Alapjövedelem és a járvány – mit mutat a tapasztalat?

2020. június 16. 07:36
Számos országban kaptak az emberek közvetlen állami támogatást

A tömeges munkanélküliségre válaszul több helyen is alapjövedelemhez hasonló támogatást adtak az államok. A tapasztalatok ugyanakkor nem erősítették meg a döntéshozókat, hogy ezt érdemes a járványt követően is fizetni. Erről is beszélt az mfor.hu munkatársa a Trend Fm műsorában.

Itt a nyár, de hova lehet menni nyaralni, merül fel a kérdés a koronavírus árnyékában. De legalább ilyen hangsúlyos, hogy önmagában a határok megnyitása elegendő lesz-e a turisták visszatérésére. Egyre több országba lehet az EU-n belül beutazni, de egyelőre inkább az a valószínű, hogy az idei turisztikai szezon gyenge lesz.

Egyre több ország nyitja meg határait a turisták előtt, a hétvégén Franciaország jelentett be könnyítéseket, majd vasárnap Spanyolország is jelezte, hogy a hétvége után már oda is be lehet úgy utazni, hogy nem kerül karanténba a turista. Ennek ellenére elképesztő roham egyelőre nem várható, mondta el Király Béla, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu szakújságírója a Trend Fm Reggeli Monitor című műsorában. Azok az országok, amelyek gazdasága erős turisztikai kitettséggel rendelkezik, mindent megtesznek, hogy fellendítsék az iparágat, ám még optimális esetben sem fognak a korábbi évek szintjére visszatérni. Már csak azért sem, mert az Európán kívüli vendégekkel továbbra sem lehet számolni.

Az iparág gyengébb teljesítménye is hozzájárul ahhoz, hogy a munkaerőpiac csak lassan normalizálódjon. Pedig a múlt év végén világszerte számos országban esett történelmi mélységbe a munkanélküliségi ráta, hogy aztán a koronavírus miatt sok évtizedes mélypontok jöjjenek. Számos országban kaptak az emberek közvetlen állami támogatást, ami felveti az alapjövedelem kérdését. Ugyanakkor a mostani időszak erre nem adott egyértelmű választ.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

 

szakszervezetek.hu

Forrás: mfor.hu

Kapcsolódó cikkek

Munkába járás saját gépkocsival: ki fizeti a kárt baleset esetén, vagy ha rádől egy fa az autóra a cég parkolójában?

2022. július 11. 08:26
Alkalmazott a saját személygépkocsiját használja munkába járáshoz, amiért 15 forint/kilométer térítési díjat kap. Mi történik, ha balesetet okoz munkába menet vagy távozáskor? Ki fizet, ha például dolgozik, a kocsi a cég előtt parkol, és elveri a jég vagy rádől egy fa? Terheli-e valamilyen felelősség a munkáltatót, vagy ez a munkavállaló saját cascóját érintő probléma? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Virtuális asszisztensek - a kiszervezett adminisztráció

2019. november 06. 14:12
Míg külföldön elterjedt és a vállalkozások körében elfogadott, addig hazánkban újdonságnak számít, hogy a nők saját vállalkozást alapítva virtuális asszisztensként otthonról dolgozzanak. Sok esetben a nőket a gyermekvállalás után már nem várják vissza korábbi munkakörükbe. Dolgozni, karriert építeni azonban ők is szeretnének. Ehhez teremtik meg maguknak a lehetőséget saját virtuális asszisztens vállalkozásukkal. Magyarországon elsőként Kiss-Márton Adrienn, HR szakember és virtuális asszisztens (VA) mentor fogta össze a hazai virtuális asszisztens közösség tagjait, akiknek most konferenciát is szervezett.