A tavakban is sok a mikroműanyag

2023. szeptember 05. 13:43
Egy nemzetközi kutatócsoport első alkalommal vizsgálta sztenderdizálva a tavak műanyag-szennyezettségét. A kutatást az olasz Milánó-Bicocca Egyetem vízi ökológia és vízmenedzsment kutatócsoportja dolgozta ki és irányította.
 
A tavakban is sok a mikroműanyag
Összesen 23 ország 38 tavából vettek mintát ugyanazzal a módszerrel. A tavakat úgy választották ki, hogy hidromorfológiai jellemzőik a legnagyobb változatosságot mutassák és földrajzilag szétszórtan helyezkedjenek el, mert így globálisan reprezentatívnak lehetett tekinteni a mintákat.
 
A vizsgálatok során kiderült, hogy a vízben lévő műanyag részecskék csaknem 94%-a mikroműanyag, vagyis 5 milliméternél kisebb.
A részecskék kémiai összetételét is elemezték, és arra jutottak, hogy többségük poliészter, polipropilén vagy polietilén. A vízben előforduló műanyagok és azok mennyisége alapján minden tónak elkészítették a saját „névjegyét” és megvizsgálták, hogy az milyen összefüggésben áll a vízgyűjtő terület jellemzőivel, valamint a lehetséges szennyezési forrásokkal. Arra jutottak, hogy a tavak két típusa különösen veszélyeztetett: azok, amelyek sűrűn lakott, urbanizált területeken helyezkednek el, illetve amelyeknek nagy a vízfelülete.
 
A vizsgálatok során az is kiderült, hogy míg a kis vízfelületű, sekély és rövid partvonallal rendelkező tavakban főleg kék, vagy fekete poliészterszálak fordultak elő, addig a nagy kiterjedésű, mély, hosszú partvonalú tavakban az átlátszó, vagy fehér polipropilén és polietilén szemcsék domináltak.
 
A kutatás rámutatott, hogy a Luganói-tó, a Lago Maggiore és a Tahoe-tó már most is szennyezettebb, mint a világon a legszennyezettebbnek számító szub­trópusi óceáni áramlatok. Ráadásul a műanyagszemcsék még az emberi tevékenységtől látszólag érintetlen vizekben is megtalálhatók. A tavak tehát jó indikátorai lehetnek a globális műanyagszennyezés mértékének.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet/Bécs Város Külképviseleti Irodája

Kapcsolódó cikkek

A magyarság meghatározó alapja az évezredes keresztény örökség

2023. december 04. 14:30
A magyarság gondolkodásmódjának, kultúrájának és erkölcsi berendezkedésének meghatározó alapja az évezredes keresztény örökség - mondta az agrárminiszter pénteken, dec. 1.-jén Máriapócson, a település várossá válásának harmincadik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen.
 

Működik a modellváltás

2023. július 19. 13:33
Az előző évhez képest tavaly újabb ötven pozíciót javítva, ma a világ 250 legjobb agrár-felsőoktatási intézménye között tartják számon a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet. Ezt az eredményt növekvő tudományos teljesítménnyel, nem utolsó sorban növekvő bevétellel érte el, hangzott el a MATE szenátusának tanévzáró ünnepi ülésén Gödöllőn.