A termelési ciklushoz igazíthatják a földhitel tőketörlesztésének feltételeit

2016. április 22. 09:22
A gazdák a negyedéves törlesztési periódusok helyett választhatnak éves tőketörlesztést is, ez esetben azt is meghatározhatják, hogy melyik negyedévhez tartozó fordulónapot választják a tőketörlesztés időpontjának.

Módosított a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a földvásárlási hitelprogram tőketörlesztési feltételein. A Földet a gazdáknak! programhoz kapcsolódó MFB-NHP Földvásárlási Hitelprogram tőketörlesztést előíró szabályainak módosításával a hitelt felvevő földművelők választhatják meg a tőketörlesztés gyakoriságát.

A módosításra azért van szükség, mert a mezőgazdasági termelés éves ciklusai eltérőek az egyes ágazatokban, a gazdák pedig különböző időszakban jutnak bevételhez. Így az MFB döntése alapján a földvásárlási hitelprogram feltételei igazodnak a gazdák igényeihez, megkönnyítve, illetve tervezhetőbbé téve a gazdálkodást.

pénz

A kamattörlesztés változatlanul naptári negyedévenként esedékes – fotó: Shutterstock

Az MFB a döntés megkönnyítésére hitel-kalkulátort tett közzé honlapján, amelynek segítségével a tőke- és kamattörlesztések könnyen kiszámíthatók. A közlemény szerint az MFB és a hitelprogram közvetítői feladatait ellátó Budapest Bank azon dolgozik, hogy a gazdák minél előbb hozzájussanak a földvásárláshoz szükséges összeghez.

A Budapest Bank ennek érdekében még a konkrét hitelkérelem benyújtását megelőzően hitelígérvényeket bocsátott ki az árverések előtt, illetve – nem megvárva a Nemzeti Földalappal (NFA) kötött szerződések hatályba lépését – a konkrét hiteligények elbírálását is gyorsított eljárásban kezdte meg. A Budapest Bank adatai szerint a hiteligénylések száma folyamatosan emelkedik. A befogadott hitelkérelmek száma meghaladja az ezret, összegük 22 milliárd forint fölött van, a jóváhagyott hitelkérelmek száma pedig megközelítette a 800-at, összegük csaknem 14,5 milliárd forint.

forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Újra Mészáros Melinda az elnök

2017. december 01. 07:33
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.

Tájékoztató rendezvény a mezőgazdaság számára

2017. december 06. 07:55
A MÉDOSZ kedden tartotta első tájékoztató rendezvényét a mezőgazdaságban foglalkoztatottak számára munkavédelem témában.