A munkaviszonyok bejelentéseivel volt a legtöbb gond

2018. augusztus 10. 07:44
A nyári munkaügyi akcióellenőrzéseken a vizsgált 3119 munkavállaló 72 %-nál találtak szabálytalanságot az ellenőrök.

Lezajlottak a nyári munkaügyi akció- és az első féléves munkavédelmi ellenőrzések is. A mezőgazdaság és a feldolgozóipar is fókuszban volt. Stagnáló állapotokat tükröz a "végeredmény" - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán.

A nyári munkaügyi akcióellenőrzésen a vizsgált 1037 munkáltató 80 %-nál és az ellenőrzött 3119 munkavállaló 72 %-nál találtak szabálytalanságot az ellenőrök - ismertette jelentésében a Pénzügyminisztérium munkaügyi főosztálya.

Június 18. és július 6. között elsősorban a munkavállalók jogviszonyának rendezettségét vizsgálták, illetve azt, hogy megtörtént-e a minimálbér és garantált bérminimum emelése.

Áttekintették a munkaidőre, pihenőidőre vonatkozó jogszabályok megtartását is.

A főosztály megállapítása szerint gazdasági válság miatt bevezetett, a kis- és középvállalkozások támogatását célzó enyhébb szankciók már nem feltétlenül tartják vissza a jogsértésektől a munkáltatókat.

Ezért 2018-tól kezdve már első alkalommal is munkaügyi bírságot von maga után még a minimális foglalkoztatási szabály megszegése is, például a bejelentés elmulasztása.

Az akcióellenőrzésnek nem volt kiemelt ágazati területe, ám a vizsgálódás kiterjedt mezőgazdasági területekre és feldolgozóipari létesítményekre is.

A munkaviszony létesítésének, illetve az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony bejelentésének elmulasztása miatt kellett a leggyakrabban intézkednie a munkaügyi hatóságnak. 

agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Mezőgazdasági összeírást tart a KSH

2017. november 20. 08:22
Mezőgazdasági összeírást tart Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az Egyéni gazdaságok decemberi összeírása, 2017 elnevezésű mezőgazdasági adatgyűjtést november 15. és december 15. között végzik – közölte az MTI.

Nem sok vizet zavart a fipronilos botrány

2018. március 26. 07:47
A vásárlók alig tíz százaléka fogyaszt jelentősen kevesebb tojást és tojásból készült terméket a fipronilos botrány óta – derül ki az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb számában közzétett NÉBIH-felmérésből. A Laboratorium.hu összefoglalta, hogy miért is töretlen a fogyasztói bizalom a tojás iránt...