Árpád vezérre emlékeznek vasárnap Ópusztaszeren

2023. augusztus 29. 12:53
Vasárnap rendezik a Szobori búcsút az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a környékbeliek az ünnepre a hagyományoknak megfelelően fogatokon, kordékon, lovaskocsikon érkeznek - közölte Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője.
Árpád vezérre emlékeznek vasárnap Ópusztaszeren
Az ünnep szorosan kapcsolódik az emlékpark történetéhez: a helybeliek több mint száz évvel ezelőtt jöttek ott össze először, hogy megemlékezzenek Árpád vezérről. Az 1896-os millenniumi évben megépített Árpád-emlékmű országos jelentőségű nemzeti búcsújáróhellyé vált. Első alkalommal 1897. augusztus 8-án rendeztek búcsút a honfoglaló magyarok vezérének tiszteletére.Az összejövetelekhez mindig kapcsolódott szentmise is, ezért a helyiek "szobori búcsú" néven kezdték emlegetni a Kisboldogasszony ünnepnapján tartott megemlékezéseket.
Szobori búcsú és Tematikus nap Ópusztaszeren 3
Az első világháború alatt a látványos ünnepségek szüneteltek, az 1919-es forradalom eseményei pedig gátolták a szobor körüli évenkénti búcsújárást. A rendezvény a harmincas években éledt újjá, és időpontja augusztusról szeptemberre került át. A háborút és a földosztást követően az esemény kiüresedett, utoljára 1946-ban tartottak ünnepséget az emlékműnél a régi tradíciók szerint.
 
A Szobori búcsú eredeti üzenetével, több mint másfél évtizede, Árpád halálának 1100. évfordulóján, 2007-ben éledt újjá,azóta szeptember első vasárnapján az egykori bencés monostor romjai között mutatnak be szentmisét, melyet idén Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrál.
A Szobori búcsúra a környékbeliek a hagyományoknak megfelelően fogatokon, kordékon, lovaskocsikon érkeznek
 
Az ünnepi szentmisét követően honfoglalás kori lovasbemutató szórakoztatja az egybegyűlteket, a Nomád parkban hagyományos íjakat próbálhatnak ki a látogatók, a skanzenben az iparos műhelyek mellett gyerekjátékok várják a vendégeket, a Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókörnél kemencés finomságok sülnek. A Nagyréten pedig kora délután lovaskocsis ügyességi versenyt rendeznek.
Szobori búcsút tartanak Ópusztaszeren
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Négy évszakos élménykínálatáért kapott öt csillagot a vonyarcvashegyi strand

2023. június 21. 18:10
A szabadvízi strandok közül a vonyarcvashegyi Lido szerezte meg elsőként a Vízparti strandok védjegyet. Pali Róbert polgármestert arról kérdeztük, mivel érdemelték ki az ötcsillagos minősítést.
 
Vonyarcvashegy vezetése négy évvel ezelőtt fogalmazta meg a strand fejlesztésével kapcsolatos célkitűzéseket. Elvárásuk szerint a nagyközség strandjának egész évben nyitva tartó, többgenerációs, sok látogatóélményt nyújtó attrakcióvá kell válnia,  mely családbarát találkozási és rekreációs központként működik és partneri viszonyt ápol a szomszéd településekkel.

Betyárromantika a Bakonyban

2023. március 13. 09:41
A Bakony nemcsak sűrű erdőségeiről, szurdokairól, varázslatos tájairól ismert, hanem az egykor ebben a vadregényes hegységben menedékre lelő betyárokról. A társadalmi rend ellen lázadó kóborlók életét, tetteit számos legenda övezte.
A török kor után kialakult betyárélet két szakaszra osztható. Az első időszak a Rákóczi-szabadságharc leverése után kezdődött, amikor a szegénylegények, a német fennhatóság alá került várakból elbocsátott katonák, a föld nélkül maradt zsellérek és a Habsburg Birodalom katonaállítása elől menekülő fiatalok közül sokan választották a kóborlást. A parasztságot elnyomó rendeletek hatására számuk egyre nőtt.