A szakszervezeti jogok gyakorlati érvényesülése

2020. január 14. 08:56
zabó Imre Szilárd tanulmánya a Pécsi Munkajogi Közlemények különszámában jelent meg. "A 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről kollektív munkajogi változásait élesen kritizálta az összes szakszervezeti konföderáció. 

A szakszervezetek elsősorban korábbi jogaik elvételéről, visszavágásáról, végső soron szerepük marginalizálódásáról beszéltek. A törvény hatályba lépése óta elegendő tapasztalat gyűlhetett össze a szakszervezeteknél arról, hogy valójában a gyakorlat szempontjából mit jelentenek a változások, a jelenlegi vélemények igazolják-e a változások hevében megfogalmazott kritikákat. Az összegző kutatási tanulmány a szakszervezeti vezetők körében végzett kérdőíves adatfelvételek elemzésére támaszkodik. Az ennek alapjául szolgáló kérdőív összeállításakor a konkrét, törvénymódosító javaslatokat, a jogalkalmazásban felmerülő problémákat, a szakirodalomban felmerülő vitákat, illetve az elmélet szintjén megfogalmazott igényeket vettem figyelembe" – írja a szerző a tanulmány előszavában.

A tanulmányt innen lehet letölteni:

https://www.academia.edu/41611868/A_szakszervezeti_jogok_gyakorlati_%C3%A9rv%C3%A9nyes%C3%BCl%C3%A9se?fbclid=IwAR3rCgcGcDw9p4bwPbp8JROdPPjWZzKu_Moef09KGnvzE-OZG67hz0MymMI

szakszervezetek.hu

 

 

Kapcsolódó cikkek

Több milliárdos támogatási program indult a munkaerőpiac felpörgetésére

2020. október 21. 10:13
Több mint 12 milliárd forintos támogatási programot indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A program célja az alacsony iskolai végzettségű és a fiatal álláskeresők iránti munkaerőpiaci kereslet élénkítése.
 

Félelem és értetlenség között - hogyan kezelje a vezető a covidhelyzetet az irodában?

2020. október 01. 12:45
Ahogyan nő a fertőzöttek száma, egyre több munkahelyen okoz feszültséget a koronavírus-helyzet kezelése. Vannak, akik nem értik, miért kell félni, mások rettegnek, legszívesebben otthon maradnának, ám ezt nem mindenhol lehet. Mit tehet egy vezető, hogy egyben tudja tartani a békeidőben jól működő, de a covid mentén szétszakadni látszó csapatát?