Ahogy nő a bioélelmiszerek iránti kereslet, úgy erősödik a vertikális mezőgazdasági szektor

2024. január 15. 13:16
Költséges a technológia, de idővel ez jelentheti az élelmiszerek stabilabb és fenntarthatóbb előállítását.
 
A vertikális mezőgazdasági szektor mérete az előrejelzések a Research Nester új tanulmánya szerint 2035-ig meghaladhatja a 96,33 milliárd dollárt (87,88 milliárd euró), ami 28%-os CAGR-növekedést jelent az előrejelzési időszakban, azaz 2023 és 2035 között. A globális vertikális mezőgazdasági piac növekedése elsősorban a bioélelmiszerek iránti növekvő keresletnek tudható be – írja a storeinsider.hu
 
Ahogy nő a bioélelmiszerek iránti kereslet, úgy erősödik a vertikális mezőgazdasági szektor
A vertikális – függőleges – gazdálkodás egy olyan talaj nélküli művelési technika, amely a növények ellenőrzött és védett környezetben történő növekedését teszi lehetővé – fotó: freepik.com
 
Az egészségtudatos vásárlóknak a választásnál napjainkban a vegyszermentesség, a fenntarthatóság és a környezetvédelem egyaránt lényeges szempont, így egyre inkább előtérbe kerül az ökológiai gazdálkodás. A következő években a bioélelmiszerek iránti növekvő kereslet további piaci növekedést prognosztizál a szektorban.
 
Mi a vertikális gazdálkodás?
A vertikális – függőleges – gazdálkodás egy olyan talaj nélküli művelési technika, amely a növények ellenőrzött és védett környezetben történő növekedését teszi lehetővé. Ez biztosítani tudja az erőforrásoknak, – például a talajnak és a víznek az ellenőrzöttebb felhasználását.
Zöldség-gyümölcs éjjel-nappal: megnéztük a Tungsram vertikális farmját
A technikának köszönhetően kiválaszthatóak a legjobb növényfajták, valamint ellenőrizhetőbb a termékek teljes életciklusa. A tisztább, zárt környezetben zajló növekedés megvédi a termékeket mind a külső szennyeződésektől, mind a nehézfémektől.
 
Az az érv is a függőleges gazdálkodás mellett szól, hogy alternatívát és megoldást jelent a mezőgazdasági földterületek zsugorodásának problémájára, a vízfogyasztás csökkentésére és a kiváló minőségű termékek előállítására. Az előrejelzés szerint mindez 2035-ig jelentősen előmozdíthatja a technológia terjedését.
Vertikális farmok, a metropoliszok új gazdaságai - Agroinform.hu
Előnyök és akadályok
A függőleges mezőgazdasági technikák alkalmazásával a gazdálkodók nagyjából 98%-kal kevesebb földet és 97%-kal kevesebb vizet használnak fel. Emellett lehetővé válik az egész éven át tartó, folyamatos betakarítás, amivel ezekben a gazdaságokban a terméshozamok 239-szer nagyobbak lehetnek, mint a hagyományos gazdaságokban.
 
Ugyanakkor nehézségesek is vannak a vertikális gazdaságok működésében, ilyen például a kialakítás igen magas költsége, valamint az ismeretek hiánya – azaz az emberek még nem igazán ismerik a vertikális gazdálkodási technikák előnyeit. További akadályt jelenhet az is, hogy a vertikális gazdálkodáshoz jól felszerelt rendszerek kellenek, ezek jelenlegi hiánya azonban gátolja az ágazat növekedését – jegyezte meg a Research Nester.
Modern vertikális farmot adtak át Dániában - Műszaki Magazin
Milyen technikai feltételek kellenek a szegmens növekedéséhez?
A vertikális mezőgazdasági piacnak a műszaki feltételeket tekintve három alkotóelemre van szüksége: klímaszabályozásra, világításra és érzékelőkre. 2035 végére a LED-technológia  előreláthatóan piacvezető szegmenssé válik. A LED-lámpák könnyű elérhetősége, energiatakarékossága, hosszú élettartama és költséghatékonysága nagy valószínűséggel elősegíti a vertikális gazdálkodás terjedését.
 
