Aggódnak a szakértők: káoszt okozhat a brit és az uniós tejágazatban a Brexit

2020. november 11. 10:51
Az angol tejtermékek piaca mostanáig különösebb problémák nélkül vészelte át a koronavírust. A jelek szerint a jövőben sem a világjárvány fog itt nagy változásokat okozni, sokkal inkább Nagy-Britannia jövőbeli kereskedelmi kapcsolata az Európai Unióval.
Aggódnak a szakértők: káoszt okozhat a brit és az uniós tejágazatban a Brexit

Ian Potter, a Dairy Farmer újságírója és piaci elemző arra figyelmeztette az ágazatot, hogy a 2020. december 31-e után valószínűleg sokkal bonyolultabb és drágább lesz tejet szállítani az Európai Unió területére, ami azzal is járhat, hogy komolyabb felesleg marad a hazai piacon, írta meg a Farmers Guardian. A szakértő szerint akár pénzügyi katasztrófa is lehet belőle, ha egy újabb, a tavaszihoz hasonló hullámzás lesz tapasztalható a piacon, ugyanis az új exportszabályok betartásának költségei és a tejfelesleg határokon át történő szállításának költségei könnyen megfizethetetlenné válhatnak.

Chris Gooderham, a brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (AHDB) tejtermék- és élőállat piaci szakértőinek vezetője szerint a következő időszak nagy kihívása az észak-írországi tej feldolgozása lesz még. Észak-Írország tejtermelése nagy mértékben megnőtt az elmúlt évtizedben, az Egyesült Királyság tagországának feldolgozási kapacitásuk azonban jobbára változatlan maradt, így egyre több ott megtermelt tejet dolgoznak fel Írországban.

Ha a brexittárgyalások megállapodás nélkül zárulnak, akkor az Észak-Írországban megtermelt tej egyre nagyobb hányada kerülhet Nagy-Britanniában feldolgozásra. Ez még a vámok megfizetésével is olcsóbb lenne, mint az EU felé értékesíteni a tejet. A kérdés csak az, hogy Angliának van-e elegendő feldolgozási kapacitása

– mondta Chris Gooderham.

Az utóbbi években volt néhány tejszárítók létesítését célzó beruházás Nagy-Britanniában, ami segített az országnak megbirkózni a tejfelesleggel, de a vámok gátat vethetnek a tejtermékek exportjának is. Ha az északír tejet Írországba kell majd szállítani feldolgozás céljából, a kész terméket pedig vissza Észak-Írországba, akkor arra kétszer kell majd megfizetni a vámot, mutatott rá Chris Gooderham.

A brit gazdákat tömörítő National Farmers' Union (NFU) tejágazati vezetője, Michael Oakes azt is hozzátette, hogy ebben a rendszerben benne van a lehetőség a visszaélésre is. Elképzelhető ugyanis, hogy amolyan hátsó ajtónak fogják használni az Írország és az Észak-Írország között a határt, hogy ír termékeket vámmentesen juttassanak be a brit piacokra az Egyesült Királyság címkézése alatt, ezáltal torzítsák a piacot és kedvezőtlen helyzetbe hozzák annak brit szereplőit.

A bio tejágazat is veszélyes helyzetben van. Annak ellenére, hogy a szektor jelentős tengerentúli piacokat épített ki magának, most az egyenlő elismerésért küzd

– mondta Michael Oakes.

Ugyanakkor az Európai Unió még az Egyesült Királyságnál is jobban ki lehet szolgáltatva ezeknek a hatásoknak, ha a türelmi időszak végén nincs kereskedelmi megállapodás, és életbe lépnek a vámok. Az EU ugyanis másfélszer annyi tejterméket szállított Nagy-Britanniába 2020 első 8 hónapja során, mint fordítva.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

2,5 milliárd forint támogatás nyílik mezőgazdasági kisüzemeknek

2020. október 07. 08:58
Az Agrárminisztérium elkötelezett a mezőgazdasági kistermelők tevékenységének támogatása, lehetőségeik bővítése iránt. Ezért az adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes, kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását elősegítendő, továbbá a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítése érdekében a Vidékfejlesztési Program keretében megjelent a mezőgazdasági kisüzemek támogatására 2,5 milliárd forint keretösszeggel kiírt pályázati felhívás.

A helyi termék mindig a helyi gazdaságot erősíti

2020. május 25. 07:44
A helyi termékek mindig a helyi gazdaságot erősítik és sok-sok család megélhetését jelentik - mondta az agrárminiszter szombaton a Pest megyei Bagon.