Állami támogatás ukrán állampolgárokat újonnan foglalkoztatóknak

2022. március 24. 08:03
Köztehermentes támogatásra jogosultak a munkáltatók az ukrán állampolgár Magyarországon történő foglalkoztatásának elősegítését szolgáló lakhatási és utazási költségek biztosítására a 96/2022. kormányrendelet alapján. Cikkünkben részletesen ismertetjük a március 10-étől hatályos rendelet szabályait.
Állami támogatás ukrán állampolgárokat újonnan foglalkoztatóknak

 

Az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus elől menekülő, Ukrajna területéről 2022. február 24-én vagy azt követően Magyarország területére érkezett, ukrán állampolgársággal vagy ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező személyek Magyarországon történő foglalkoztatásának elősegítése érdekében a munkáltatók támogatást vehetnek igénybe, ha az ukrán állampolgárt munkavállalóként 2022. február 24-én vagy azt követően foglalkoztatják Magyarország területén, legalább heti húsz órában, és a munkáltató megfelel az alábbiak szerinti egyéb feltételeknek.

A kérelem benyújtása

A támogatás a munkaadó kérelmére nyújtható. A támogatást az a gazdasági társaság jogosult kérvényezni, amely Magyarország területén székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkezik. A támogatás akkor nyújtható, ha a munkaadó megfelel a munkaerőpiaci programban meghatározott feltételeknek, különösen a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeinek, és nem áll jogerős végzéssel elrendelt végelszámolás, felszámolás alatt, nincs folyamatban ellene jogerős végzéssel elrendelt csődeljárás vagy egyéb, a megszüntetésére irányuló, jogszabályban meghatározott eljárás.

Az államháztartásról szóló törvény alkalmazása szempontjából nem felel meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének az, akit

– az állami adóhatóság vagy a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság az adózás rendjéről szóló törvényben vagy az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényben meghatározott, a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettség elmulasztása,

– a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével kapcsolatos életkori feltételekre, a gyermekmunka tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértése, a foglalkoztatási jogviszonyt szabályozó jogszabályban a munka díjazására vonatkozó rendelkezések megsértése, a munkaerő-kölcsönzési tevékenység nyilvántartásba vételével kapcsolatos szabályainak megsértése, vagy

– az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény alapján az egyenlő bánásmód követelményének megsértése

miatt a költségvetési támogatás igénylésének időpontját megelőző két éven belül végleges – közigazgatási per esetén a bíróság jogerős ítéletével elbírált – és végrehajtható, nyilvánosságra hozott közigazgatási határozatban bírsággal sújtott.

Nem felel meg továbbá a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének az, akit harmadik országbeli állampolgár munkavállalási engedély vagy a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerinti keresőtevékenység folytatása céljából összevont engedélyezési eljárás keretében kiadott összevont engedély nélkül történő foglalkoztatása miatt a hatóság a költségvetési támogatás igénylésének időpontját megelőző két éven belül végleges – közigazgatási per esetén a bíróság jogerős ítéletével elbírált – és végrehajtható, nyilvánosságra hozott közigazgatási határozatban bírsággal sújtott.

A munkaadó nem jogosult támogatásra annak az ukrán állampolgárnak a foglalkoztatása után, akinek a kérelem benyújtását megelőző 365 napon belüli, Magyarország területén történő foglalkoztatása a 90 napot elérte. Az időtartam számítása során az egyes munkaviszonyok időtartamát össze kell számítani.

A támogatás iránti kérelmet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett, erre rendszeresített formanyomtatványon, elektronikus úton kell benyújtani, és a munkavállaló foglalkoztatási helye szerint illetékes kormányhivatalnál kell előterjeszteni. Ha a munkavállaló foglalkoztatására több foglalkoztatási helyen kerül sor, abban az esetben a kérelmet a munkaadó választása szerinti telephelynek megfelelő illetékes kormányhivatalnál kell benyújtani.

Döntés

A kormányhivatal a támogatás iránti kérelem tekintetében nyolc munkanapon belül megvizsgálja a jogszabályi és a munkaerőpiaci programban foglalt feltételek fennállását, és határozatban dönt a támogatás nyújtásáról vagy a támogatás iránti kérelem elutasításáról. Ha a támogatás iránti kérelem megfelel a jogszabályi és a munkaerőpiaci programban foglalt feltételeknek, a kormányhivatal a támogatás iránti kérelem alapján a munkaadó részére támogatást nyújt, és az ukrán állampolgár adatait a támogatás megállapítása érdekében nyilvántartásba veszi, ellenkező esetben a támogatás iránti kérelmet elutasítja.

