Alig egy hét maradt a kötelező díj befizetésére

2024. február 22. 15:49
Annak a közel nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége. A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.
Alig egy hét maradt a kötelező díj befizetésére
A jogszabály egyértelmű rendelkezése alapján a biztosítónak befizetés híján a határidőt követő napon az adott szerződést törölnie kell. - Fotó: Mate Krisztian/MW Bulvár
 
A biztosítási piacon most mindenki a napok múlva kezdődő lakásbiztosítási kampányra koncentrál, sok érintettnek a február végi kgfb-díjfizetési határidőre is figyelnie kell – derült ki a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) közleményéből. Mint írták, annál is inkább indokolt ez a figyelem, mert az idei szökőévben a 60 napos díjfizetési haladék nem március 1-jén, hanem február 29-én jár le.
 
A díjat késedelmesen fizető ügyfelek nem hivatkozhatnak arra, hogy a díjfizetésről nem kaptak értesítést (csekket vagy számlát): a szabályozás értelmében a fizetési határidő számontartása egyértelműen a gépjármű forgalmi engedély szerinti üzembentartójának a felelőssége.
 
Akár egynapos késedelem is súlyos következményekkel járhat: a jogszabály egyértelmű rendelkezése alapján a biztosítónak befizetés híján a határidőt követő napon az adott szerződést törölnie kell, a mulasztást elkövető ügyfelek így rögtön biztosítási védelem nélkül maradnak.
 
Aki tehát ekkor okoz kárt, nem számíthat a biztosító térítésére, ami személyi sérüléses baleset esetén akár több tízmillió forintra is rúghat, amit a károkozó akár élete végéig is törleszthet.
 
A szerződés újrakötésekor nemcsak a türelmi időszakra vonatkozó biztosítási díjat kell megfizetni, hanem a megszűnés és újrakötés közti időszakra vonatkozó, kiemelkedően magas fedezetlenségi díjat is.
 
Idén a fedezetlenségi díj mértéke személyautóknál – teljesítménytől függően – naponta 770–1540 forint között alakul, teherautóknál pedig elérheti a napi 6040 forintot is. A biztosítást ugyanazon biztosítónál kell megkötni, és a fedezetlenségi díj mellett – választási lehetőség nélkül – a teljes évre vonatkozó kötelező díjat is egyszerre kell befizetni.
 
Az utolsó napokban már ne csekken vagy bankkártyával fizessünk
„Mivel a szigorú határidő a biztosítási díjrészletnek a biztosító számlájára való beérkezésére vonatkozik, célszerű mielőbb rendezni a befizetést, az utolsó napokban pedig mindenképpen jól kell megválasztani a befizetés módját is – hangsúlyozza Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke.
 
A Magyar Posta vállalása szerint a sárga csekken történő befizetések két munkanap alatt jutnak el a biztosítónál vezetett számlára.
 
Ez azt jelenti, hogy a csekken történő befizetést legkésőbb hétfőig végre kell hajtani. Kevesen gondolnak bele, de az internetes bankkártyás fizetés átfutási ideje is több nap lehet, ezért aki biztosra megy, annak a hét első napját követően már ezt a módot sem érdemes választania.
 
Az azonnali átutalás bevezetése óta a banki átutalás az utolsó nap során is megfelelő opció lehet, ahogyan a biztosító pénztárába történő személyes befizetés is biztos megoldás még február utolsó napján is. Ez utóbbi kapcsán azonban figyelemmel kell lenni az adott ügyfélszolgálati iroda nyitva tartási időszakára, illetve arra a tényre is, hogy a korszerű fizetési módok elterjedésével párhuzamosan folyamatosan csökken azon biztosítói ügyfélszolgálatok száma, ahol pénztár is működik – emelte ki közleményében a szervezet.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Megszavazták: jön a bolti ingyenes készpénzfelvétel, és két új meglepetéssel is kedveskedik a kormány

2022. december 09. 11:11
Most már biztos: havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értékben díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - feltéve persze, ha a boltok is bevezetik a szolgáltatást, amire ma még alig akad példa itthon. Ám emellett egy másik fontos területen is döntés született: a QR-kódos azonnali fizetések és a fizetési kérelmek nem csak tranzakciós illetéktől lettek mentesek a közelmúltban, hanem a minap megszavazott törvénymódosítás értelmében ingyenesek, banki díj- és költségmentsek lesznek.
 

Tájékoztató a borászati beruházások kifizetési kérelmeinek benyújtásáról

2023. május 08. 18:34
A koronavírus világjárvány, majd a jelenleg is folyó orosz-ukrán háború jelentős alkatrész- és nyersanyaghiányt okoztak a gépiparban. Ezen problémák miatt tájékoztatjuk az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból igényelhető borászati beruházásokban érintett termelőket, hogy a kifizetési kérelmek vonatkozásában egy újabb, későbbi időszakot kívánunk megnyitni 2023 novemberében és decemberében.