A munkáltatók januártól csökkentenének

2018. augusztus 07. 09:51
Az MGYOSZ alelnöke szerint, ha már jövő januárban csökken a szocho, akkor nagyobb mértékben nőhet 2019-ben a minimálbér, mint ha csupán júliustól válik hatályossá az adó mérséklése.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke nem tartja teljesíthetőnek azt a szakszervezeti elvárást, hogy 2019-ben az átlagkereset-növekedés üteme, a minimálbér és a garantált bérminimum is két számjegyű mértékben emelkedjen. Rolek Ferenc a Világgazdaságnak úgy fogalmazott:

a szakszervezetek kívánságműsornak vélik a bérfejlesztést, holott az a vállalkozások bevételétől, a termelékenységtől függ, az pedig nem bővül 10 százalékkal.

A hatéves bérmegállapodás – amelyet 2016 novemberében írt alá a kormány, a munkáltatói és a szakszervezeti oldal – a 2019-es átlagkereset-növekedésről, a minimálbérről és a garantált bérminimumról nem rendelkezik, ezekben a témákban ősszel kezdődnek tárgyalások.

A munkaadók szerint nincs mód az újabb két számjegyű bérnövekedésre, segíthetne a szociális hozzájárulási adó mihamarabbi csökkentése
Fotó: Kallus György

Rolek Ferenc meghatározónak nevezte e tekintetben, hogy

a szociális hozzájárulási adó (szocho) jövő januártól vagy júliustól csökken-e 2 százalékponttal.

A munkáltatói szervezetek erről tárgyalásokat folytatnak a kormány képviselőivel. A Pénzügyminisztérium a hatéves bérmegállapodásra hivatkozik, amely szerint 2019-től akkor mérséklődhet a szocho 2 százalékponttal, ha 2018-ban megvalósul a 6 százalékos reálbér-növekedés. Ehhez azonban meg kell várni a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019 március végi hivatalos adatsorát a 2018-as éves béremelkedési mértékről, és ehhez képest negyedévvel, azaz júliusban csökkenhet 2 százalékkal a szocho.

Az MGYOSZ alelnöke szerint nem szabad ilyen mereven értelmezni az egyezséget, mert ez gátja lesz a bérfejlesztéseknek, miközben a vállalkozásoknak növelniük kell a munkavállalók keresetét, hogy ne menjenek külföldre dolgozni.

A KSH legutóbbi adatai szerint

ez év májusában a bruttó átlagkereset 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, így a mintegy 3 százalékos inflációval kalkulálva súrolta a 8 százalékot a reálbér-növekedés üteme.

Rolek Ferenc azt mondta: ha már 2019 januárjában csökkenne a szocho, azaz akkortól már költséget takaríthatnak meg a vállalkozások, úgy nagyobb mértékben nőhet jövőre a minimálbér, mint ha csupán júliustól válik hatályossá az adó mérséklése.

A mikro- és kisvállalkozásokat tömörítő Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke, Németh László a Világgazdaságnak hangsúlyozta: adóváltozásokra lenne szükség, hogy a szolgáltatási szektorban munkálkodók megőrizhessék versenyképességüket.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszerbotrány: berágtak az EU-ra a szlovákok

2017. július 18. 14:01
Ha az Európai Bizottság (EB) nem tesz hathatós lépéseket a kettős élelmiszerminőség gyakorlatának megszüntetésére, Szlovákia ősztől egyoldalú intézkedéseket tesz, például csak hazai termékeket enged majd a közétkeztetésbe - jelentette be kedden Robert Fico, szlovák miniszterelnök a pozsonyi kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján.

Hamarosan nyit a legnagyobb agráripari szakkiállítás

2018. január 23. 11:15
Január 24-én nyitja kapuit az AGROmashEXPO, AgrárgépShow a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Több mint 300 kiállító kínálata az input – gépesítés – logisztika témaköreiben, 40.000 négyzetméteren. A kiállítási területen egy közel 3.000 négyzetméteres sátorral is bővült a fedett helyek kínálata annak érdekében, hogy minden jelentkező kiállító helyet kaphasson. A látogatók már tervezhetik kiállítási programjukat, sőt a jegyet is megvehetik előre, online.