A újraszabályozott távmunka

2020. július 29. 07:17
A LIGA Szakszervezetek álláspontja, hogy be kell építeni az otthoni munkavégzés lehetőségét a Munka törvénykönyvébe – mondta 2020. július 24-én Mészáros Melinda a Kossuth rádióban.
A újraszabályozott távmunka

A mi álláspontunk már a koronavírus járvány kezdeti állapotában is az volt, hogy a távmunka szabályai mellett a Munka törvénykönyve és a kapcsolódó jogszabályok - többek között a munkavédelem és az adatvédelem - szabályainak változtatásával be kell építeni a rendszerbe a home office, azaz az otthoni munkavégzés lehetőségét. Jelenleg a szabályozás csak a távmunkára terjed ki, ami számítástechnikai eszközzel végzett munkavégzés esetén alkalmazható. Ezt a keretet szeretnénk kitágítani, magát a távmunkát minden típusú munkavégzésre kiterjeszteni,  és ezt a szabályozást kibővíteni a teljes vagy a részleges otthoni munkavégzés lehetőségével.

A munkáltatók részéről felmerült az az igény is, hogy ne csak klasszikus értelemben vett otthoni munkavégzésről beszéljük, hanem bárhonnan történő munkavégzésről, ez nehezíti egyébként a munkavédelmi szabályok megalkotását. Már korábban komoly igény mutatkozott arra, hogy próbáljuk meg jogszabályi keretek között is kezelni ezeket a munkavédelmi kérdéseket, de nyilvánvalóan egy pandémiás időszakban nem ez volt az elsődleges feladat. Akkor ésszerű döntések születtek kormányrendeleti szinten, most azonban itt az idő és lehetőség arra, hogy korrekt, mindenki által alkalmazható szabályokat alkossunk.

A munkaadói és a munkavállalói oldal is fogalmazott meg ennek kapcsán javaslatot, ebben a körben tudjuk majd a részletszabályokat egyeztetni. Fölmerült annak az igénye is, hogy a munkavállalóknak adómentesen biztosítható munkaeszközök  plafonértéket emeljük föl, igazítsuk hozzá a jelenlegi árakhoz, egészítsük ki a ma meglévő tételes költségelszámolást egy úgynevezett általányköltség összeggel. Ez tartalmazná azt a költséget, amely a lakáshasználati költségekre vonatkozik a rezsiköltségek és egyéb költségek megtérítésére, hiszen a tételes elszámolás eddig is nagy problémát okozott mind a munkavállalóknak mind a munkáltatóknak.

A pandémiás időszakban a munkáltatók egyoldalúan rendelhették el az otthoni munkavégzést, ez akkor indokolt volt. A megváltozott szabályozási környezetben azonban ez mindenképpen a felek megállapodásán a munkaszerződés kétoldalú módosítására épülne, és nyilvánvalóan teret kell engedni a kollektív megállapodásoknak is. hiszen célszerű lenne egy adott munkáltatónál a távmunka és emellett az otthoni munkavégzés keretszabályait egy kollektív szerződésben lefektetni és erre építeni az egyéni munkaszerződés módosításokkal

Amennyiben sikerül részletszabályokat megalkotni, és erre úgy tűnik, hogy van remény, hiszen augusztusban a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma már ezeket a részletszabályokat szeretné tárgyalni. Az Országos Munkavédelmi Bizottság tagjai már dolgoznak a munkavédelmi szabályok megalkotásán, reményeim szerint a héten az első javaslatokat meg is teszik. Várjuk ezt a változtatást és bízunk abban, hogy olyan kompromisszumos megoldást sikerül találni, ami elindíthatja ezt a folyamatot. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy majd a gyakorlatra építve folyamatosan kell felügyelnünk ezt a változtatást és kialakítani hozzá a szabályrendszert is.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

A nap kérdése: mit tehet a munkáltató, ha a foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton a munkavállaló nem jelenik meg?

2022. március 04. 08:17
Mit tehet a munkáltató, ha a home office-ban, illetve hibrid munkavégzés keretében otthon dolgozó munkavállaló a kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton nem jelenik meg, a pót időpontokat is figyelmen kívül hagyja? Olvasói kérdésre Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Visszarendelhet-e a főnököm a szabadságomról?

2022. július 01. 09:21
A szabadság minden munkavállalónak alanyi jogon jár és elengedhetetlenül fontos a feltöltődéshez, regenerálódáshoz. A munkáltatónak is érdekében áll, hogy munkavállalói kipihenhessék magukat, ezáltal növelve későbbi hatékonyságukat. De mi történik akkor, ha a főnök visszahívja a szabadságról a beosztottat? Van hozzá joga? Erre ad választ dr. Tömösvári Andrea ügyvéd