Tíz nap lesz az apai szabadság, jön a két hónapos szülői szabadság

2019. április 05. 08:00
A munka és a családi élet összeegyeztetését szolgáló szabályokat fogadott el mai ülésén az Európai Parlament. Az apáknak vagy a velük egyenrangú társszülőknek legalább 10 munkanapos apasági szabadságot kell biztosítani gyermekük születése, örökbe fogadásának időszakában vagy halva születése esetén. Magyarországon jelenleg 5 nap az apasági szabadság időtartama. Emellett alanyi jogon (vagyis mindkét szülőnek) két hónapnyi, át nem ruházható és fizetett szülői szabadságot kell biztosítani, így lehetővé téve a gyermekgondozási feladatok kiegyensúlyozottabb elosztását a családban.

Az Európai Parlament mai ülésén 490 szavazattal, 82 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadta a tagállamok szakminisztereivel informálisan már leegyeztetett, az apasági szabadságra és az át nem ruházható szülői szabadságra vonatkozó új szabályokat a magánélet és a munka egyensúlyának megteremtése jegyében. A szabályozás emellett megerősíti az apa, vagy a vele egyenrangú társszülő szerepét a családban. Mindez kedvező a gyerekek és a családi élet szempontjából, elősegíti a nemek közötti egyenlőséget, és tükrözi a társadalomban végbemenő változást – ecseteli közleményében az Európai Parlament.

Apasági, szülői és gondozói szabadság

Az új szabályozás szerint minden apának vagy vele egyenrangú társszülőnek (ahol a nemzeti szabályozás ilyet meghatároz) joga van legalább tíz munkanapig tartó apasági szabadságra gyermeke születésének, örökbefogadásának időszakában, vagy halvaszületés esetén. Ezalatt az időszak alatt a betegszabadság idején járó bért kell kapnia.

A képviselők két hónapnyi, át nem ruházható és fizetett szülői szabadsággal is kiegészítették a jogszabályt. A szülői szabadság alanyi jogon (vagyis mindkét szülőnek) jár, így lehetővé teszi a gyermekgondozási feladatok kiegyensúlyozottabb elosztását a családban.

A tagállamok határozzák meg a minimum szülői szabadság ideje alatt járó bér vagy juttatás megfelelő mértékét. A szülői szabadság rendszerint bevételkieséssel jár a család számára, ezért a tagállamoknak úgy kell megállapítaniuk a szabadság ideje alatt járó bér vagy juttatás mértékét, hogy a jobban kereső szülőnek (aki gyakran a férfi) is módja legyen élni a szabadsághoz való jogával.

A tagállamoknak a rokonukat személyesen gondozó, vagy a velük egy háztartásban élő, súlyosan beteg, vagy életkorából fakadóan gondozásra szoruló személyt ellátó munkaerő számára évente öt nap gondozói szabadságot kell adni.

Rugalmas munka

A dolgozó szülők és gondozók kérhetik, hogy rugalmas munkarend szerint, például távmunkában dolgozhassanak. A kérelmek elbírálásakor a munkavállalónak nem pusztán saját erőforrásait és működési kapacitását kell mérlegelnie, hanem a fogyatékos, vagy súlyosan beteg gyermek szülei, illetve az egyedülálló szülők esetében felmerülő extra igényeket is.

David Casa máltai néppárti jelentéstevő szerint az irányelv lépést tesz a nemek közötti egyenlőség és az egyenlőbb felelősségelosztás felé. A nők az egyenlőtlenség kárvallottjaiként alacsonyabb fizetést és nyugdíjat kapnak. "Most segítünk abban, hogy a munkapiacra visszalépve kiaknázhassák a bennük rejlő potenciált, míg az apáknak nagyobb szerep jut a gyermeknevelésben. Az irányelv az idősebb generációt gondozó családtagokat is segíti. Vagyis jó a férfiaknak, a nőknek, a családoknak és a gazdaságnak is” – mutatott rá.

Következő lépések

Az irányelv az unió hivatalos lapjában történő megjelenését követő huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak három éven belül kell átültetniük saját jogrendjükbe az abban foglaltakat.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Az egészségünknek is coachra van szüksége? - avagy mit jelent a health coaching

2021. május 31. 08:42
A Health Coaching az egészségre fókuszáló támogató folyamat. Márpedig az egészség a jelen helyzetben minden korábbinál inkább fókuszba került, a járványon túl a megnövekedett munkaterhek miatt is. Az USA-ban a területre komoly iparág épült, amiben már több mint 120 ezren dolgoznak.

Tényleg kötelező a munkáltató által elrendelhető kötelező oltás?

2021. november 15. 09:10
A szakjogász tisztázza a kérdéseket