Agrárárak: két ágazat most nagyon súlyos helyzetbe kerülhet

2018. augusztus 15. 09:22
Nagyon komoly problémát okozhat a mezőgazdasági árak változása a gabonafeldolgozók és a gyümölcstermesztők számára. A malomiparban az árnövekedés, a gyümölcsszektorban az árcsökkenés okozhat gondokat.

Összességében ugyan nem változtak a mezőgazdasági termelői árak 2018 júniusában az előző év azonos időszakához képest, a növényi termékek árának 3,5 százalékos növekedése mögött azonban két ágazat számára is nagyon komoly változás látható – írja közleményében a K&H. A gabonafélék árának az elmúlt év azonos időszakához képest 13 százalékos emelkedése nagyon komoly terhet ró a malom- és gabonafeldolgozó iparra, mivel a jelenlegi, indokolatlanul magas árszinten készletezett gabona árát előre láthatóan nem fogják tudni beépíteni az értékesítési árakba.

Ezzel szemben a gyümölcsök ára 19 százalékkal esett vissza az elmúlt évhez képest, ami súlyos következményekhez vezethet az ágazat számára. Az idei – egy-két gyümölcsfajtától eltekintve – nagyon jó minőségű és bőséges termés ugyanis árcsökkenést okoz a piacon, miközben a termelők önköltsége jelentősen nő az ipari cégek munkaerőelszívása miatt kialakuló nagyon komoly munkaerőhiány miatt. Ez pedig a termelői költségek tartós emelkedését is okozhatja - véli a pénzintézet..

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Együttműködik a MUISZ és a NÉBIH

2017. augusztus 29. 07:58
 
A turisták élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos célirányos tájékoztatása érdekében együttműködési megállapodást kötött augusztus 23-án a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A dokumentumot dr. Erdei Bálint, a MUISZ elnöke és dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke látta el kézjegyével.

Lehet igényelni a tenyészkoca támogatást

2016. március 17. 11:49
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal tájékoztatása szerint a 2016/2017. támogatási évtől (azaz a 2016. április 1. napjától 2017. március 31. napjáig tartó időszak) megváltoznak a tenyészkoca állatjóléti támogatások igénybevételének feltételei.