Mikulovban debütál a magyar sajtbírák csapata

2019. szeptember 04. 08:47
2019. szeptember 14-15-én rendezik a csehországi Mikulovban a helyi sajtfesztivált, ahova 26 fő utazik Magyarországról: többek között sajtkészítők, sajtbírák.

Egyik este írtam a szervezőknek, hogy mit szólnának ahhoz, ha a magyar sajtkészítők és sajtbírák is részt vennének a Mikulovi Sajtfesztiválon. Másnap reggel a fesztivál oldalán kihirdették, hogy régi álmuk válik valóra azzal, hogy idén magyar sajtkészítők is érkeznek a fesztiválra. Innen nem volt visszaút – mesélte Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének alelnöke.

Egy gyors szervezés eredményeként végül 26 fő utazik Magyarországról Mikulovba: sajtkészítők, sajtbírák és további egyesületi tagok. A frissen végzett magyar sajtbírák közül négyen először fognak nemzetközi sajtverseny zsűrijében bírálni, ahol nyolc magyar sajtkészítő is megméretteti magát termékeivel (Alföldi Garabonciás Kft., Kecskeház Sajtműhely, Magyardombegyházi Szövetkezet, Maszlik Családi Gazdaság, Paraszt Sajt,  Tebike Kft., Tündérkert Sajtműhely, Vászolyi Sajtmanufaktúra).

A sajtvásáron négy magyar sajtkészítő fogja kínálni termékeit a Magyar Sajtkészítők Asztalánál. Az egyesület továbbá vállalta, hogy a vár utcáin egy sajtkészítési bemutatót is tart, amelynek keretében egy 400 literes rézüstben készítünk majd sajtot. 
-    Az elkészült sajt a cseh-magyar barátság sajtja lesz, melyet egy év érlelés után a 2020-as Magyar Sajtmustrán fogunk közösen megkóstolni - mondta el Hegedűs Imre. - A fesztiválon a cseh sajtkészítők mellett szlovák és lengyel sajtkészítők is részt vesznek. Célunk, hogy megismerjük egymás sajtkultúráját, találkozzunk és tanuljunk egymástól. A cseh kollégákat meghívtuk az idei VII. Magyar Sajtmustrára is, mely meghívást örömmel elfogadtak.


(forrás: Magyar Sajtkészítők Egyesülete)

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

A zöldség-gyümölcs ágazat is részesül a nyolcvanmilliárdos pályázati támogatásban

2020. június 05. 07:42
Az Agrártárca állattenyésztő és kertészeti gazdaságok számára meghirdetett, 80 milliárd forint értékű pályázata többek között a zöldség-gyümölcs ellátás biztonságához is hozzájárul – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Válságkezelés és kilátások a tejszektorban

2020. március 30. 09:24
Két konszolidált év van a tejtermelés mögött. Nem kérdés, hogy ez már nagyon ráfért a szektorra. De vajon ebben az évben mire számíthatnak? Hogyan hat a járvány és a vele járó piaci zavar a tejszektorra? Ennek járok utána, és a szokásos Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzések is következnek.