Mikulovban debütál a magyar sajtbírák csapata

2019. szeptember 04. 08:47
2019. szeptember 14-15-én rendezik a csehországi Mikulovban a helyi sajtfesztivált, ahova 26 fő utazik Magyarországról: többek között sajtkészítők, sajtbírák.

Egyik este írtam a szervezőknek, hogy mit szólnának ahhoz, ha a magyar sajtkészítők és sajtbírák is részt vennének a Mikulovi Sajtfesztiválon. Másnap reggel a fesztivál oldalán kihirdették, hogy régi álmuk válik valóra azzal, hogy idén magyar sajtkészítők is érkeznek a fesztiválra. Innen nem volt visszaút – mesélte Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének alelnöke.

Egy gyors szervezés eredményeként végül 26 fő utazik Magyarországról Mikulovba: sajtkészítők, sajtbírák és további egyesületi tagok. A frissen végzett magyar sajtbírák közül négyen először fognak nemzetközi sajtverseny zsűrijében bírálni, ahol nyolc magyar sajtkészítő is megméretteti magát termékeivel (Alföldi Garabonciás Kft., Kecskeház Sajtműhely, Magyardombegyházi Szövetkezet, Maszlik Családi Gazdaság, Paraszt Sajt,  Tebike Kft., Tündérkert Sajtműhely, Vászolyi Sajtmanufaktúra).

A sajtvásáron négy magyar sajtkészítő fogja kínálni termékeit a Magyar Sajtkészítők Asztalánál. Az egyesület továbbá vállalta, hogy a vár utcáin egy sajtkészítési bemutatót is tart, amelynek keretében egy 400 literes rézüstben készítünk majd sajtot. 
-    Az elkészült sajt a cseh-magyar barátság sajtja lesz, melyet egy év érlelés után a 2020-as Magyar Sajtmustrán fogunk közösen megkóstolni - mondta el Hegedűs Imre. - A fesztiválon a cseh sajtkészítők mellett szlovák és lengyel sajtkészítők is részt vesznek. Célunk, hogy megismerjük egymás sajtkultúráját, találkozzunk és tanuljunk egymástól. A cseh kollégákat meghívtuk az idei VII. Magyar Sajtmustrára is, mely meghívást örömmel elfogadtak.


(forrás: Magyar Sajtkészítők Egyesülete)

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Elszálltak az élelmiszerárak – nagyon régóta nem láttunk ekkora drágulást

2021. november 05. 07:49
Új magasságokban a világpiaci árbarométer: 2011 júliusa óta nem látott szintet regisztráltak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szakértői.

Tippeljen, melyik élelmiszerben a legnagyobb a saját márkás termékek aránya?

2019. február 18. 09:03
Magyarországon 2017-ben mintegy 1 százalékpontot nőtt a sajátmárkás élelmiszerek piaci részesedése, ezzel a több mint 1700 milliárdos forgalom közel 29 százalékát hasították ki. A kereskedelmi márkák, köznyelven sajátmárkás termékek, népszerűsége globálisan ismét felívelőben van, amely mögött a kiskereskedelemben tapasztalható forradalmi változások húzódnak - áll a NAK élelmiszeripari hírlevelében.