A munkáltató is adatkezelő: a munkavállalók megfigyelése II.

2017. október 09. 15:03
Korábban már megismerkedtünk a munkáltató törvényi kötelezettségével, a jelentkezők és munkavállalók adatinak kezelésével és a céges laptop/számítógép ellenőrzésével. De vajon a céges e-mail fiók is ellenőrizhető?

Ma a munkavállalók többsége saját nevére szóló e-mail címmel és céges e-mail fiókkal rendelkezik. Itt egy rövid kitérővel megjegyezzük, hogy a név@ e-mail címek személyes adatnak minősülnek még akkor is, ha maga az e-mail fiók egyébként céges is. Az e-mailek ellenőrzésére adott esetben szükség lehet, így már csak azt kell tisztázni, hogy hogyan lehet ezt helyesen elvégezni.

A problémafelvetés a következő: a munkavállalók gyakran privát célokra használják a céges e-mail fiókot, amelynek következménye az, hogy az e-mail-ek ellenőrzése során igen körültekintően kell eljárni, hogy a munkáltató ne sértsen magántitkot, levéltitkot, ne kerüljenek a tudomására rá nem tartozó személyes adatok, a munkavállaló magánéletét ne ellenőrizze.

Az előző cikkünkben már ismertetett jogalap, a munkáltatói jogos érdek alapján fogja a munkáltató elvégezni az ellenőrzést. Emlékeztetőül, ahhoz, hogy jogszerű legyen az ellenőrzés, szükség lesz egy szabályzatra, egy e-mail fiók ellenőrzési szabályzatra, amelyet a munkavállalók előzetesen megismertek, megértettek. 

A szabályzatban többek között ki kell térni arra, hogy lehet-e privát célokra használni az e-mail fiókot, és ha igen, hogyan, valamint hogyan fog történni a biztonsági mentés. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyzendő, hogy a céges automatikus biztonsági mentések a privát levelezésekre nem terjednek ki, amelynek lekezelése adott esetben jelentős informatikai fejlesztést, ráfordítást igényelhet.

A szabályzatban rendelkezni kell az e-mail-ek megőrzésének kötelezettségéről, figyelemmel a célhoz kötöttség és szükségesség elveire, példálózó felsorolással élve ilyen rendelkezés lehet az, hogy egy ajánlatot tartalmazó e-mail addig őrizhető meg az e-mail fiókban, amíg fennáll az ajánlati kötöttség ideje, és ennek eredménytelen lejárta után az e-mail, a címzettel és az ajánlattal együtt törlendő. 

A szabályzat magának az ellenőrzésnek a lépéseit is kell, hogy tartalmazza, kik, mikor, hogyan fogják elvégezni az ellenőrzést, a fokozatosság és személyes jelenlét hogyan érvényesül, és milyen jogai vannak a munkavállalónak, amelyekkel a meghatározott módokon élhet.

Függetlenül attól, hogy a szabályzat azt határozza meg, hogy az e-mail fiókot privát célokra nem lehet használni, a munkavállalók számára még érkezhetnek privát e-mail-ek olyanoktól, akikre a szabályzatnak nincsen hatálya, pl. a munkavállaló családtagjai, ismerősei, barátai. Ebből az következik, hogy egy e-mail fiók ellenőrzés során, ha nem körültekintően jár el a munkáltató, tudomására juthatnak olyan adatok, amelyeket alapvetően nem ismerhetne meg. Ennek megelőzésére a következő lépéseket kell tenni az ellenőrzését megelőzően:

El kell végezni az előző cikkben már részletezett érdekmérlegelési tesztet (röviden emlékeztetőül: meg kell határozni a jogos érdeket, az ellenőrzés célját, fel kell mérni, hogy ténylegesen szükség van-e az ellenőrzésre, milyen adatokra van szükség minimálisan, milyen munkavállalói jogokat korlátoz arányosan az ellenőrzés, milyen garanciák vannak az arányosság betartásához).

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyar tejfeldolgozó Algériában

2017. január 12. 07:48
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Algériában folytatat megbeszéléseket. Algéria jelenleg komoly lehetőséget jelent a magyar vállalatoknak, különösen a mezőgazdaság terén. Látogatása során megállapodás született egy magyar tejfeldolgozó építéséről, és egy takarmányüzem kivitelezéséről is egyeztetnek, melyet további beruházások is követhetnek. A magyar vállalatok piaci terjeszkedését a márciusban nyíló magyar kereskedelmi képviselet és az Eximbank 270 millió dolláros hitelkerete fogja segíteni. Algériában 34 éve nem tett hivatalos látogatást magyar külügyminiszter–tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Algírból.

Emelkedő árak és nagyobb kukorica-, búza- és rizstermés az idei szezonban

2016. szeptember 09. 08:50
Emelkedett az alapvető élelmiszerek nemzetközi kurzusa augusztusban – egyetlen kivételt az optimistább termelési kilátások miatt a szemes termények képezték.