §].

Végezetül nem szabad elfelejteni, hogy a koronavírus teszteredmények egészségügyi adatok, azaz az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) értelmében különleges személyes adatnak minősülnek. Erre való tekintettel a munkáltató az ezen adatok kezelése során kiemelt körültekintéssel kell, hogy eljárjon annak érdekében, hogy adatkezelése jogszerű legyen.

Forrás: ado.hu / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Szakszervezet nélkül ne írj alá semmit!

2020. március 30. 09:09
Felhívjuk minden szakszervezeti tag, dolgozó figyelmét arra, hogy most senki ne írjon alá semmit anélkül, hogy ne konzultálna egy hozzáértővel! Mindenkit arra biztatunk, hogy egy munkaügyi megállapodás aláírása előtt keresse meg az érdekvédő jogászokat és szakszervezeteket! Most nagyon nagy szükség van az érdekvédelemre, mindenki éljen vele!

Valóban megváltozott az executive search piac?

2022. február 21. 08:59
Halkan dolgoznak, kevés konkrétumot árulnak el megbízóikról, misztikum lengi körül munkájukat. Ilyen kép él a vezetőkiválasztó, a nemzetközi szaknyelvben executive search cégekről. Kíváncsiak voltunk, hogyan is dolgoznak. Felkerestük hát az Arthur Hunt fejvadászcéget. Sok sztereotípiát megcáfoltak: nyitott, családias légkört tapasztaltunk, egyik megbízójuk is eljött, és sok érdekességet megtudtunk a közép- és felsővezetők kiválasztásáról.