Adható-e adómentesen állatkerti belépő? - cafeteria trendek 2020-ra

2019. december 05. 13:25
Csak úgy kapkodta az ember a fejét az utóbbi években egy év végi cafeteria-konferencián. Megszokhattuk, hogy a feje tetejére áll a rendszer, elemek sora kerül ki és be, változnak az adókulcsok, a keretösszegek. Ez az év kivételes. Az a meglepetés, hogy se meglepetés, se lényegi változás. Ennek ellenére számos érdekességet tartogatott a november 28-i BeneFits konferencia a budapesti Lurdy Házban. Megtudhattuk például, hogy mikor adható adómentesen állatkerti belépő, lehet-e juttatási elem az autómegosztó szolgáltatás, sportbelépőként el lehet-e számolni a barcelonai Espanyol-FTC futballmeccs jegyét illetve melyek a fő trendek a hazai vállalati világban.

“Ne az legyen a szempont a juttatás kiválasztásánál, hogy mekkora az adókulcsa, hanem az, hogy melyik hat, mennyire hasznos egy-egy elem a munkavállalónak, munkáltatónak. Sok esetben megéri akár jövedelemként is leadózni egy juttatást” - adta meg a konferencia alaphangját Fata László cafeteria szakértő, a szakmai nap házigazdája.

Hiába adómentes a védőoltás, ha erre nincs fogadókészség, másban (is) kell gondolkodni. Persze akadnak esetek szép számmal, amikor az alacsony adókulcs és a munkavállalói igény találkozik: ilyen lehet miskolci futballdrukkereknek VIP bérlet a DVTK meccseire vagy ugyanez a veszprémi férfi kézilabdacsapat vagy a győri női kézilabdacsapat hazai derbijeire. Jövőre pedig nagyot lehet villantani a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság budapesti meccseire szóló belépővel, ami a futballszeretők számára az év csúcseseménye lesz a vadonatúj, 70 ezer főt befogadó Puskás Arénában.

Fata László a trendek között említi, hogy egyre több munkaadó érez rá, hogy a munka magánélet egyensúly segítésével jelentősen növelhető az elégedettség. A cégek olyan programokat szerveznek, olyan szolgáltatókkal kapcsolják össze dolgozóikat, amit egyébként szabaidejük kárára kellene megszervezni. Például műkörmöst hívnak az irodába, megszervezik az ingek vasalását, az öltönyök, kosztümök tisztíttatását, a kutyasétáltatást. “Úgy is lehet ezeket adni, hogy akár a dolgozó fizeti a teljes költséget. Akkor is elégedett lehet a munkavállaló, hiszen nem neki kell ezeket megszerveznie. „Házhoz jön” a szolgáltatás. Ha pedig egy konkurens cég állásajánlattal keresi meg, akkor ez is szempont lesz a váltás mérlegelésénél” - mondja Fata László. Bere Zsuzsanna debreceni NI Hungary Kft. juttatási elemzője elmondta, hogy telephelyükön hetente két órán át termelői piac működik, ahol a dolgozók helyi termelőktől vásárolhatnak. Ugyanitt az alkalmazottak kiemelt kedvezményt kapnak a helyi taxitársaságtól.

Érdemes hangsúlyt fektetni a juttatások kommunikációjára is. Egy-egy semmitmondó név helyett használjunk bátran divatosat. A foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot hívjuk kiemelt egészségügyi szűrésnek, sokkal népszerűbb lesz. Fata László arra bátorította a kompenzációs szakértőket, hogy hallgassák meg az igényeket, gondolkodjanak kreatívan. Minden cégnél más elemek működnek.

A béren kívüli juttatások néhány érdekességébe és a jogszabályok értelmezésébe az adóhatóság részéről Kopányiné Mészáros Edda tájékoztatási referens adott betekintést. Alább előadásából néhány hasznos gondolat.

