Akadozik a szállítás: kevesebb zöldség és gyümölcs érkezik a nagybani piacokra

2024. február 12. 11:17
A francia tüntetők több fontos útvonalat blokkoltak, ami hazánk ellátására is hatással van.
Akadozik a szállítás: kevesebb zöldség és gyümölcs érkezik a nagybani piacokra
A spanyol zöldségek csak akadozva jutnak el a célállomásaikba Európán belül, így hazánkba is. Az utóbbi két héten jelentős mértékben csökkent az európai nagybani piacokra érkező spanyol áruk mennyisége. Ez főleg a francia, valamint a német gazdatüntetések miatt történt, hiszen sok helyen alkalmaztak teljes útlezárásokat. A tüntetők kamionokat támadtak meg, sok helyen szétszórták az árukat, majd meg is gyújtották őket.
 
Kevesebb a friss áru
A Magyarországra érkező zöldségek és gyümölcsök mennyisége azért csökkenhetett, mert a Franciaország és Spanyolország között lezárták az utakat, ezáltal a Budapesti Nagybani Piacon is szűkösebb lett a kígyóuborka és a paradicsom kínálata. A múlt héten indított kamionok alig egynegyede érkezett meg hazánkba, de úgy tűnik, hogy hamarosan helyreállhatnak a szállítási útvonalak - írta meg a Fruitveb.
 
Autópálya blokkolása
A francia tüntetők január 31-től blokkolják az AP-7 autópálya forgalmát a La Jonquera spanyol határátkelőnél. Itt napi szinten több, mint 20 ezer spanyol kamion hagyja el az országot, amelyek aztán Európa különböző pontjai felé veszik az irányt.
 
A probléma az volt, hogy a franciák sokszor még a kamionokat is megtámadták, az útra dobálták a szállított árukat, de előfordult az is, hogy felgyújtották a szétdobált rakományt. A másik gond, hogy a spanyolok a franciákon keresztül januárban szállítják a legtöbb árut, nagyjából 1,24 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt, aminek értéke 1,6 milliárd euró.
 
A spanyol agrárminiszter, Luis Planas elismerte a francia tüntetők szabad véleménynyilvánításához való jogát, de azt elfogadhatatlannak tartja, hogy az emberek kamionokat támadjanak meg és árukat szórjanak szét.
 
Folytatódnak a tüntetések
A minap jeleztük, hogy a franciák, a németek, valamint a spanyolok mellett már az olaszok is blokád alá vették a fővárost. Pénteken pedig már a magyar-ukrán határnál is tüntetések zajlottak, a gazdák traktorokkal vonultak Záhonyig.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyarország is ott volt az egyik legfontosabb zöldség-gyümölcs rendezvényen

2023. június 05. 12:15
Szó esett a fajtainnováció legújabb fejleményeiről is.
 
A MACFRUT a gyümölcs-zöldség-fűszernövény szektor fontos nemzetközi eseménye, amelyre idén május 3. és 5. között már 40. alkalommal került sor az olaszországi Riminiben. A rendezvényen a gyümölcs és szőlő szakterület, valamint a fajtanemesítés és a szaporítás kiemelt szekcióként szerepeltek.

Prognózis: 12 százalékkal több paradicsomot dolgozhatnak fel, mint tavaly

2023. június 29. 13:21
Az időjárás azonban még jelentősen befolyásolhatja a valós terméseredményeket.
 
A WPTC június 12-i prognózisa szerint idén 42,6 millió tonna körül, a 2022-esnél 12%-kal magasabb szinten alakul a globális termelés volumene – írja a fruitveb.hu