A távmunka költségtérítése a veszélyhelyzetben

2021. augusztus 02. 09:29
A veszélyhelyzet ideje alatt igazolás nélkül, költségként elszámolható a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítésként fizetett összeg – hívta fel a figyelmet weboldalán a NAV. Az ado.hu cikke.
A távmunka költségtérítése a veszélyhelyzetben

A távmunka[1] költségeit azok a munkavállalók számolhatják el, akiknek a munkaszerződésükben eleve szerepel a távmunkavégzés, vagy akik munkáltatójukkal a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján állapodtak meg a távmunkavégzésről.[2]

A veszélyhelyzet ideje alatt a személyi jövedelemadóról szóló törvény[3] rendelkezéseitől eltérően[4] igazolás nélkül, költségként elszámolható a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítésként fizetett összeg.

Ennek maximuma havonta

  • 2021. január 31-ig a havi minimálbér 10 százaléka, azaz 16 100 forint,
  • 2021. február 1-jétől a havi minimálbér 10 százaléka, azaz 16 740 forint,
  • az ezt követő években az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg

lehet.[5]

Ha a munkavállaló nem egész hónapban dolgozik távmunkában, akkor a havi összeg a távmunkában ledolgozott napok arányában számolható el.

A költségelszámolás feltétele, hogy:

  • a költségtérítésről a munkáltató és a munkavállaló előzetesen megállapodjon, és
  • a munkavállaló a távmunkavégzés után a tárgyhónapban ne számoljon el más, az Szja tv-ben nevesített költséget, például internethasználatot, a munkavégzés helyének bérleti díját, rezsijét.

(nav.gov.hu)

[1] A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt) 196.-197. §.

[2] A veszélyhelyzet alatt a munkavállaló és a munkáltató megállapodással eltérhet az Mt. távmunkavégzésre vonatkozó szabályaitól, ilyen eltérés lehet például az otthoni munkavégzésben történő megállapodás.

[3] A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.).

[4] Az Szja tv. rendelkezéseitől eltérő szabályokat a veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. (XI.11.) Korm. rendelet és a veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. (XI.11.) Korm. rendelet módosításáról szóló 393/2021. (VII. 2.) Korm. rendelet tartalmazza.

Forrás: ado.hu / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Figyelj oda a legjobb embereidre! A túlélést is jelenthetik

2020. július 13. 07:38
Akad vezető, aki a koronavírus okozta új helyzetben máris váltott. Fenyegető hangnemmel, rosszabb feltételekkel akarja rövid pórázon tartani az újra kiszolgáltatottnak hitt alkalmazottakat. Lehet, hogy ideig hatásos, hosszabb távon biztosan öngól. Kristóf Györgyi írása a jó munkatársak megtartásáról.

Biztos támogatás

2020. április 04. 07:48
2020. április 2-án az Európai Bizottság elfogadta azt a munkanélküliség kockázatának enyhítését célzó Tanácsi rendeletről szóló javaslatot, amely egy átmeneti európai támogatási eszköz (SURE) létrehozásáról szól a COVID-19 vírusjárvány okán kialakult vészhelyzetben.