A válság ellenére is megdöbbentő méreteket öltött az EU-ban az élelmiszer-pazarlás

2023. február 28. 11:39
Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az emberek.
 
Több élelmiszert dobunk ki az unióban, mint amennyit importálunk - írja az alon.hu
 
Rengeteg élelmiszer végzi a szemetesben
A Feedback EU klímakutató civil szervezet jelentése szerint az Európai Unióban évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az emberek, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta meg a Guardian brit napilap.
 
A válság ellenére is megdöbbentő méreteket öltött az EU-ban az élelmiszer-pazarlás
A tanulmány adatai szerint az EU-ban elpazarolt búza mennyisége egyenlő Ukrajna búzaexportjának nagyjából a felével, az EU egyéb gabonaexportjának pedig a negyedével.
 
A tanulmányt készítő szervezet igazgatója, Frank Mechielsen szerint felháborító, hogy válság idején az EU-ban több élelmiszert dobnak ki, mint amennyit importálnak. Hozzátette: az uniós intézményeknek most lehetősége lenne arra, hogy jogilag kötelező érvényű célokat tűzzön annak elérése érdekében, hogy 2030-ig felére csökkenhessen az élelmiszer-pazarlás, ami hozzájárulna az éghajlatváltozás kezeléséhez és javítaná az élelmiszer-biztonságot.
 
Hatékonyság helyett pazarlás?
Abdolreza Abbassian gabonapiaci elemző, a FAO korábbi vezető közgazdásza szerint lejárt az olcsó élelmiszerek kora, az orosz-ukrán háború befejezése után is valószínűleg az árak magasak maradnak.
 
Olivier De Schutter, a fenntartható élelmezési rendszerekkel foglalkozó nemzetközi szakértői testület társelnöke szerint az jelenti a legnagyobb problémát, hogy az agrár-élelmiszeripar mindig előnyösebbnek találta a pazarlást, mint a hatékonyságot.
 
kuka
 
Nyereségesebb több élelmiszert eladni az embereknek, mint amennyire szükségük van. Az ipar úgy határozza meg a szavatossági időt is, hogy az embereket arra késztesse, többet vásároljanak, mint amennyit ténylegesen el tudnak fogyasztani- mondta.
 
A Guardian cikke szerint, az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása érdekében az EU várhatóan még az idén jogilag kötelező érvényű célkitűzéseket terjeszt elő, ami előirányozná, hogy 2030-ra a felére mérséklődjön a kidobott élelmiszerek mennyisége.
 
Becslések szerint az EU-ban évente a megtermelt élelmiszerek 20 százaléka vész kárba, ami az uniós vállalkozásoknak és háztartásoknak 143 milliárd euró költséget jelent. Európa teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának legalább 6 százaléka is az élelmiszer-pazarlás számlájára írható - tették hozzá a cikben.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Elemző: az ársapkák kivezetése 3-5 százalékot dob az élelmiszer-infláción

2023. február 03. 13:15
Több oka is van annak, hogy 2022 decemberében a magyar élelmiszer-infláció volt a legmagasabb egész Európában – mondta az InfoRádiónak az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője. Héjja Csaba hozzátette, hogy az első negyedévben még számolni kell kisebb áremelkedéssel.
 
Az elemző úgy látja, a magyar élelmiszeripar egy-két negyedévnyi áremelést előrehozott. A 2023 első három hónapjának áremeléseit már tavaly év végén végrehajtották, ezért csúcsosodott ki 44,8 százalékban a magyar élelmiszer-infláció az év végén.

Kóser tejtermékekkel az európai piacot célozza az Alföldi Garabonciás Kft. új tulajdonosa

2024. március 20. 17:12
Tejfeldolgozót vett az EMIH - Magyar Zsidó Szövetség.
 
Megvásárolta a húszéves múltra visszatekintő Alföldi Garabonciás Kft.-t az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. A tejfeldolgozó sikeres működtetésén túl céljuk, hogy a zsidó közösségek számára kóser tejtermékeket biztosítsanak.