A tanulmány szerint a függőleges gazdálkodás kisebb szénlábnyomot hagy maga után, mint a hagyományos gazdaságok, ami annak köszönhető, hogy fenntartható energiaforrásokra támaszkodnak, beleértve ebbe a nap- és szélenergiát.
Nagyobb városok, kevesebb föld, több vertikális farm - Mezőhír
A kiskereskedelmi üzletekben a frissen betakarított zöldségek elérhetősége várhatóan növekedni fog, mivel a fogyasztói preferenciák eltolódtak a „friss árú a gazdaságtól az asztalig" termékek felé – ez pedig olyan tényező, ami komolyan befolyásolja a vertikális gazdálkodás kihasználtságát – olvasható a Research Nester cikkében.
 
Európai cégek is befektettek már a vertikális gazdálkodásba
Európában is akad néhány cég, aki fantáziát lát a vertikális gazdálkodásban. Ilyen a  Conad olasz áruházlánc, ahol 2023 decemberében olyan új salátacsaládot dobtak piacra, amelyet függőleges gazdálkodási technológiával termesztenek. A projektben a Conad partnere a  Zero, amely olyan vertikális gazdálkodási technológiát fejlesztett ki, amely egyaránt alkalmazható az élelmiszer-, kozmetikai és gyógyszeriparban is. A salátákat ellenőrzött környezetben termesztik, kevesebb vizet és talajt használnak fel. A Conad 2023-2025 közötti fejlesztési tervének részét képezi a Zero-val kötött partnerség, ami  2 milliárd eurós beruházást tartalmaz a hálózat megerősítésére, innovációra és digitalizációra.
 
Az első olasz élelmiszerbolt a Penny Italia lett, ahol vertikális gazdálkodásból származó saját márkás termékcsaládot indítottak el. A 2023 júliusában megjelenő „pianetiamo" termékcsaládot aeroponikus technológia alkalmazásával állítják elő. Ez a vertikális gazdálkodás olyan formája, amely 95%-kal kevesebb vizet használ fel, semmiféle növényvédő szert nem használ, és még földhasználatra sincs szükség.
Termőtalaj nélkül termesztenek burgonyát - Krónika
A Coop Norway egy automatizált vertikális mezőgazdasági termelési rendszerbe fektet be, amely az Avisomo által kifejlesztett új technológiai platformon alapul.  Vallják: a beltéri termesztés hozzájárul az élelmiszerek stabilabb és fenntarthatóbb előállításához.
Norvegia: Coop Norway e Avisomo insieme per il vertical farming in Gdo
A februári PREGA Konferencián önálló szekció foglalkozik a vertikális zöldségtermesztés témájával. A részletes program itt olvasható.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Áder János: a megtermelt élelmiszer egyharmadát nem fogyasztjuk el

2023. szeptember 06. 14:13
A pazarlásmentes missziót folytató Dalmadi Júlia élelmiszer-futurista vállalkozó mutatkozott be Áder János volt köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely a legnépszerűbb videómegosztó portálon is megtekinthető.
 

Élelmiszerek, amelyek eddig is tartalmaztak rovarokat: számos hús és édesség megtalálható listán

2023. március 24. 11:30
Már most több olyan élelmiszer van a boltok polcain, amelyek előállításához rovarokat használtak fel.
 
Ismét előtérbe kerültek a rovarok
Az elmúlt hetekben nagy hangsúlyt kaptak Európában a rovarokat tartalmazó élelmiszerek. Innentől fogva ugyanis a vállalatok még több fajtával dolgozhatnak, amit sokan kétkedve fogadtak, hiszen senki nem akar olyan ételeket fogyasztani, amihez rovarokat használhat fel. Arra viszont senki nem gondol, hogy már most is rengeteg olyan készétel található a boltok polcai, amiket rovarrészekkel "javítottak fel". Sőt, akadnak olyan gyógyszerek is, amelyek rovarok által előállított válladékot tartalmaznak. Ez 2023-ra teljesen normális jelenség, csupán nem hallunk róla túl sokat. Egyik cég, üzlet, esetleg étterem sem hirdeti a lárvákkal és tücskökkel ízesített fogásokat, így az emberek nem igazán foglalkoznak ezzel.