A tejtermelőknek áll a zászló

2019. március 07. 07:54
Stabilitás jellemezheti idén is a tejpiacot, a világpiaci folyamatokból arra lehet következtetni, hogy a nyers tej felvásárlási ára kismértékben emelkedhet. Fórián Zoltán, az Erste vezető agrárszakértője szerint a termelők számára most minden adott, hogy fejlesszenek.

A hazai tejtermelők nyugodtabban készülhetnek az idei ártárgyalásokra, részben azért, mert az EU csaknem teljes egészében megszabadult 380 ezer tonnás soványtejpor-készletétől, és tavaly, az év második felében több nagy tejtermelő tagállamban csökkent a termelés – mondta a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. A stabilitás, amelyből végre jutott a szektornak az elmúlt évben, úgy tűnik, nem múlik el.

Fotó: Löffler Péter/Dunántúli Napló

A nemzetközi piaci folyamatok kedvezők: a globális kereslet gyorsabban fog emelkedni idén, mint a kínálat, ami stabil árakat eredményez, a kismértékű emelkedés lehetőségével.

A termelők számára biztató, hogy a világpiac legnagyobb szereplője, az új-zélandi Fonterra is megemelte idei átvételi árait. Ebben pedig ismét fontos szerepe van Kína növekvő keresletének.

A globális tejtermelés 1 százalék körüli mértékben emelkedhet idén. Mindez ellentétes piaci hatások közepette történik, az egyik oldalon ugyanis a kereskedelmi háborúktól sújtott és tavaly az átlagosnál 100 ezerrel több marhát a vágóhídra küldő amerikai farmerek, valamint a súlyos ausztrál és új-zélandi aszálykárok állnak, a másikon pedig az EU takarmányhiány miatt is csökkenő, de tovább javuló hozamú tehénállománya.

teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

 

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszeripar: túl a 300 milliárdon

2019. április 26. 08:09
Az élelmiszeriparnak megítélt támogatások összege már tavaly év végére átlépte a 300 milliárd forintos határt. A következő EU-s pénzügyi időszakban új fejlesztési irányok lesznek. Itthon pedig az ernyővédjegy lesz hangsúlyos

Aranybánya az élelmiszer-hulladék

2018. december 12. 09:19
A mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékekben igencsak hasznos anyagok találhatók, csak eddig vagy nem figyeltünk oda kellőképpen, vagy nem is tudtunk róla, hogy ez létezhet. Az ezzel kapcsolatos kutatás eredményét Hodúr Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar, Folyamatmérnöki Intézetének intézetvezető egyetemi tanára osztotta meg velünk.