A vízilabda után a mezőgazdasági csúcstechnológia érdekli

2019. február 25. 09:48
A korábbi háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Szécsi Zoltán sportolói pályafutása befejezése után egy számára teljesen ismeretlen területen, a mezőgazdaságban kezdett új karriert építeni. Vallja, a precíziós gazdálkodás nemcsak a termelőknek hasznos, hanem mindenki másnak is.

Amikor Szécsi Zoltán 2012-ben az agrárium területére „tévedt”, semmilyen mezőgazdasági ismerete, tapasztalata nem volt. A megörökölt föld azonban elbűvölte és elindította azon a pályán, amely ma már fontos része az életének. Előbb a növénytermesztésbe vágott bele – 150 hektáron gazdálkodik a Heves megyei Kömlőn –, ma már tejhasznú szarvasmarha tartásával is foglalkozik.

Az indulás persze nem volt könnyű, a szakmai ismereteket folyamatosan tanulta és tanulja, mert az élsportolói lét arra nevelte, hogy soha ne adja fel. 
– Érdemes belevágni egy addig ismeretlen világba, de fel kell ismerni azt is, hogy milyen tudás hiányzik – mondta.

Kért és kapott segítséget és fontos tanácsokat is, hiszen sportolói múltjából magával hozta azt is, hogy mindig a legjobbra törekedjen. Már „menet közben” ismerkedett meg a növénytermesztés és az állattenyésztés mai – és a jövőt jelentő – legkorszerűbb módszereivel. A sikeres agrártechnológia szerinte elképzelhetetlen a digitalizáció, az informatika nélkül, ezért is fordult a precíziós gazdálkodás felé. Miközben tanulta az új technológiákat, egyre jobban felismerte, hogy nemcsak egy újabb szemlélettel találkozott, hanem a jövő hosszú távra szóló megoldásával. 
– A földművelés, az állattartás ma már korántsem azt jelenti, amit nagyszüleim korában, ma már tudatosnak, hatékonynak, versenyképesnek kell lenni úgy, hogy a környezet védelmét is szem előtt legyen. A precíziós gazdálkodás részben azt is jelenti, hogy pontosan annyi és csak annyi növényvédő szert, vetőmagot, tápanyagot juttassunk ki, amennyire szükség van, s ez mind gazdasági, mind ökológiai szempontból megtérül. Nemcsak versenyelőnyt jelent, de a következő generációk iránti felelősségre is megtanít, hiszen rajtunk múlik, hogyan őrizzük meg természeti kincseinket – mondta Szécsi Zoltán, aki számára kiemelten fontos, hogy az élelmiszer, amit előállít jó minőségű és egészséges is legyen.

Ezért vállalta örömmel, hogy a precíziós gazdálkodást széles körűen bemutató PREGA 2019 konferencia nagykövete legyen, és azért is, mert úgy gondolja, személyes példát szolgáltathat arra, hogy egy teljesen új karriert is fel lehet építeni. 
– Ehhez azért nem árt nyitottnak lenni az újdonságokra, és elfogadni, hogy ma már folyamatosan fejleszteni és tanulni kell – tette hozzá.

Szécsi Zoltán (középen) és az egyik csúcstechnika

A PREGA konferencián a precíziós talajjavítás témája kiemelten érdekelte, de a dróntechnológia, a pilóta nélküli légi járművek mezőgazdasági szolgálatba állítása is, ami szintén témája a volt a rendezvénynek. Gyakorlati alkalmazását például a drónos permetezésben, gyomirtásban látja. (Ennek még nem tisztázott jogi hátteréről bővebben itt lehet olvasni.)
– Az ehhez kapcsolódó alapvető szoftveres fejlesztések, például a gyomfelismerés hatalmas segítséget és előnyt jelent – fűzte hozzá.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben - Frissített!

2019. január 08. 10:13
Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette 8-8 százalékkal emelkedik 2019-ben a garantált bérminimum és a minimálbér is. Az erről szóló kormányrendelet december 30-án megjelnt a Magyar Közlönyben, és 2019. január 1-én hatályba lépett.

Írásos megállapodás kellene a túlórázás növeléséhez

2018. december 07. 08:23
Az éves 250 órán felül további 150 óra rendkívüli munkaidőt, „önként vállalt túlmunkát” csak úgy rendelhet el a munkaadó, ha arra írásbeli megállapodást köt a munkavállalóval – tartalmazza az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által csütörtökön elfogadott módosító indítvány.