Agrárárak: két ágazat most nagyon súlyos helyzetbe kerülhet

2018. augusztus 15. 09:22
Nagyon komoly problémát okozhat a mezőgazdasági árak változása a gabonafeldolgozók és a gyümölcstermesztők számára. A malomiparban az árnövekedés, a gyümölcsszektorban az árcsökkenés okozhat gondokat.

Összességében ugyan nem változtak a mezőgazdasági termelői árak 2018 júniusában az előző év azonos időszakához képest, a növényi termékek árának 3,5 százalékos növekedése mögött azonban két ágazat számára is nagyon komoly változás látható – írja közleményében a K&H. A gabonafélék árának az elmúlt év azonos időszakához képest 13 százalékos emelkedése nagyon komoly terhet ró a malom- és gabonafeldolgozó iparra, mivel a jelenlegi, indokolatlanul magas árszinten készletezett gabona árát előre láthatóan nem fogják tudni beépíteni az értékesítési árakba.

Ezzel szemben a gyümölcsök ára 19 százalékkal esett vissza az elmúlt évhez képest, ami súlyos következményekhez vezethet az ágazat számára. Az idei – egy-két gyümölcsfajtától eltekintve – nagyon jó minőségű és bőséges termés ugyanis árcsökkenést okoz a piacon, miközben a termelők önköltsége jelentősen nő az ipari cégek munkaerőelszívása miatt kialakuló nagyon komoly munkaerőhiány miatt. Ez pedig a termelői költségek tartós emelkedését is okozhatja - véli a pénzintézet..

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Önkéntes jelölés segít megtalálni a GMO-mentes élelmiszereket és takarmányokat

2016. szeptember 22. 07:52
Szeptember 20-án életbe lépett a GMO-mentes termelés szabályait, valamint a GMO-mentes élelmiszer és takarmány előállítás és forgalmazás feltételeit meghatározó hazai rendelet. Az új, önkéntes jelölés a vásárlók tájékozódását és a GMO-mentes élelmiszerekhez való könnyebb hozzáférést segíti.

Mérgezéstől pusztulnak tömegesen a magyar méhek

2018. július 27. 09:56
Folytatódik a hazai méhek tömeges pusztulása. Vélhetően növényvédelmi tevékenység következményeként történtek a mérgezések. Nagy István agrárminiszter szerint az EU-ban már betiltott neonikotinoid csávázószerek és a méhpusztulás közötti esetleges összefüggést a méhészeti egyesülettel közösen indított Nébih-vizsgálat tisztázza majd.