A tisztes munka világnapja

2020. október 07. 09:04
A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség a tisztes munka 13. világnapja, október 7-e alkalmából nyilatkozatot adott ki, amelyben új társadalmi szerződést sürget a világjárvány, az éghajlatváltozás és az egyenlőtlenség ellen.
A tisztes munka világnapja

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség felhívása hangsúlyozza, hogy az informális gazdaságban százmilliók veszítettek el megélhetésüket a járvány alatt. Ezért a tisztes munka követelményének a kormányzati fellépések középpontjában kell állnia a gazdasági növekedés visszaszerzése és az új világgazdaság felépítése érdekében, amely az embereket helyezi előtérbe.

A világjárvány egészségre, foglalkoztatásra, jövedelemre és a nemek közötti egyenlőségre gyakorolt ​​hatása annál is inkább katasztrofális, mert a világ részekre szakadt, és a globalizáció hibás modellje mélyreható egyenlőtlenséget és bizonytalanságot okozott a munkavállalóknak. Egy új társadalmi szerződés központi szerepet játszhat a COVID-19 hatásainak felépüléséhez vezető út feltérképezésében, valamint a közös jólét és fenntarthatóság gazdaságának kiépítésében.

Idén a vírus terjedésének veszélye miatt sok helyen a a Tisztes Munka Világnapjához kötődő eseményeken az emberek fizikai összejövetele nem lesz lehetséges. A világjárvány kezdete óta azonban a szakszervezetek szerte a világon kidolgozták, hogy miként lehet a technológiát a virtuális események és a gyors kommunikáció szolgálatába állítani. Ez a tisztességes munka 2020-as világnapjának kulcseleme lesz.


A szövetség központi témája: „Új társadalmi szerződést a helyreállításért és az ellenálló képességért”, ám a felhívás hangsúlyozza, hogy ezzel párhuzamosan a szakszervezetek és más szervezetek a saját témáikat és követeléseiket is felvethetik a világnap megünneplése során.

A világ szakszervezeteinek fényképei, további információk és anyagok, infografikák és közösségi média üzenetek a következő címen érhetők el: https://trello.com/c/EmzAe3gG

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Újra itt a munkaerőhiány! - mérlegen az álláspiac

2021. augusztus 12. 12:07
A jelentkezők száma csökken, sokkal több energiába kerül betölteni jelenleg egy pozíciót, mint 1 évvel ezelőtt - tapasztalják az országosan 16 irodát működtető Pannon-Work Zrt. szakemberei. Milyen folyamatok zajlottak az utóbbi másfél évben az álláspiacon? Milyen foglalkoztatási formák futottak fel az utóbbi hónapokban? Hogyan alakult a munkaerőigény az egyes országrészekben?

Megtámadható a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés?

2021. január 22. 08:02
A munkaviszony megszüntetésére sok esetben a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével kerül sor. Néhány esetben a közös megegyezés aláírását követően felmerül, hogy a felek valamelyike a szükséges információk hiányában vagy fenyegetés hatására írta alá a megállapodást. Milyen esetekben van lehetőség a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés megtámadására?