A vécépapír is hiánycikk lehet a koronavírus okozta pánik miatt

2020. március 11. 08:22
A járvány nem várt következményként különösen nagy kereslet mutatkozik a toalettpapírok iránt – írja a CNN. Az Egyesült Államokban és Kanadában a kiskereskedők már korlátozni kényszerültek az egy alkalommal vásárolható csomagok számát.

Az Egyesült Királyságban néhány szupermarket teljesen kifogyott a készletből. Az ausztráliai élelmiszerboltok biztonsági őröket alkalmaznak, hogy féken tartsák a mohó vásárlókat.

Egy ausztrál újság odáig elment, hogy nyolc oldallal növelte oldalszámát mondván, legyen vészhelyzeti tartalék, ha az ausztrálok kifogynának a vécépapírból.

A CNN megkérdezett néhány szakértőt, hogy miért lett olyan fontos ez a termék.

Az emberek egymásnak ellentmondó üzeneteket hallva pánikba esnek

Steven Taylor klinikai pszichológus és a „Pandémiák pszichológiája” című könyv szerzője, szakértője annak, hogyan viselkednek az emberek és hogyan reagálnak a világméretű járványokra. A korábbi járványokhoz képest az új koronavírusra adott globális válasz a szokatlan mértékű pánik volt.

Egyrészt érthető, másrészt erősen túlzó reakció

– mondta Taylor, a British Columbia Egyetem klinikai pszichológusa a CNN-nek.

„Anélkül is felkészülhetünk a járványokra, hogy zsigeri reakcióinknak engednénk.”

Amikor azonban az embernek azt mondják, hogy valami veszélyes jön, de csak annyit kell tennie, hogy kezet mosni, a kommunikáció nem tűnik arányosnak a fenyegetéssel.

A vécépapír is hiánycikk lehet a koronavírus okozta pánik miatt

Fotó: AFP

Néhányan a tisztviselők egyértelmű iránymutatásának hiányára reagálnak

Ha az emberek nem érzik, hogy a hivatalok mindenkiről gondoskodni fognak, kénytelenek saját következtetéseik alapján a felhalmozni a legszükségesebb készleteket.

– mondta Baruch Fischhoff, a Carnegie Mellon Egyetem pszchológusa.

Pánik vásárlás további pánik vásárláshoz vezet

Az üres polcok és bevásárlókocsik képei, elárasztották a médiát, a közösségi oldalakat. Az emberek látva a pánikvásárlás következtében kiürült boltokat azt feltételezik, hogy van ok a pánikra és a vészkészletek felhalmozására

– mondta Taylor.

Természetes, hogy szeretnénk a szükségesnél jobban felkészülni.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma azt tanácsolja az amerikaiaknak, hogy legalább két heti élelmet, piperecikkeket és egészségügyi felszerelést tartsanak készleten, de Taylor szerint a legtöbb ember nem, vagy nem így tartalékol.

Tehát amikor az egészségügyi tisztviselők nyilvánosan azt tanácsolják, hogy készletezzenek, könnyen ronthatnak a helyzeten.

Az emberek szeretnének úrrá lenni a helyzetükön

„Mindez a valós problémát megelőző aggodalmak hulláma miatt van” – mondta Taylor.

Az emberek nem gondolkodtak belátón, mint például, hogy mi lesz a már felhalmozott toalettpapír készletnek sorsa.

Az emberek csak így tudják legyőzni félelmeiket. Fischhoff szerint a felhalmozás az irányítás érzését adja vissza az embernek egy olyan helyzetben, ahol addig tehetetlen volt.

 

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Az egykori orvos kitálal a brit állami egészségügyről

2019. november 18. 07:53
Kiszolgáltatottság, félelem, fájdalom - a kórház csöppet sem vidám hely, különösen a betegek és hozzátartozóik szemszögéből. De vajon hogyan látják belülről az állami egészségügy mindennapjait az orvosok, akik évtizedeken át nap mint nap ott vannak az események sűrűjében?

Percekre szárnyakat ad, de éveket vesz el az életedből

2019. július 19. 09:06
Drámai adatokat mutat az energiaital-fogyasztás a magyar fiatalok körében, minden ötödik kiskamasz folyékony serkentőt reggelizik. A kormány semmit nem tesz a lassításért.