A munkaviszonyok bejelentéseivel volt a legtöbb gond

2018. augusztus 10. 07:44
A nyári munkaügyi akcióellenőrzéseken a vizsgált 3119 munkavállaló 72 %-nál találtak szabálytalanságot az ellenőrök.

Lezajlottak a nyári munkaügyi akció- és az első féléves munkavédelmi ellenőrzések is. A mezőgazdaság és a feldolgozóipar is fókuszban volt. Stagnáló állapotokat tükröz a "végeredmény" - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán.

A nyári munkaügyi akcióellenőrzésen a vizsgált 1037 munkáltató 80 %-nál és az ellenőrzött 3119 munkavállaló 72 %-nál találtak szabálytalanságot az ellenőrök - ismertette jelentésében a Pénzügyminisztérium munkaügyi főosztálya.

Június 18. és július 6. között elsősorban a munkavállalók jogviszonyának rendezettségét vizsgálták, illetve azt, hogy megtörtént-e a minimálbér és garantált bérminimum emelése.

Áttekintették a munkaidőre, pihenőidőre vonatkozó jogszabályok megtartását is.

A főosztály megállapítása szerint gazdasági válság miatt bevezetett, a kis- és középvállalkozások támogatását célzó enyhébb szankciók már nem feltétlenül tartják vissza a jogsértésektől a munkáltatókat.

Ezért 2018-tól kezdve már első alkalommal is munkaügyi bírságot von maga után még a minimális foglalkoztatási szabály megszegése is, például a bejelentés elmulasztása.

Az akcióellenőrzésnek nem volt kiemelt ágazati területe, ám a vizsgálódás kiterjedt mezőgazdasági területekre és feldolgozóipari létesítményekre is.

A munkaviszony létesítésének, illetve az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony bejelentésének elmulasztása miatt kellett a leggyakrabban intézkednie a munkaügyi hatóságnak. 

agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Csökkennek az élelmiszerárak a FAO szerint

2017. április 07. 08:25
A bőséges meglévő készletek és a kecsegtető kilátások miatt 2,8 százalékkal csökkentek a FAO által nyomon követett világpiaci élelmiszerárak márciusban, habár ez még így is meghaladja a tavaly ilyenkor mért értéket. Az első globális gabona-előrejelzések is ígéretesek a 2017-es évre nézve.

Visszamódosították az utazási költségek megtérítéséről szóló jogszabályt

2017. január 18. 07:58
A munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel. Ennek egyik formája az utazási költségtérítés. A munkába járással kapcsolatos utazási költségekről szóló 39/2010. (II.26.) Korm. r. hosszú ideje kilométerenként 9,-Ft-ban határozza meg azt a mértéket, melyet a munkáltatónak a munkavállaló részére utazási költségtérítésként meg kell fizetnie. Ez a költségtérítés 2017. január 1. napjától a várakozásoknak megfelelően kilométerenként 15,-Ft-ra emelkedett, ám ez nem tartott sokáig.