A tavakban is sok a mikroműanyag

2023. szeptember 05. 13:43
Egy nemzetközi kutatócsoport első alkalommal vizsgálta sztenderdizálva a tavak műanyag-szennyezettségét. A kutatást az olasz Milánó-Bicocca Egyetem vízi ökológia és vízmenedzsment kutatócsoportja dolgozta ki és irányította.
 
A tavakban is sok a mikroműanyag
Összesen 23 ország 38 tavából vettek mintát ugyanazzal a módszerrel. A tavakat úgy választották ki, hogy hidromorfológiai jellemzőik a legnagyobb változatosságot mutassák és földrajzilag szétszórtan helyezkedjenek el, mert így globálisan reprezentatívnak lehetett tekinteni a mintákat.
 
A vizsgálatok során kiderült, hogy a vízben lévő műanyag részecskék csaknem 94%-a mikroműanyag, vagyis 5 milliméternél kisebb.
A részecskék kémiai összetételét is elemezték, és arra jutottak, hogy többségük poliészter, polipropilén vagy polietilén. A vízben előforduló műanyagok és azok mennyisége alapján minden tónak elkészítették a saját „névjegyét” és megvizsgálták, hogy az milyen összefüggésben áll a vízgyűjtő terület jellemzőivel, valamint a lehetséges szennyezési forrásokkal. Arra jutottak, hogy a tavak két típusa különösen veszélyeztetett: azok, amelyek sűrűn lakott, urbanizált területeken helyezkednek el, illetve amelyeknek nagy a vízfelülete.
 
A vizsgálatok során az is kiderült, hogy míg a kis vízfelületű, sekély és rövid partvonallal rendelkező tavakban főleg kék, vagy fekete poliészterszálak fordultak elő, addig a nagy kiterjedésű, mély, hosszú partvonalú tavakban az átlátszó, vagy fehér polipropilén és polietilén szemcsék domináltak.
 
A kutatás rámutatott, hogy a Luganói-tó, a Lago Maggiore és a Tahoe-tó már most is szennyezettebb, mint a világon a legszennyezettebbnek számító szub­trópusi óceáni áramlatok. Ráadásul a műanyagszemcsék még az emberi tevékenységtől látszólag érintetlen vizekben is megtalálhatók. A tavak tehát jó indikátorai lehetnek a globális műanyagszennyezés mértékének.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet/Bécs Város Külképviseleti Irodája

Kapcsolódó cikkek

Pásztorok és hangszereik

2023. április 21. 12:36
A hazai pásztortársadalom zenéje mindig a magyar népzene szerves részét képezte, és zenei világa a 20. századig szinte érintetlen maradt.
A pásztorok nemcsak az időt múlatták hangszereikkel és hangkeltő eszközeikkel, hanem egyrészt gyakorlati jelentőségük volt a legeltetéses állattartásban, másrészt a zene által – és, természetesen, egyéb népművészeti kincsek megalkotásával - olyan gondolatokat is ki tudtak fejezni, amiket szavakkal nehéz lett volna megfogalmazni.
 

Az utcára vonultak a bolgár gazdák

2023. szeptember 27. 15:26
Bulgária változtatott álláspontján: a gazdák nyomására korlátozza az ukrán napraforgómag importját. A nemzetközi agrárpiacra is hatással bíró bejelentést Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök tette meg a mezőgazdasági termelőkkel folytatott szept.19.-i megbeszéléseket követően.