A régió közös fellépése szükséges az uniós agrárköltségvetés szinten tartásához

2019. július 10. 08:48
A következő hét év uniós agrárköltségvetését nem szabad csökkenteni, minimum szinten kell tartani, akár az egyes országok hozzájárulásának emelésével is - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken Bábolnán, ahol első ízben rendezték meg a Közép-európai Agrárkamarák találkozóját, hat ország részvételével.
 

A miniszter hozzátette: a közép-európai országoknak közös a múltja, közösösek a problémái és az érdekei, ezért együtt kell fellépniük annak érdekében, hogy a gazdálkodás biztos megélhetést nyújtson a gazdák számára, és minőségi, hazai élelmiszer kerülhessen a lakosság asztalára. Mindezt  a klímaváltozás megelőzése és a fenntartható fejlődés figyelembe vételével kell elérni.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 


A miniszter szerint Magyarországnak alapvetően három elvárása van az új közös agrárpolitikával szemben: kellően ambiciózus költségvetés legyen, megfelelő szakpolitikai eszközök és gyakorlatban végrehajtható egyszerű szabályok társuljanak hozzá. Közölte, ez a három szempont alapvetően összefügg: hiába vannak ugyanis megfelelő szakpolitikai eszközök, ha közben jelentősen csökkennek a források, vagy ha az új támogatáselosztási modell nem eredményez majd a gyakorlatban könnyen végrehajtható, egyszerű szabályozást.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Nagy István elmondta: legalább ugyanilyen fontos, hogy olyan működőképes, pénzügyi kockázatok nélküli kifizetési szabályok kerüljenek elfogadásra, amelyeken keresztül a lehető legegyszerűbben tudják eljuttatni a támogatásokat a gazdákhoz.

Nikolaus Berlakovich, a Burgenlandi Agrárkamara elnöke kifejtette, hogy az agrárkamarák egyetértenek abban, hogy az EU, és a dél-amerikai országok között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény mind a gazdák, mind a fogyasztók számára rendkívül előnytelen. Az ellenőrizetlen forrásból származó, hormonkezelt és szójával etetett haszonállatok húsának importálása tarthatatlan, hiszen az is szembemegy a klímatudatos mezőgazdasági termelés eszményével, hogy hatalmas esőerdőket irtanak ki a termőterületek növelése érdekében - mondta.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A sajtótájékoztató végén Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a mostani, gyümölcsöző tanácskozásnak lesz folytatása, legközelebb Ausztriában találkoznak a közép-európai agrárkamarák vezetői.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Védett madarakat veszélyeztet a földárverés

2015. december 07. 13:32
"A védett madarak élőhelyét is veszélyezteti az állami földárverés. Olyan területeket is dobra vernek ugyanis, amelyeken túzokok fészkelnek. Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a Natura 2000-es földterületek privatizációja miatt. A Jobbik is tiltakozik: szerintük magasabb uniós támogatások miatt vetettek szemet a spekulánsok a természetvédelmi területekre.
A túzok tavaly az "Év madara" volt, idén a földprivatizáció egyik vesztese lehet. A természetvédők ezért kérték az agrárminisztertől, hogy ne adják el azokat a természetvédelmi területeket, amelyeken a hazai túzokállomány fészkel."
 

Új korszak a mezőgazdasági hulladékfeldolgozásban

2021. március 26. 07:29
Az új hulladékfeldolgozási technológiák hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon is meg tudjuk óvni környezetünket – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Jager Csoport öntözőcső üzemének átadásán, csütörtökön, Nemesvámoson.