A V4-ek kiemelkedő mezőgazdasági eredményeket érhetnek el

2017. november 08. 07:49
A visegrádi országok összehangolt fellépéssel kiemelkedő eredményeket érhetnek el a mezőgazdaság egyre több területén – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői, brüsszeli ülését követően.

A szaktárca közleménye szerint a tanácsülésen két, magyar kezdeményezésre elfogadott V4-nyilatkozatról is egyeztettek. Az egyik felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság megújuló energiaforrásokról szóló javaslata megszüntetné az eddigi kukorica- és repcetermelők terményének piaci alapú, biztos felvásárlását, amely csak Magyarországon több mint 2 millió tonna kukoricát érintene.

 

 
 
 

A közlemény szerint a megújuló energiaforrások használatának ösztönzésére vonatkozó jogszabálytervezet, amelyet az uniós tagállamok energiáért felelős miniszterei fogadnak majd el, korlátozná a takarmányalapú hagyományos bioüzemanyagok felhasználását 2020 után, amely jelentős hatást gyakorolhat a mezőgazdaságra és piaci zavarokat idézhet elő.

 

Czerván Györgyöt kiemelte, hogy Magyarország és az egész kelet-közép-európai régió számára kiemelten fontos, hogy az itt versenyképesen megtermelt kukoricát és repcét a régióban dolgozzák fel, amellyel érdemben hozzá tudnának járulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez is.

v4

A V4-ek számára fontos, hogy a megtermelt kukoricát és repcét a régióban dolgozzák fel – fotó: Shutterstock

Az államtitkár szerint a szaktárca által tavaly indított BIOEAST (közép-kelet-európai kezdeményezés a tudásalapú agrárgazdaságért, akvakultúráért, erdészetért a biomassza gazdaságban) együttműködés továbbviteléről szóló megállapodás egy újabb fontos mérföldkő a kelet-közép-európai makro-régió életében. A megállapodás célja, hogy a V4-országok a korábbinál  aktívabb szerepet töltsenek be az Európai Kutatási Térség (EKT - egységes, a világ előtt nyitott, belső piacon alapuló kutatási térség) biomassza-alapú gazdasággal kapcsolatos kutatási és innovációs tevékenységeinek megvalósításában – tette hozzá.

A találkozón az agrárminiszterek egyeztettek a kettős élelmiszerminőség érdekében eddig megtett intézkedésekről, amelyek Czerván György szerint jó irányba mutatnak, azonban a tárca továbbra is az uniós szintű jogi szabályozást tartja a legcélravezetőbb megoldásnak. A magyar kormány álláspontja szerint egyértelmű jogi keretekre van szükség ahhoz, hogy a fogyasztókat megtévesztő, eltérő minőségű termékek ne kerülhessenek forgalomba, amelyhez a hatóságok számára is ki kell alakítani a megfelelő intézkedési lehetőségeket.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyenlőtlen munkabeosztásban dolgozónak, hogyan történik a szabadság kiadása?

2017. május 15. 09:17
Adott munkavállaló részére a munkaadó engedélyezte a napi 6 órás munkavégzést, hétfőtől péntekig, a hétvégék szabadok. Majd ezt követően engedélyezte az eltérő munkarendet úgy, hogy egyik héten hétfőtől szerdáig dolgozik, napi 8,5 órában, másik héten pedig hétfőtől csütörtökig szintén napi 8,5 órában. A kérdésem az, hogy az ő esetében hogyan történik a szabadság keretének megállapítása, amennyiben órában szeretném azt nyilvántartani? Jelenleg 30 nap szabadság jár neki.

Nincs mérgező tej az áruházláncok polcain

2018. május 15. 09:21
Több millió forintot követelhetett az érintett áruházaktól az UHT tejek megmérgezésével fenyegetőző személy, tettét azonban vélhetően nem hajtotta végre. A zsaroló indítékát egyelőre homály fedi, ugyanakkor ágazati forrásaink szerint azzal az eshetőséggel is számolni kell, hogy célja a hazai tejfeldolgozás ellehetetlenítése és a magyar termékekkel szembeni fogyasztói bizalom csorbítása volt.