Agrárárak: két ágazat most nagyon súlyos helyzetbe kerülhet

2018. augusztus 15. 09:22
Nagyon komoly problémát okozhat a mezőgazdasági árak változása a gabonafeldolgozók és a gyümölcstermesztők számára. A malomiparban az árnövekedés, a gyümölcsszektorban az árcsökkenés okozhat gondokat.

Összességében ugyan nem változtak a mezőgazdasági termelői árak 2018 júniusában az előző év azonos időszakához képest, a növényi termékek árának 3,5 százalékos növekedése mögött azonban két ágazat számára is nagyon komoly változás látható – írja közleményében a K&H. A gabonafélék árának az elmúlt év azonos időszakához képest 13 százalékos emelkedése nagyon komoly terhet ró a malom- és gabonafeldolgozó iparra, mivel a jelenlegi, indokolatlanul magas árszinten készletezett gabona árát előre láthatóan nem fogják tudni beépíteni az értékesítési árakba.

Ezzel szemben a gyümölcsök ára 19 százalékkal esett vissza az elmúlt évhez képest, ami súlyos következményekhez vezethet az ágazat számára. Az idei – egy-két gyümölcsfajtától eltekintve – nagyon jó minőségű és bőséges termés ugyanis árcsökkenést okoz a piacon, miközben a termelők önköltsége jelentősen nő az ipari cégek munkaerőelszívása miatt kialakuló nagyon komoly munkaerőhiány miatt. Ez pedig a termelői költségek tartós emelkedését is okozhatja - véli a pénzintézet..

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Agrárkamara: március 20-áig kell igényelni az új őstermelői igazolványokat

2016. március 07. 08:19
Az új kártya segít kiszűrni a nem szabályos tevékenységet végzőket 

Fontosabb a magánélet a karriernél

2018. március 21. 07:42
Március 20-a az ENSZ közgyűlés határozata alapján a Boldogság Világnapja. A magánéletben keressük a boldogságot a szakmai sikerekkel szemben. A felmérésben résztvevők háromnegyede tartotta meghatározóbbnak a kiegyensúlyozott családi életet a karriernél. - mutat rá a CIB Bank reprezentatív kutatásában.