A nyugati bérek 35-39 százalékán a hazai keresetek

2021. március 10. 07:17
A 2020-as év szintjén közepes a hazai felzárkózás a mezőnyben, a decemberi adatokkal viszont egész jól állunk a térségben.
A nyugati bérek 35-39 százalékán a hazai keresetek
Folytatódott a béremelkedés

A tavalyi év a koronavírus-járvány és az általa okozott gazdasági visszaesés jegyében telt, sőt, a folyamat azóta sem ért véget, és azt gondolhatnánk, hogy ez, mint minden másra, a bérfelzárkózásra is kedvezőtlenül hatott. Nos, szerencsére ez nem így volt: visszaesés, a fejlett országoktól való átmeneti lemaradás sem mutatkozott sehol, ellenben a legtöbb országban euróban számolva is tovább nőttek a bérek, míg Nyugat-Európában jellemzően stagnáltak.

Mérföldkő

Természetesen minden munkavállalóra most ez nem vonatkozhatott, hisz sok gazdasági ág alig működött, de a lényeg az összkép: az átlagos bérszint jellemzően dinamikusan emelkedik. Térségünk, különös tekintettel a visegrádi országokra és a balti államokra, a küszöbére jutott annak, hogy a nettó átlagbér átlépje az 1000 eurós szintet, sőt, Csehországban és Észtországban ez már meg is történt.

10 százalék

Nézzük először a legfontosabbat, a hazai bérszintet. Ami az egész évet illeti: a közmunka nélkül bruttó 415 ezer forint volt az átlagkereset, a nettó összegek ugyancsak közfoglalkoztatottak nélkül 276 ezer forint, a családi kedvezmény figyelembe vételével 285 ezer forint.

Ez közel 10 százalékos emelkedés az előző évhez képest, ami igen szép egy válságévben. Euróban mérve nem ennyire kedvező a helyzet az előző évhez képest az árfolyamhatások miatt, így kevéssel 800 euró alatti összeg adódik.

Kirobbanó december

Ezzel a visegrádi országok közül az utolsó helyen vagyunk, viszont ha megnézzük a decemberi adatokat, amik ugyan szezonális okokból jóval magasabbak, de mégiscsak a jövőt mutatják, már sokkal rózsásabb a kép. Decemberben ugyanis már kis kerekítéssel 450 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, igaz, hogy ebből 66 ezer forint volt a nem rendszeres kereseti elemek aránya, ugyanakkor biztató a jövőre nézve, hogy még egy válságévben is komoly külön kifizetéseket tudtak a cégek vállalni.

Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a decemberi összeg már 462 ezer forint, ez nettó 307 ezer forintot jelent, ami a kedvezményeket is figyelembe véve. 316 ezer forint.

Ez még 360 forintos euróval számolva is 880 euró, ami a harmadik negyedéves lengyel szintnek felel, meghaladja az ugyanebben az időszakban érvényes 840 eurós szlovák adatot, igaz, hogy év végére már a szlovák átlag is kiugróan jó lett, 940 euró.

Felzárkózás

Végül a legfontosabb kérdés: hogyan aránylanak béreink a fejlett nyugat-európai országokéhoz.

A december 880 eurós adat a francia, belga és holland, nagyjából egyaránt 2250 eurós szintnek már 39 százalékát éri el, ami minden korábbinál lényegesen magasabb. A német adat magasabb, 2530 euró, itt az arány 35 százalék, ami ugyancsak a mindenkori legmagasabb érték.

Mi várható?

Ami a jövőt illeti: előfordulhat, hogy 2021-ben a válság miatt már lassabb lesz a forintban mért bérnövekedés, ugyanakkor nem zárhatjuk ki, hogy a válság miatt a regionális valutákhoz képest nagyobbat gyengülő forint a gazdaság újranyitását követően ledolgozza ennek egy részét, ebben az esetben euróban idén is dinamikus lehetne a bővülés, és közelébe kerülhetnénk a bűvös 1000 eurós szintnek, néhány éven belül pedig elérjük nominálisan a fejlett országok béreinek felét, ami reálértékben már azok 80 százaléka fölött lennének.

 

novekedes.hu

Kapcsolódó cikkek

Minimálbérek 2019-ben

2019. augusztus 09. 08:02
Nemrég publikálta az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért (Eurofound) a minimálbérekről szóló 2019-es áttekintését. Előjáróban le kell szögeznünk, az Európai Unió minden országában létezik valamilyen formában minimálbér, és ezt a szakszervezetek szerte Európában fontos eszköznek tartják a munkavállalói bérek emeléséért folytatott harcban.

Ne égessük fel a hidakat az elutasított pályázókkal - jelöltélmény (3.)

2022. május 05. 07:56
Sorozatunk harmadik részében azt vizsgáljuk, hogyan kerülhetjük el, hogy kicsússzon látókörünkből a vágyott munkavállaló illetve hogyan utasítsunk el úgy pályázókat, hogy látókörben maradjanak. Tönkretehetjük cégünk hírnevét, ha rossz módszerekkel keresve sok jelöltet hozunk be és sokat utasítunk el. Varga Krisztina személyzeti tanácsadó írása.