A rövid ellátási láncok fejlesztésére 20 milliárd forintos keretösszeggel 2016 decemberében hirdetnek pályázatot

2016. március 03. 13:05
A Vidékfejlesztési Program (VP) sok támogatási lehetőséget tartalmaz a borászat számára beruházásokra, technológia fejlesztésekre, innovációra, a pályázatok márciustól folyamatosan jelennek meg - mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Kiskőrösön.

Feldman Zsolt a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesületének konferenciáján hozzátette: a VP keretében 2016. májusban hirdetik meg új gépek, berendezések, épületek támogatására szolgáló pályázatot 20 milliárd forint értékben.

Támogatáshoz juthatnak az ágazat szereplői a minőségrendszerekhez való csatlakozáshoz is az oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, illetve az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borok esetében; a 8 milliárd forintos kerethez főleg szőlőtermelők férhetnek hozzá a 2016. júniusban megjelenő pályázaton - mondta.

A VP-támogatások között kiemelte a közvetlen értékesítés közös megszervezésére fordítandó 3,84 milliárd forintos keretet, amelyre augusztustól fogadják a pályázatokat. Egy hároméves projektre jutó támogatás 300 ezer euró lehet. Az élelmiszeripar és a borászat területén a rövid ellátási láncok fejlesztésére 20 milliárd forintos keretösszeggel ez év decemberében hirdetnek pályázatot.

Ismertetése szerint szintén jól használhatják ki a borászatok - például a borturizmus fejlesztésére - a diverzifikációs termelést támogató, 35,9 milliárd forintos pályázati lehetőséget, illetve a szőlőtermelők az öntözésfejlesztést és meliorációt elősegítő 49,5 milliárd forintos kiírást is, amelyek májusban, illetve áprilisban jelennek meg. Szintén májusban várható az agrárinnovációs pályázatok kiírása 3,34 milliárd forint értékben.

Feldman Zsolt jelezte: túligénylés van az agrárkörnyezet-gazdálkodási, valamint az ökológiai gazdálkodásra való áttérés támogatására. Előbbi esetében 33 ezer hektárra 23 millió eurós, utóbbinál 1340 hektárra évi 1,17 millió eurós igény érkezett, amelyek jelentősen meghaladják a rendelkezésre álló forrásokat.

Utalt arra is, hogy első körben 240 millió forintos kerettel elindul egy új támogatási forma az amerikai szőlőkabóca által okozott fitoplazma-fertőzés elleni védekezésre, a termelők hektáronként 8 ezer forintos támogatáshoz juthatnak.

Bejelentette: meghosszabbítják annak a kamat- és költségmentes hitelnek az igénylési határidejét, amelyet azok a gazdák kapnak, akiknek települését tavaly jégkár érte, és 161 településsel kibővítik az érintett települések listáját. A termelők március 31. helyett június 30-ig vehetik igénybe a kedvezményes hitelt.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy 2015-ben globálisan két százalékkal nőtt a bortermelés. Európában a német és a spanyol borágazat teljesítménye visszaesett, az olasz bortermelés ugyanakkor 10 százalékkal 17,7 millió hektoliterre nőtt.

A magyar borimport a 2011-es 789 ezer hektoliterről 2014-re 454 ezer hektoliterre, 2015. novemberig tartó időszakára 264 ezer hektoliterre csökkent. Az Olaszországból származó import 2014-ben 344 ezer, 2015 első 11 hónapjában 157 ezer hektoliter volt.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Most megnyílnak a pénzcsapok - Százmilliárdot zúdítanak ki

2017. február 17. 08:05
Február 15-től nyújthatják be kérelmeiket az élelmiszeripari középvállalatok arra a pályázatra, amelyben összesen 100 milliárd forint forráshoz juthatnak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP). Szakértői becslések szerint a pályázati lehetőséggel 150-160 milliárd forint értékű iparági beruházás valósulhat meg.
 

Állásbörze

2022. március 16. 14:32
Az Állásbörze olyan 11. és 12. és 13. évfolyamos hallgatók részére került megszervezésre, akik a mezőgazdasági szakterületen kívánnak majd elhelyezkedni.