A veszélyes betegség miatt leállt az élőmarha-export

2016. május 18. 09:02
A vektormentes időszak végével a könnyített állatbeviteli eljárásrendet követően – mint ahogy azt előre jelezték – a török állat-egészségügyi hatóság május 17-től újra életbe léptette a korábbi, szigorúbb szabályozást a kéknyelv-betegség miatt.

A korábbi hetekben jellemző enyhe időjárás során ismét elszaporodott törpeszúnyogok rajzása miatt a Nébih április 21-én kihirdette a vektormentes időszak végét. A május 16-ig tartó átmeneti időszakra vonatkozó eljárásrend alapján azok a szállítmányok, amelyeket a török állatorvosok április 21-ig kiválogathattak és a kórokozóátvivő-mentes időszak végéig igazolhatóan karanténba kerültek, még bevihetők voltak Törökországba.

szarvasmarha

Leállt a Törökországba irányuló élőmarha-export – fotó: Shutterstock

Az eljárásrend téma volt a – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Külkapcsolati Igazgatósága részvételével lezajlott – magyar-török gazdasági vegyesbizottság május 5-i plenáris tanácskozásán is. Itt Mehmet Müezzinoğlu török egészségügyi miniszter jelezte, hogy amennyiben Magyarország ismét mentes lesz a kéknyelv-betegségtől, a török hatóság jóváhagyását követően ismét újraindulhat majd a teljes körű élőállat-export Törökországba.

Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Lássunk a jövőbe! - Már dolgoznak a 2021 utáni terveken

2016. június 21. 08:30
Az előzetes termésbecslések alapján jó eredményekre lehet számítani az idén, őszi búzából hektáronként 5 tonnás termés várható - mondta aratónapi köszöntőjében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Új munka- és pihenőidő, munkavédelmi, cafeteria szabályok érkeznek

2016. december 08. 09:18
Az alábbiakban táblázatos formában összegezzük a legfontosabb jogszabályi változásokat a foglalkoztatás területén. (Az Mt. a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv.-t, a Met. a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV.tv.-t, az Mvt. az 1993. évi XCIII.tv-t, míg a MüM rendelet az Mvt. végrehajtási rendeletét jelentik.)