Ágazati képzőközpontok kialakítás alatt

2020. november 12. 09:17
Tovább erősítjük a szakképzés rendszerét: ágazati képzőközpontok kialakítását támogatjuk egy kiemelt projekt keretében több mint 3 milliárd forintból - jelentette be Schanda Tamás.
Ágazati képzőközpontok kialakítás alatt

 

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, a program célja az, hogy fejlesszék az intézmények vállalati kapcsolatait a gyakorlati képzés területén, javítsák az iskolák infrastruktúráját, az ágazati képzőközpontok kialakításában részt vevő szakképzési centrumok számára szakmai és módszertani támogatást nyújtson.

 

"A kormány azt szeretné, hogy a fiatalok megfelelő tudáshoz és gyakorlathoz jutva sikeresek legyenek a munkaerőpiacon is. Ezért alakítottuk átláthatóbbá és rugalmasabbá a szakképzés teljes rendszerét, biztosítunk jelentős ösztöndíjakat a technikumokban vagy szakképző iskolákban tanulók széles körének, és emeltük meg átlagosan mintegy 30 százalékkal az intézményekben dolgozók bérét. A színvonalas képzés érdekében támogatjuk az ágazati képzőközpontok létrehozását is" - fejtette ki Schanda Tamás. Hozzátette: a képzőközpontok a szakképzési centrumok vállalati kapcsolatainak erősítését, az intézmények hatékony és gazdaságos fenntartását, a szakképzési rendszer infrastruktúrájának fejlesztését szolgálják.

Az ágazati képzőközpontokban korszerűen felszerelt iskolai tanműhelyekben, megfelelő infrastruktúrával, jól képzett szakemberekkel készítik fel a diákokat a KKV-nál való sikeres és eredményes munkára. A képzőközpont olyan, több KKV által létrehozott nonprofit gazdálkodó szervezet, amelynek tagja lehet a szakképzési centrum is. Feladata elsősorban a duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása (például a tanulószerződések kezelése, elszámolások), a képzés szervezése és megvalósítása.

A képzőközpontok a feltételek teljesítése esetén ágazati alapgyakorlati képzést is folytathatnak. A képzések felkészült szakemberek irányításával, 8-12 fős csoportokban valósulnak meg. Az eszközöket a szakképzési centrum és a résztvevő vállalkozások közösen biztosítják.

 

Forrás: ITM Kommunikáció

FATÁJ kiegészítés:

 

A közelmúltban zajlott A szakképzés jövője elnevezésű online konferencia (2020. október 6-án és október 13-án). A konferencia célja az volt, hogy a gazdálkodó szervezetek átfogó információkat kapjanak a szakképzésben történő változásokkal kapcsolatosan.

A rendezvény címadó előadását Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára tartotta.

 

 
 

 

A fenti cikkhez szervesen kapcsolódik az online konferencián szintén elhangzott Dr. Hafiek Andrea, (az ITM Szakképzésért Felelős Helyettes Államtitkárság, Szakképzési Szabályozási Főosztály főosztályvezetője) - Duális képzés - Ágazati Képzőközpontok című előadása

 

 
 
fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Az adatkezelés részletei nem minősülhetnek üzleti titoknak

2019. augusztus 06. 08:46
Az adatkezelő vállalkozások egyik alapvető kötelezettsége az, hogy az adatkezeléseiket az érintettek számára adatkezelési tájékoztatók, érdekmérlegelési tesztek stb. formájában bemutassák. Rendszeresen visszatérő panasz ezzel összefüggésben a vállalkozások részéről, miszerint az adatkezelési folyamataik láthatóvá tétele, bemutatása üzleti titkaikat fedi fel. Kiderülhet például az, hogy mely szolgáltatókkal, szerződéses partnerekkel (bérszámfejtő, könyvelő, külsős rendszergazda stb.) állnak kapcsolatban, illetve, hogy milyen ügyviteli rendszereket használnak. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy mi ennek a tájékoztatási kötelezettségnek a terjedelme.

Hosszú hétvégékkel lesz tele 2018! Itt a lista a plusz pihenő- és az áthelyezett munkanapokról

2017. április 12. 07:40
A nemzetgazdasági miniszter rendelettervezete szerint négy négynapos hosszú hétvége lesz 2018-ban a munkanapok átrendezése révén, és pihenőnap lesz december 24. és december 31. is, miután mindkét nap hétfőre esik jövőre. Karácsonykor így öt, szilveszter, újév táján pedig négy egymást követő napon pihenhetnek az általános munkarend szerint dolgozók.