P-vitaminnak is nevezik, de nem vitamin: ám az érrendszer hálás érte...

2023. február 13. 12:25
P-vitaminnak is nevezik, de nem valódi vitamin. A rutin egy bioflavonoid anyag, amely a C-vitamin kísérőjeként fordul elő, megvédi a C-vitamint az oxidációtól és ezzel segítve annak felszívódását.
 
A rutin, vagy rutozid, (kvercetin-3-rutinozid, szoforin – van néhány neve...) egy flavonoid glikozid, amely megtalálható többek között a citrusfélék gyümölcseiben, a hajdinában, a rebarbara-fajokban, és a kerti ruta nevű gyógynövényben. Emellett találunk az almában és a paprikában is azaz a magas C vitamin tartalmú gyümölcsökben, zöldségekben általában rutin is van.
P-vitaminnak is nevezik, de nem vitamin: ám az érrendszer hálás érte...
A kerti ruta (Ruta graveolens) neve is a rutin-tartalomra utal
Ipari mennyiségben a hajdina leveleiből vonják ki. Ha nem táplálékkiegészítőként hanem természetes formában szeretnénk fogyasztani akkoraz olivabogyó, a zöld-, és fekete tea, az amarant levelei, a bodzavirág, továbbá a hagyma, spárga, füge, cseresznye, és a szőlő, alma is nagy mennyiségben tratalmaz rutint. Tehát a rutinfogyasztás legyen rutin!
 
Csak ezért nem vitamin
Tévesen P-vitaminnak is nevezik, pedig valójában nem vitamin. Az emberi szervezet számára rendkívül hasznos a jelenléte, ám nem nélkülözhetetlen, ezért nem nevezhető vitaminnak. Először Szent-Györgyi Albert mutatta ki és igazolta, hogy a C-vitaminnal együtt fordul elő, és annak hatását támogatja.
 
Kiderült, hogy a tisztán adagolt C-vitamin hatása gyengébb, mintha az természetes forrásból, azaz a természetben a C-vitaminnal együtt előforduló rutinnal együtt kerül be a szervezetbe.
 
Sok előnye van
Antioxidáns tulajdonsága miatt többek között gátolja a rák kialakulását is. A rutin erősíti a hajszálereket, ennek köszönhetően csökkenti a vérzékenység tüneteit, valamint javíthat a visszeres panaszokbon is. Csökkentheti az oxidált LDL koleszterin kedvezőtlen hatásait, és ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ez a fitokémiai anyag kedvező hatással van, és jó kiegészítője számos krónikus betegség terápiájának, úgy mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterin és a rák.
 
Nem csak táplálékkiegészítőkben hanem gyógyszerekben is megtalálható: használják az érfalak erősítésére, a vérkeringés javítására, koleszterin csökkentésre és az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésére.
 
Kinek érdemes rutint is szedni?
A szív egészségét támogatja, lévén segíthet megtartani az érfalak rugalmasságát, csökkenti a hajszálerek elpattanásának esélyét, csökkenti a kapilláris áteresztőképességet és mérsékli a magas vérnyomás okozta szövődményeket.
Kutatások talulsága szerint szívbeteg sertéseknél a rutin alkalmazása csökkentette a szívben az elhalt szöveteke, és javította a vérkeringést. Egy másik kísérletekben pedig csökkentette a magas só-tartalmú étrend okozta kedvezőzlen élettani folyamatok hatását.
 
Kutatásokban bizonyították, hogy enyhíti az akut és krónikus ízületi gyulladásos panaszokat. A rutin adagolása javít az ízületek felszíni szövetképződésén, erősíteti az ízületi porcokat és a csontozatot. Eszerint védekező hatással van a reumatikus ízületi gyulladásokkal szemben.
 
Terápiás szerként alkalmazható a rák elleni küzdelemben antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt. A Phytotherapy Research-ben megjelent tanulmány állításai szerint a rutin jelentősen hozzájárul a rák elleni gyógyszerek hatásának kifejtéséhez.
Vizsgálatok szerint a rutin megvédhet az idősebb korban jelentkező metabólikus szindrómától, gátolja a vérben a glükóz-, és inzulinszint növekedést és a vérnyomás megemelkedését. Patkányoknál a rutin adagolása javított az öregedéssel járó metabolikus diszfunkciókon úgy, hogy csökkentette a gyulladást, a lipid lerakódást. Védekező hatása van az agyi sérülésekkel és korral járó károsodásokkal szemben, javítja az agyi működést. Az egész érredszer védője: csökkenti a visszerek kialakulását, enyhíti az aranyeres tüneteket, valamint csökkenti az agyvérzés kockázatát, amit az elpattanó vénák és artériák okoznak.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

NAK-FruitVeB: erősödik az importnyomás a káposztafélék piacán

2023. november 09. 13:09
Az erősödő importnyomás miatt nehéz helyzetben vannak a hazai fejeskáposzta-termelők, ezért az ágazatban piacszervezésre és nagyobb összefogásra lenne szükség – állapítja meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara  (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB csütörtökön kiadott körképében.

Úton-útfélen minőségi élelmiszer

2023. szeptember 14. 16:49
A Coop Rally lehetőséget nyújt a magyar élelmiszeriparnak arra, hogy bemutassa a saját egyéni működését, teljesítményét, és lehetőséget biztosítson a gyártóknak arra, hogy egymással eszmét cseréljenek lazább körülmények között– jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Coop Rally indítóján,a Törley Pezsgőpincészetben.