A nyár sokat lendített a pálinka piacán

2023. augusztus 31. 15:51
Leveseket, mártásokat, desszerteket is ízesíthetünk vele. Ez pedig nem más, mint a pálinka, ami nem csak kísérőként, hanem egy menüsor bármelyik fogásában is használható. A kereslet növelése érdekében számos főzde a párlatkészítés mellett vendéglátással is foglalkozik: kóstolókat, vacsorákat szerveznek. Az egyre népszerűbb pálinkavacsorákon az ételek mellé nem csak borokat, hanem pálinkákat kínálnak a vendégeknek.
A nyár sokat lendített a pálinka piacán
A pálinka az elsők között került be egy évtizeddel ezelőtt a hungarikumok gyűjteményébe. Minősége a szigorú törvényi szabályozás és a főzdék munkájának eredményeként nagyon sokat javult az elmúlt évtizedben. Ma már a világ legnemesebb italai között van a helye. Ahogy azt az egyik szakember tömören megfogalmazta: a legjobb aromákat gyümölcscefréből kinyerni? Erre csak mi vagyunk igazán képesek.
Hogyan kell inni a pálinkát?
„A pálinkát hagyományosan elsősorban italként fogyasztjuk, pedig számos módja lehet a felhasználásának: fűszerként, vagy étel alapanyagként is megállja a helyét. A Pálinka Nemzeti Tanács e nemzeti ital sokoldalúságára kívánja felhívni a fogyasztók figyelmét, például a Pálinka Éjszakája kezdeményezéssel”.
 
2019-ben hagyományteremtő szándékkal rendezték meg ezt az eseményt, ami a pálinka és a gasztronómia találkozása volt. Olyan menüt kínáltak a vendégeknek, amelynek minden fogásában szerepel a pálinka. Mihályi László elnök szerint azt szeretnék elérni hosszabb távon, hogy például a Márton naphoz hasonlóan – amikor mindenki libát eszik az éttermekben és újbort fogyaszt hozzá – a Pálinka Éjszakáján minél több étteremben lehessen ilyen menüsort kapni, hozzá ugyanazt a pálinkát kóstolni, amit az ételhez hozzátettek.
-2019 után a vírus és az energiaválság miatt ez a folyamat megszakadt, de ettől az évtől kezdve újra felelevenítjük. Eredetileg a pálinkafőzők védőszentjének napján, december 6.-án rendezték meg az eseményt. A vendéglátóhelyek számára azonban az év vége nagyon forgalmas időszak, így a rendezvény átkerült nyárra, amikor nagyobb figyelmet kaphat. A főzdék azt is megmutathatják, hogy a pálinka hűsítő nyári koktélok alkotóeleme is lehet. A gasztronómiába is próbáljuk becsempészni, de tudjuk jól, hogy nem ettől lendül majd fel a pálinkafogyasztás. De ez is egy olyan lehetőség, ami az éttermek számára adott -hangoztatta Mihályi László.
 
Az elmúlt években elsősorban a vírus és a turizmus leállása miatt jelentősen visszaesett a főzdék forgalma, pedig egy olyan termékről van szó, ami szorosan kapcsolódik a vendéglátáshoz, az idegenforgalomhoz és ez a szektor lett a legnagyobb áldozata a vírus két évének. Ennek az lett a következménye, hogy szinte alig árusítottak ebben az időszakban pálinkát. Ebből a helyzetből kellett elrugaszkodni. Szerencsére a belföldi turizmus gyorsan visszakerült a vírus előtti szintre. A turizmus újjáéledésével a pálinka piaca is bővülni kezdett, bár a 2017-es szintet még nem érte el.
 
forrás: agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Családi programokkal készül a felelős állattartás napjára a Rex Kutyaotthon

2023. május 05. 14:24
Állatbemutatókkal, kutyaszépségversennyel és játékos programokkal várja idén is a családokat május 6-án a Rex Kutyaotthon Alapítvány a felelős állattartás napján, a budapesti Rex Állatszigeten.
A színpadi beszélgetések, állatbemutatók, kutyafotózás, kvízjátékok és kutyaszépségverseny mellett kézműves foglalkozásokkal, zenés mesejátékkal és tanya olimpiával is készülnek a szervezők - olvasható az alapítvány közleményében.

A költészet világnapjára készül a Duna-Dráva Nemzeti Park

2024. április 08. 16:37
Igazi programkavalkád vár a természet szerelmeseire a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából áprilisban.