Alapjövedelem és a járvány – mit mutat a tapasztalat?

2020. június 16. 07:36
Számos országban kaptak az emberek közvetlen állami támogatást

A tömeges munkanélküliségre válaszul több helyen is alapjövedelemhez hasonló támogatást adtak az államok. A tapasztalatok ugyanakkor nem erősítették meg a döntéshozókat, hogy ezt érdemes a járványt követően is fizetni. Erről is beszélt az mfor.hu munkatársa a Trend Fm műsorában.

Itt a nyár, de hova lehet menni nyaralni, merül fel a kérdés a koronavírus árnyékában. De legalább ilyen hangsúlyos, hogy önmagában a határok megnyitása elegendő lesz-e a turisták visszatérésére. Egyre több országba lehet az EU-n belül beutazni, de egyelőre inkább az a valószínű, hogy az idei turisztikai szezon gyenge lesz.

Egyre több ország nyitja meg határait a turisták előtt, a hétvégén Franciaország jelentett be könnyítéseket, majd vasárnap Spanyolország is jelezte, hogy a hétvége után már oda is be lehet úgy utazni, hogy nem kerül karanténba a turista. Ennek ellenére elképesztő roham egyelőre nem várható, mondta el Király Béla, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu szakújságírója a Trend Fm Reggeli Monitor című műsorában. Azok az országok, amelyek gazdasága erős turisztikai kitettséggel rendelkezik, mindent megtesznek, hogy fellendítsék az iparágat, ám még optimális esetben sem fognak a korábbi évek szintjére visszatérni. Már csak azért sem, mert az Európán kívüli vendégekkel továbbra sem lehet számolni.

Az iparág gyengébb teljesítménye is hozzájárul ahhoz, hogy a munkaerőpiac csak lassan normalizálódjon. Pedig a múlt év végén világszerte számos országban esett történelmi mélységbe a munkanélküliségi ráta, hogy aztán a koronavírus miatt sok évtizedes mélypontok jöjjenek. Számos országban kaptak az emberek közvetlen állami támogatást, ami felveti az alapjövedelem kérdését. Ugyanakkor a mostani időszak erre nem adott egyértelmű választ.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

 

szakszervezetek.hu

Forrás: mfor.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Audi-sztrájk már most többe kerül a cégnek, mint a dolgozók bérkövetelése

2019. január 29. 08:58
A sztrájk kezdete óta 300 újabb dolgozó lépett be a szakszervezetbe

Munkatársakból hisztis fogyasztók: mit tehetnek a műszakvezetők és a HR?

2019. június 18. 07:57
A munkáltatók az utóbbi időben egyfajta igénykielégítési versenybe kerültek, túlságosan kiszolgálják a munkavállalók igényeit. A munkavállaló pedig könnyedén részesévé, sőt résztvevőjévé válik a játéknak - véli a műszakvezetők képzésével három éve foglalkozó Ujváry András, az Exline Kft. ügyvezetője. Lényegében a dolgozó hisztis fogyasztóvá válik, aki egyre kevesebbet akar beletenni a vállalatba, egyre többet pedig kivenni belőle. A kör bezárult. Van megoldás? Van, ez pedig nem az anyagi, hanem a dolgozók alapvető pszichoszociális igények kielégítése: tartozni valahová és biztonságban lenni.