A terméktanács 150-160 forintos meggy felvásárlási árat tartana idén reálisnak

2016. március 31. 08:15
Az idén közepes, jó termés várható meggyből, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) 150-160 forintos felvásárlási árat tartana reálisnak - mondta Csizmadia György, a szervezet alelnöke az M1 aktuális csatornának.

A szakembert annak kapcsán kérdezte a csatorna, hogy nemrég bejelentették: a FruitVeB és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) termés- és árprognózis rendszert hoz létre.

Az alelnök elmondta: a 80 ezer tonnás magyar meggytermés adja az európai termés közel 30 százalékát, ebből készül az extra minőségű üvegmeggy (meggybefőtt), aminek a piacát Magyarország már 50-60 százalékban uralja. 

A magyar piacon az elmúlt nyolc-tíz évben igen széles sávban, 60 és 240 forint között ingadozott a meggy ára. Mivel Magyarország lép be elsőként az európai meggypiacra, nagyok a spekulációs várakozások, amelyek hol le-, hol felnyomják az árakat, ami senkinek nem jó - jegyezte meg. Az alelnök szerint a termésre vonatkozó spekulációt reális keretek között kellene tartani.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Hőséghullám: figyelmezteti a munkáltatókat a Pénzügyminisztérium

2018. július 30. 09:08
A munkaadóknak a hőséghullámok idején – különösen a szabadban végzett fizikai munkáknál (mint például útépítés, aszfaltozás, mezőgazdasági tevékenység) – 14-16 Celsius fokos hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítaniuk a munkavállalóknak a higiénés követelmények betartásával, a munkaszervezésnél pedig rendszeres pihenőidőket kell beiktatniuk – hívja fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztálya a tárca honlapján.

MGYOSZ: A szakképzés átalakításában szerepet kell kapniuk a munkaadói szövetségeknek

2017. november 08. 07:44
"Le kell lassítani vagy meg kell állítani a külföldre irányuló munkavállalási célú kivándorlást"