A vécépapír is hiánycikk lehet a koronavírus okozta pánik miatt

2020. március 11. 08:22
A járvány nem várt következményként különösen nagy kereslet mutatkozik a toalettpapírok iránt – írja a CNN. Az Egyesült Államokban és Kanadában a kiskereskedők már korlátozni kényszerültek az egy alkalommal vásárolható csomagok számát.

Az Egyesült Királyságban néhány szupermarket teljesen kifogyott a készletből. Az ausztráliai élelmiszerboltok biztonsági őröket alkalmaznak, hogy féken tartsák a mohó vásárlókat.

Egy ausztrál újság odáig elment, hogy nyolc oldallal növelte oldalszámát mondván, legyen vészhelyzeti tartalék, ha az ausztrálok kifogynának a vécépapírból.

A CNN megkérdezett néhány szakértőt, hogy miért lett olyan fontos ez a termék.

Az emberek egymásnak ellentmondó üzeneteket hallva pánikba esnek

Steven Taylor klinikai pszichológus és a „Pandémiák pszichológiája” című könyv szerzője, szakértője annak, hogyan viselkednek az emberek és hogyan reagálnak a világméretű járványokra. A korábbi járványokhoz képest az új koronavírusra adott globális válasz a szokatlan mértékű pánik volt.

Egyrészt érthető, másrészt erősen túlzó reakció

– mondta Taylor, a British Columbia Egyetem klinikai pszichológusa a CNN-nek.

„Anélkül is felkészülhetünk a járványokra, hogy zsigeri reakcióinknak engednénk.”

Amikor azonban az embernek azt mondják, hogy valami veszélyes jön, de csak annyit kell tennie, hogy kezet mosni, a kommunikáció nem tűnik arányosnak a fenyegetéssel.

A vécépapír is hiánycikk lehet a koronavírus okozta pánik miatt

Fotó: AFP

Néhányan a tisztviselők egyértelmű iránymutatásának hiányára reagálnak

Ha az emberek nem érzik, hogy a hivatalok mindenkiről gondoskodni fognak, kénytelenek saját következtetéseik alapján a felhalmozni a legszükségesebb készleteket.

– mondta Baruch Fischhoff, a Carnegie Mellon Egyetem pszchológusa.

Pánik vásárlás további pánik vásárláshoz vezet

Az üres polcok és bevásárlókocsik képei, elárasztották a médiát, a közösségi oldalakat. Az emberek látva a pánikvásárlás következtében kiürült boltokat azt feltételezik, hogy van ok a pánikra és a vészkészletek felhalmozására

– mondta Taylor.

Természetes, hogy szeretnénk a szükségesnél jobban felkészülni.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma azt tanácsolja az amerikaiaknak, hogy legalább két heti élelmet, piperecikkeket és egészségügyi felszerelést tartsanak készleten, de Taylor szerint a legtöbb ember nem, vagy nem így tartalékol.

Tehát amikor az egészségügyi tisztviselők nyilvánosan azt tanácsolják, hogy készletezzenek, könnyen ronthatnak a helyzeten.

Az emberek szeretnének úrrá lenni a helyzetükön

„Mindez a valós problémát megelőző aggodalmak hulláma miatt van” – mondta Taylor.

Az emberek nem gondolkodtak belátón, mint például, hogy mi lesz a már felhalmozott toalettpapír készletnek sorsa.

Az emberek csak így tudják legyőzni félelmeiket. Fischhoff szerint a felhalmozás az irányítás érzését adja vissza az embernek egy olyan helyzetben, ahol addig tehetetlen volt.

 

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Műhelymunka a szervezésről

2022. február 17. 08:53
2022. február 15-én a szervezetésről rendezett műhelymunka megbeszélést a LIGA Szakszervezetek elnöksége. A rendezvényre a Szakszervezetek a helyreállításért projekt keretében került sor.

Az év indítására vonatkozó teendők listája

2022. január 11. 12:31
Jogosultságok, adózás