Alkalmi munka vagy turisztikai idénymunka?

2020. július 06. 09:39
Alkalmi vagy turisztikai jellegű foglalkoztatottnak minősülnek a strandbüfé dolgozói? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Vállalkozásom idényszerűen működik a májustól szeptemberig tartó időszakban, strandbüfé jelleggel. A büfében egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazott személyek ez esetben alkalmi vagy turisztikai jellegű foglalkoztatottnak minősülnek?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Abból kell kiindulni, hogy idényjellegű az a tevékenység, amely munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. Az idényjelleget nem a munkáltató vagy a felek megállapodása határozza meg, hanem kizárólag a munka jellege, mert hiába szeretne a munkáltató januárban horgászversenyt szervezni a befagyott Tiszán, azt nem tudja mesterségesen előidézni. Ezen specialitásra figyelemmel a munkavállalók munkarendjének igazodnia kell a munkateher szezonális ingadozásához. 

Ugyanakkor az idényjelleg változásának megítélése nem mindig egyszerű: a turizmus, idegenforgalom tekintetében megfigyelhető, hogy csúcsidő sem feltétlenül nyáron van, különösen, hogy egyre erőteljesebben terjed a konferenciaturizmus.

 

Ha részletesebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Munkajog különszámát kiadói kedvezménnyel!

A NAV ide vonatkozó tájékoztatója szerint a hatályos törvény két kritériumot határoz meg: egyfelől, hogy azzal a munkáltatóval létesítsék a jogviszonyt, amely kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytat, másfelől, hogy a munka idényjellegű, vagyis olyan munka legyen, amely a nyújtott szolgáltatás természete miatt – a munkaszervezés körülményeitől függetlenül, vagyis munkaszervezéssel nem kiküszöbölhető módon – évszakhoz, az év adott valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. 

Ha a két feltétel megvalósul, akkor lehet az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény (Efo tv.) szabályait alkalmazni. Azt tehát minden esetben egyedileg kell megvizsgálni, hogy érvényesül-e szezonális fluktuáció jelleg.

 

Az Efo tv. 2. § 2. pontja szerint turisztikai idénymunka a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot. Ezen fogalom szerinti kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységnek az alábbiak minősülnek: az idegenvezetői tevékenység, a lovas szolgáltató tevékenység, a szálláshely-szolgáltatási tevékenység, a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenység, valamint az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység. A strandbüfé ezen csoportok egyikébe sem tartozik, amire figyelemmel alkalmi munkára irányuló jogviszony létesíthető
 

adozona.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Tájékoztató a VKF június 22-i üléséről

2020. június 23. 07:26
A 2020. június 22-én – videókonferencia keretében – megtartott Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma ülésen elhangzottakról az alábbi tájékoztatást adjuk:

13 tipp teljesítményértékelő beszélgetésre

2020. január 06. 15:20
A megtartás és a motiválás szempontjából is nagy a tétje ennek a műfajnak. Aki jól csinálja, ott nő az elkötelezettség és javul a teljesítmény, aki rosszul, ott csak a felmondások száma emelkedik. Hogyan hozhatja ki a legtöbbet ebből? Nincs általános csodaszer, a kulcsszó a hitelesség és ezt is tanulni kell. Most 13 szempont, hogy elkerülje a gyakori hibákat.