A versenyképesség növelése a magyar mezőgazdaság legfontosabb feladata

2019. október 09. 08:33
 
Több mint 17 százalékkal bővült a mezőgazdasági beruházások növekedési üteme 2019 első félévében - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének regionális szakmai napján, kedden, Bekecsen.

A miniszter az eseményen megtartott előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdasági termelés versenyképességét rövid távon is növelik a Vidékfejlesztési Program beruházási támogatásai. Emellett az évente mintegy 400 milliárd forintos nagyságrendet képviselő közvetlen források és a csaknem 100 milliárd forintot kitevő nemzeti támogatások javítják a gazdálkodók pénzügyi helyzetét. Kiemelte: a magyar agrárium csak akkor lehet sikeres, ha minél több fiatal érzi, hogy megtalálja benne hivatását.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

A tárcavezető emlékeztetett: szeptember végén indult el a mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti célú beruházási hitelekhez kapcsolódó új kamattámogatási program. A kezdeményezésnek köszönhetően az Agrárminisztérium 100 milliárd forintnyi beruházási hitelhez nyújt kamattámogatást az elsődleges mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó fejlesztést megvalósító kis- és középvállalkozásoknak, valamint az erdészeti célú beruházást és mezőgazdasági termék feldolgozást megvalósító kkv-k, illetve nagyvállalkozások számára.

Kifejtette: Magyarországon a szarvasmarhák száma idén júniusban éves összesítésben meghaladta a 890 ezret, ami 2010-hez képest több mint negyedével nőtt. Az állatállomány többségét a gazdasági szervezetek tartják, de a húshasznú állomány bővülésével párhuzamosan előtérbe kerül az egyéni gazdaságok szerepe. Az Európai Unió élő marha termelése évek óta stabilan csaknem 8 millió - tette hozzá Nagy István.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

A miniszter szerint, a húsmarha ágazat versenyképességének javítása több tényezőn múlik: a szervezettség növelésén; a betegségek megelőzésén; a hatályba lépő új EU-s és a kapcsolódó hazai állattenyésztési jogszabály előírásainak való megfelelésen; a támogatási és fejlesztési lehetőségeken és a piaci szereplők együttműködésén.

Kifejtette: a minőségi marhahús-termelés és a fogyasztás ösztönzése meghatározza az ágazat jövőjét, a fejlődés és fejlesztés irányát. Bár a húsmarhatartás az utóbbi évek sikertörténete az állattenyésztés ágazatait tekintve, ugyanakkor hazánk versenytársai is fejlődnek a régióban, ezért megkerülhetetlen feladat a termelési hatékonyság növelése - hangsúlyozta a tárcavezető.

(AM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

A kormány harcol az agrárpénzek megtartásáért

2019. március 27. 08:53
A kormány az uniós költségvetési tárgyalások kezdetétől világossá tette, hogy kiáll a gazdákat megillető támogatások védelméért.

A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma

2020. október 20. 09:42
Hazánk jelentős szőlőtermesztő múlttal rendelkezik, mind fajták, mind borok tekintetében büszkék lehetünk a magyar szőlőre. A termőterület nagysága az elmúlt években folyamatosan csökkent, a termésmennyiség ezzel szemben növekvőben van, ami arra enged következtetni, hogy egyre több a korszerű szőlészet.