Akadozik a szállítás: kevesebb zöldség és gyümölcs érkezik a nagybani piacokra

2024. február 12. 11:17
A francia tüntetők több fontos útvonalat blokkoltak, ami hazánk ellátására is hatással van.
Akadozik a szállítás: kevesebb zöldség és gyümölcs érkezik a nagybani piacokra
A spanyol zöldségek csak akadozva jutnak el a célállomásaikba Európán belül, így hazánkba is. Az utóbbi két héten jelentős mértékben csökkent az európai nagybani piacokra érkező spanyol áruk mennyisége. Ez főleg a francia, valamint a német gazdatüntetések miatt történt, hiszen sok helyen alkalmaztak teljes útlezárásokat. A tüntetők kamionokat támadtak meg, sok helyen szétszórták az árukat, majd meg is gyújtották őket.
 
Kevesebb a friss áru
A Magyarországra érkező zöldségek és gyümölcsök mennyisége azért csökkenhetett, mert a Franciaország és Spanyolország között lezárták az utakat, ezáltal a Budapesti Nagybani Piacon is szűkösebb lett a kígyóuborka és a paradicsom kínálata. A múlt héten indított kamionok alig egynegyede érkezett meg hazánkba, de úgy tűnik, hogy hamarosan helyreállhatnak a szállítási útvonalak - írta meg a Fruitveb.
 
Autópálya blokkolása
A francia tüntetők január 31-től blokkolják az AP-7 autópálya forgalmát a La Jonquera spanyol határátkelőnél. Itt napi szinten több, mint 20 ezer spanyol kamion hagyja el az országot, amelyek aztán Európa különböző pontjai felé veszik az irányt.
 
A probléma az volt, hogy a franciák sokszor még a kamionokat is megtámadták, az útra dobálták a szállított árukat, de előfordult az is, hogy felgyújtották a szétdobált rakományt. A másik gond, hogy a spanyolok a franciákon keresztül januárban szállítják a legtöbb árut, nagyjából 1,24 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt, aminek értéke 1,6 milliárd euró.
 
A spanyol agrárminiszter, Luis Planas elismerte a francia tüntetők szabad véleménynyilvánításához való jogát, de azt elfogadhatatlannak tartja, hogy az emberek kamionokat támadjanak meg és árukat szórjanak szét.
 
Folytatódnak a tüntetések
A minap jeleztük, hogy a franciák, a németek, valamint a spanyolok mellett már az olaszok is blokád alá vették a fővárost. Pénteken pedig már a magyar-ukrán határnál is tüntetések zajlottak, a gazdák traktorokkal vonultak Záhonyig.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ukrajna 2022-ben rekord mennyiségű fagyasztott málnát exportált

2023. február 13. 10:19
Húsz százalékkal haladta meg az előző évi mennyiséget.
 
Ukrajna 2022-ben, a háborús pusztítások, a súlyos munkaerő hiány és logisztikai akadályok ellenére rekord mennyiségű (mintegy 40.000 tonna) fagyasztott málnát értékesített külföldre, ami 20 százalékkal meghaladta az előző évi mennyiséget – olvashatjuk a freshplaza.com hírportálon.
 

A magyar termékek mellett tették le a voksukat a multi élelmiszerláncok

2023. október 26. 10:51
Kiemelten fontosak a hazai beszállítók a Magyarországon jelen lévő nemzetközi élelmiszer-kiskereskedők számára. Az áruházláncok több olyan termékkörben is kizárólag magyar forrásból töltik fel az árukészletet, melyeket a vásárlók a leggyakrabban keresnek, beleértve például a főbb tejtermékeket, a tojást vagy a különféle hús- és pékárukat. A gyártókkal közös fejlesztések, illetve a magyar kistermelőket támogató programok pedig biztosítják, hogy a vásárlókhoz minél kedvezőbb áron jussanak el a minőségi hazai termékek.