A szakszervezet szerint beleférne a nagyobb minimálbér-emelés is

2020. január 10. 08:34
A minimálbér és a garantált bérminimum 8-8 százalékos emelésénél többre is lehetőséget adna a gazdaság teljesítménye - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke.

Tavaly a gazdasági szakértők vészjeleket láttak, ezért maradt a 8 százalékos emelési szint. A valószínűsített gazdasági hanyatlás nem következett be, a gazdaság lényegesen jobban teljesített, így ebből a többletből – a 2018-as megállapodás értelmében – nagyobb mértékben kellene részesüljenek a munkavállalók is – fogalmazott.

A munkástanácsok azért sem értik a munkaadók óvatoskodását, mert a kiáramló bértömeghez a munkáltatok mellett a magyar állam is hozzájárult a szociális hozzájárulási adó csökkentésével, amely a továbbiakban is folytatódni fog – tette hozzá Palkovics Imre.

Nem volt meglepetés

Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, a kormány az utolsó pillanatban, december 30-án jelentette be, hogy érvényben marad a 2018 végén megkötött kétéves egyezség a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseletek között, azaz 8-8 százalékos emeléssel kell számolni 2020-ban is.

piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezért bontakozott ki heves vita a minimálbér-tárgyaláson

2021. október 21. 08:57
A kormány támogatja a szakszervezeteket, hogy jövőre egységesen emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum. Javaslata azonban heves vitát váltott ki a felek között.
 

Magyar sajátossága is lesz az új bértámogatásnak

2020. április 09. 08:05
A kormány nem akar engedni, az Európa-szerte alkalmazott úgynevezett Kurzarbeit és bértámogatás kapcsán is próbálják az egyik alapelvüket, a munka alapú társadalmat érvényesíteni. Emiatt a bevezetésre kerülő támogatás rendszere sajátos vonást is tartalmaz majd.