Ne felejtse el nyilatkoztatni a munkavállalót

A Széchenyi Pihenő Kártya éves kerete több munkavállalóra együttvéve értendő. Ha valakinek több munkaadója van, akkor is ez a keret él. Mit tehet egy cég? Nyilatkoztatnia kell a munkavállalót arról, hogy más munkáltatótól kapott-e és ha igen, milyen összegben juttatást. Ha nincs ilyen nyilatkozat, és a dolgozó keretösszege átlépi a kedvezményes határt, akkor a bírság a céget terheli. Ha valótlanságot nyilatkozik a munkavállaló, akkor utóbbit büntetik meg. Akkor is kérjük el a nyilatkozatot méghozzá két példányban, ha tudjuk, hogy az illetőnek nincs más munkáltatója.

Ne tevékenység ellenértékeként adjuk

Ha valamilyen cél eléréséhez kötjük és jutalmul adjuk például a SZÉP-kártya juttatást vagy a cégautó-használatot, akkor az már nem tekinthető cafeteriának, hanem jogviszonyos jövedelemként adózik, burkolt fizetésemelésként is értelmezhető.

Csekély értékű ajándék: évente csak egyszer adhatunk

A csekély értékű ajándék az egyes meghatározott juttatás kategóriába tartozik és a minimálbér 10 százalékáig adható. Bárki részesedhet ebben, ám csak adóévente egyszer. Tehát ha egy cég húsvétkor 3000 forint értékben ad ilyen juttatást a dolgozók gyerekeinek, akkor karácsonykor már nem adhat kedvezményes adókulccsal. Még akkor sem, ha nem merítette ki a minimálbér értékű keretet.

Arányosítani napok alapján

Ha nem teljes évet tölt egy dolgozó a cégnél, akkor a cafeteria éves keretösszegét (200.000-450.000 Ft) arányosítani kell. Nem hónapok, hetek, hanem munkanapok szerint kell számolni. Mégpedig így: a keretet elosztjuk 365-tel és megszorozzuk a munkaviszonyban töltött napok számával.

Még decemberben oda kell adni

A bérrel ellentétben a cafeteriánál az az időpont számít, amikor azt a dolgozó megkapja. Tehát aki egy-egy cafeteria-elemet még idén szeretne elszámolni, annak december 31-ig oda kell adnia a dolgozóknak. Ha januárra csúszik, akkor az a következő évi keretbe számít bele.

Az ajándékutalvány az egyes meghatározott juttatások kategóriájában található évente egyszer a minimálbér értékéig. Körülhatárolt termékkörre (például könyv, műszaki cikk, üzemanyag stb.) érvényeset lehet kedvező adózással nyújtani, az általánosan beváltható nem fog kedvezően adózni (például egy áruházláncban felhasználható termékkörök megadása nélkül kibocsátott utalvány).

Cégtelefon: adózik a magán célú használat

A cégtelefon kedvező adózásához szükséges, hogy valamilyen mértékben a munkavégzéshez szükséges legyen. Azonban elég, ha az elérhetőség fontosságával indokoljuk. Magáncélú használatra viszont adókötelezettség keletkezik. Két módszer lehetséges ennek rendezésére: részletes számlalista alapján megkérjük a dolgozót, jelölje be a magán célúakat, az előfizetés fix költségét pedig arányosítjuk. Ennél jóval egyszerűbb, ha számolgatás nélkül a számla értékének 20 százalékát minősítjük magánhasználatnak. A munkáltató ezt a költséget vagy leadózza, vagy a munkavállalóval megtérítteti.

Óvodai számla: már szólhat a szülő (munkavállaló) nevére

Adómentes juttatás a gyerekek bölcsődei és óvodai költségeinek, étkezésének térítése. Már nem szükséges, hogy a munkaadó nevére szóljon a számla, amellett természetesen céges bölcsődére és óvodára is vonatkozik az adómentesség.

Kultúra, sport: adómentesek, de...

