A távmunkában dolgozók harmada hiába várt a segítségre

2021. december 02. 11:20
A magyarországi alkalmazottak 56 százaléka továbbra is otthonról dolgozik
A távmunkában dolgozók harmada hiába várt a segítségre

Magyarországon a korábban távmunkában dolgozó alkalmazottak közel fele időközben már visszatért az irodai munkába, de az otthoni munkavégzéshez egyharmaduk nem kapott semmilyen informatikai támogatást. A napi.hu cikke.

A magyarországi alkalmazottak 56 százaléka továbbra is otthonról dolgozik, akár teljesen, akár hibrid modellben és a távmunkára való átálláskor az alkalmazottak egyharmada nem kapott semmilyen informatikai támogatást, nem vettek részt kiberbiztonsági képzésben - derül ki a Sophos regionális felméréséből.

Mintegy 27 százalékuk csak informatikai támogatást kapott és a válaszadók 37 százaléka mondta azt, hogy számíthatott informatikai támogatásra és kiberbiztonsági képzésre egyaránt. 

Tisztában kell lenniük az olyan lehetséges fenyegetésekkel, mint például az adathalászat, a rosszindulatú alkalmazások és a jelszavak több helyen való használatának veszélye. Felmérésünk azt mutatja, hogy a cégeknek csak a fele tartott kiberbiztonsági képzést, így van még tennivaló, különösen a kisebb cégeknél

– állítja Szappanos Gábor, a Sophos kiberbiztonsági szakértője.

Magyarországon a 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál 16 százalék részesült informatikai és kiberbiztonsági képzésben egyaránt.  Az 50-250 fős vállalatoknál ez az arány 12 százalék, és a legfeljebb 50 főt foglalkoztató cégeknél csupán 9 százalék.

A magyar cégek – ahogyan a lengyel és csehek is - leggyakrabban limitált adathozzáférést alkalmaznak.; az alkalmazottak 81 százaléka csak azokat a fájlokat tudja használni, amelyekre szüksége van. Nagyobb arányban használnak viszont titkosított kapcsolatot, például VPN-t - derül ki a Sophos felméréséből.

Új veszélyes zsarolóvírus jelent meg

Az adathalászat és a rosszindulatú programok veszélyeire érdemes a dolgozókat felkészíteni, ugyanis sokszor óvatlanul ugyan, de könnyen telepíthetik azokat saját hálózataikra.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt: a vállalat kutatói nemrég azonosítottak egy Epsilon Red–nek nevezett zsarolóvírust. Nyomokban hasonlít a REvil zsarolóvírus egyes részeihez, de nem tartalmaz nyelvtani hibákat, így veszélyesebb is lehet. 

Forrás: napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Felmondás védett korúnak, táppénzen lévőnek

2018. november 12. 08:12
A felmondásra vonatkozó speciális esetekkel kapcsolatos kérdéseket intéztek olvasóink szakértőnkhöz; az egyik esetben védett korú munkavállaló határozott idejű munkaszerződésének felbontási lehetőségéről, a másik esetben táppénzen lévő dolgozó határozatlan idejű munkaviszonyának megszüntetéséről érdeklődtek. A kérdésekre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Túlóratörvény: érvényes volt az országgyűlési szavazás az Alkotmánybíróság szerint

2019. április 10. 08:03
Ez az első körös döntés, az AB itt az elfogadás körülményeit vizsgálta. Az a testület szerint jogszerű volt, így alapból nem érvénytelen a túlóratörvény. Cserébe kioktatták az ellenzéket.