Ágazati képzőközpontok kialakítás alatt

2020. november 12. 09:17
Tovább erősítjük a szakképzés rendszerét: ágazati képzőközpontok kialakítását támogatjuk egy kiemelt projekt keretében több mint 3 milliárd forintból - jelentette be Schanda Tamás.
Ágazati képzőközpontok kialakítás alatt

 

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, a program célja az, hogy fejlesszék az intézmények vállalati kapcsolatait a gyakorlati képzés területén, javítsák az iskolák infrastruktúráját, az ágazati képzőközpontok kialakításában részt vevő szakképzési centrumok számára szakmai és módszertani támogatást nyújtson.

 

"A kormány azt szeretné, hogy a fiatalok megfelelő tudáshoz és gyakorlathoz jutva sikeresek legyenek a munkaerőpiacon is. Ezért alakítottuk átláthatóbbá és rugalmasabbá a szakképzés teljes rendszerét, biztosítunk jelentős ösztöndíjakat a technikumokban vagy szakképző iskolákban tanulók széles körének, és emeltük meg átlagosan mintegy 30 százalékkal az intézményekben dolgozók bérét. A színvonalas képzés érdekében támogatjuk az ágazati képzőközpontok létrehozását is" - fejtette ki Schanda Tamás. Hozzátette: a képzőközpontok a szakképzési centrumok vállalati kapcsolatainak erősítését, az intézmények hatékony és gazdaságos fenntartását, a szakképzési rendszer infrastruktúrájának fejlesztését szolgálják.

Az ágazati képzőközpontokban korszerűen felszerelt iskolai tanműhelyekben, megfelelő infrastruktúrával, jól képzett szakemberekkel készítik fel a diákokat a KKV-nál való sikeres és eredményes munkára. A képzőközpont olyan, több KKV által létrehozott nonprofit gazdálkodó szervezet, amelynek tagja lehet a szakképzési centrum is. Feladata elsősorban a duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása (például a tanulószerződések kezelése, elszámolások), a képzés szervezése és megvalósítása.

A képzőközpontok a feltételek teljesítése esetén ágazati alapgyakorlati képzést is folytathatnak. A képzések felkészült szakemberek irányításával, 8-12 fős csoportokban valósulnak meg. Az eszközöket a szakképzési centrum és a résztvevő vállalkozások közösen biztosítják.

 

Forrás: ITM Kommunikáció

FATÁJ kiegészítés:

 

A közelmúltban zajlott A szakképzés jövője elnevezésű online konferencia (2020. október 6-án és október 13-án). A konferencia célja az volt, hogy a gazdálkodó szervezetek átfogó információkat kapjanak a szakképzésben történő változásokkal kapcsolatosan.

A rendezvény címadó előadását Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára tartotta.

 

 
 

 

A fenti cikkhez szervesen kapcsolódik az online konferencián szintén elhangzott Dr. Hafiek Andrea, (az ITM Szakképzésért Felelős Helyettes Államtitkárság, Szakképzési Szabályozási Főosztály főosztályvezetője) - Duális képzés - Ágazati Képzőközpontok című előadása

 

 
 
fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Tudja, hogy kitől vásárolja a barackot?

2016. szeptember 02. 08:47
Ezentúl tudni fogja, mert 2016. szeptember 1-jétől mindenki számára elérhető az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kifejlesztett okostelefonos alkalmazás és internetes felület, amely lehetővé teszi az őstermelők nyilvános adatainak – köztük az őstermelői igazolvány érvényességének és hatályosságának, illetve az őstermelő által előállított és értékesíteni kívánt termékek – lekérdezését.

„Nem betöltünk, hanem megtöltünk egy pozíciót” - interjú a Bónusz Brigád HR-vezetőjével

2018. október 04. 08:53
A legjobb értékesítője segédmunkásból lett és a mai napig bánja, hogy egy szintén értékesítőnek jelentkező kőművest nem vett fel a pozícióra. A munkavállalók háromnegyede 20 és 35 év közötti, vannak olyan pozíciók melyekkel hónapokig kínlódnak mire betöltik, holott a nevük jó hívószó a hazai álláspiacon - a Bónusz Brigád HR-vezetőjével, László Katalinnal beszélgettünk toborzásról, juttatási és értékelési rendszerekről.