Érdemes résen lenni, ha egy cég a sportrendezvényre vagy kulturális eseményre ad belépőt, bérletet. Mindkettő a minimálbér összegéig adómentesen adható és személyenként számítandó. Lehet jegy vagy bérlet, de utalvány nem. Csak olyan sporteseményre érvényes az adómentesség, ami a sporttörvényben szerepel (e-sportra nem). A magyarországi rendezésűek mellett külföldiek is elszámolhatóak, de csak akkor, ha van azon magyar induló. Tehát egy barcelonai Espanyol-Ferencváros futballmeccs az Európa-ligában igen, de egy németországi Formula 1-es futam már nem.

Kulturális szolgáltatásnál fontos, hogy élő szereplős esemény legyen, például fesztivál, koncert, múzeumi, színházi, könyvtári belépő, bérlet, ám a mozijegy nem. Nincs területi korlátozás, tehát a milánói Scala belépője is adható adómentesen. Mi a helyzet az állatkerttel? A NAV képviselője azt mondta, hogy a Fővárosi Állatkert elszámolható, ám kisebb vidéki állatkertek valószínűleg nem. Feltétel ugyanis, hogy legyen valamilyen kulturális program, ismeretterjesztő szolgáltatása az intézménynek.

A Berlin Card nem számolható el

Fata László megjegyezte , hogy nem lehet az adómentes juttatásba beleszámítani a Párizs-, Róma- vagy Berlin-kártyákat sem. Ugyan múzeumokba, kiállítóhelyekre is belépést biztosítanak, ám több szolgáltatás igénybevételére jogosítanak - közösségi közlekedés, kedvezményes termék- vagy szolgáltatásvásárlás.

Adható-e autómegosztó szolgáltatás (MOL Limo, GreenGo) juttatásként?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján nem kell adót fizetnie a munkáltatóknak a munkavállalóik részére biztosított cégautó magánhasználata után.

Korábban azt gondolhattuk, hogy ez a juttatás csak egy kisebb munkavállalói kört érinthet, hiszen egy-egy cégautó biztosítása magasabb költséggel járt.

Ez a szabály azonban érvényes lehet az autómegosztó szolgáltatásokra is. A perc alapon bérelt személygépkocsik adózása is ugyanolyan kedvező, mintha hosszabb időre, magasabb költséggel nyújtana autót a munkáltató. Így az alacsonyabb költségű adómentes juttatás akár nagyobb munkavállalói kör számára is értékes lehet.

Fata László juttatási szakértő a szolgáltatókkal együttműködve már azon dolgozik, hogyan illeszthető ez az adómentes juttatás egy dolgozói választásra épülő cafeteria rendszer kínálatába.
 

A leggyakoribb juttatások és adóterheik 2020-ban

Adómentes (0%)
Sportrendezvényekre szóló belépő, bérlet
Kulturális rendezvényekre szóló belépő, bérlet
Óvodai, bölcsődei ellátás
Munkába járás
Számítógép-használat
Cégautó-használat

Béren kívüli juttatás (32,5%)
SZÉP-kártya (a keret felett: 38,35%)
Vendéglátás:150 000 Ft / év
Szabadidő: 75 000 Ft / év
Szálláshely: 225 000 Ft / év

Egyes meghatározott juttatás (38,35%)
A SZÉP-kártya kereten felüli része
Csekély értékű ajándék
Célzott szolgáltatásba befizetett összeg
Rendezvény költségei
Cégtelefon-használat

Jövedelemként adózó juttatás (78,95%)
Azok a juttatások, melyek nem szerepelnek kedvezménnyel az adótörvényekben jövedelemként adóznak 2020-ban is.Ide tartozhat többet közt a korábban népszerű helyi bérlet, iskolakezdési támogatás stb.
hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Be kell zárni a bérszakadékot

2021. július 21. 17:15
Míg a digitalizáció felgyorsult, a nők számára lemaradást hozott a koronavírus-járvány az esélyegyenlőség szempontjából. Az EU-n belül a nemek közötti bérszakadék még mindig 13-14% körül mozog. Míg a férfiak élhetnek a megszakítás nélküli karrierív és bérnövekedés előnyeivel, a nők többnyire nincsenek is ott a vezetői testületekben. Még a mesterséges intelligencia is előítéletes lehet, ha nem vesznek részt a fejlesztésében nők