Támogatási időszak

A támogatás a munkavállalóval történő munkaszerződés megkötését követően, a kérelem benyújtását követő időszakra állapítható meg. A támogatás a munkaviszony fennállásának idejére, legfeljebb tizenkét hónapra biztosítható. Ezen időtartam leteltét követően egy alkalommal, a munkáltató kérelmére meghosszabbítható tizenkét hónappal, de legfeljebb a jogviszony fennállásának idejére. A támogatást a munkaadó részére havonta utólag folyósítják, amelyet a munkaadó a munkavállaló lakhatási és utazási költségeinek biztosítására köteles fordítani.

A támogatás mértéke, összege

A támogatás időtartama hónapokban állapítható meg. Mértéke munkavállalónként, havonta a munkavállaló lakhatási és utazási költségének az 50 százaléka, ami nem haladhatja meg a munkavállalónként járó legfeljebb 60 ezer forintnak és a munkavállalóval egy közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyermekenként járó további 12 ezer forintnak az összegét. Ha a kiskorú gyermek mindkét szülője azonos munkaadó munkavállalója, akkor a munkaadó a kiskorú gyermek után járó támogatásra csak egy munkavállaló szülő esetén jogosult. A lakhatási és utazási költségnek a támogatással nem biztosított részét a munkaadó és a munkavállaló 50-50 százalékban viselik. A támogatás a munkavállaló fizetés nélküli szabadsága idejére nem folyósítható.

A munkáltatónak a támogatás igénybevételével vállalnia kell, hogy a munkavállaló magyarországi munkavégzésre irányuló jogviszonya fennállásának idejére gondoskodik a munkavállaló, valamint szükség esetén kiskorú gyermekének megfelelő körülmények között történő szálláshelyének, a munkába járás szervezett körülmények között történő biztosításáról.

Megszűnik a támogatás, ha a munkavállaló munkaviszonya megszűnik, a munkaadó a támogatással összefüggően valamely kötelezettségének nem tesz eleget, továbbá, ha a támogatás a jogszabályban meghatározott feltételek hiányában nem lett volna megállapítható.

Tájékoztatás kérhető

Az állami foglalkoztatási szerv hatáskörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal szakhatóságként nem működik közre az összevont kérelmezési eljárásban a 2022. február 24-én vagy azt követően Magyarország területére érkezett ukrán állampolgárok kérelmei ügyében.

A külgazdasági és külügyminiszter a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásával összefüggő feladat- és hatáskörében

– tájékoztatást nyújt az ukrán állampolgárok részére a munkavállalás lehetőségeiről, az országhatáron belül kijelölt segítségpontoknál,

– tájékoztatja a munkaadókat, valamint a kormányhivatalt a munkát vállalni szándékozó ukrán állampolgár munkavállalási igényeiről – képzettségének, tapasztalatának figyelembevételével –,

– gondoskodik a munkát vállalni szándékozó ukrán állampolgárok és családtagjaik átmeneti szállásának biztosításáról,  

– eljár a rendelet tárgyát képező célokat elősegítő tevékenységek megvalósításában.

Kapcsolódó cikkek

A válság előtti szintre ért a világgazdaság?

2021. szeptember 29. 08:30
A globális bruttó hazai termék az idei második negyedévben már elérte a válság előtti szintet az OECD kimutatása szerint.

A hazai sütőipar nyeresége megduplázódott az elmúlt 5 évben

2019. április 30. 07:51
A sütőiparban 1.100 vállalkozás működik, az itt dolgozók létszáma pedig meghaladja a 16 ezer főt. A szereplők együttes árbevétele több mint 160 milliárd forintot tesz ki, ez 5 év alatt csaknem 10 százalékos bővülést jelentett. A Zalaco, mint a három sütőipari nagyvállalat egyike nagyban hozzájárul ehhez növekedéshez - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Zalaco Sütőipari Zrt. fejlesztési beruházásának bokrétaünnepén.