Arra biztatják a lakosságot, hogy hagyják ki a fűnyírást egész májusban

2023. május 12. 12:40
A bécsi környezetvédelmi szervezet, a Die Umweltberatung arra biztatja az osztrák főváros lakóit, hogy csatlakozzanak a No Mow May – fűnyírás-mentes május mozgalomhoz és egy hónapon át ne nyírjanak füvet a kertjükben. Ezzel sokat tehetnek a növények és rovarok fajgazdagságáért a kertjükben és a szemléletváltozásért a fejekben.
 
Arra biztatják a lakosságot, hogy hagyják ki a fűnyírást egész májusban
A fűnyírás-mentes májust 2019-ben, Angliában hirdette meg először a Plantlife nevű szervezet, hogy ezzel is támogassa a kertekben a fajgazdagságot és tudatosítsa az emberekben, hogy a vadvirágokkal tarkított gyep nem a hanyagság, hanem a környezettudatos szemlélet jele, írja az Infostart. A sokak által irigyelt és mintának tekintett makulátlan angol gyep a beporzók és rovarok szempontjából ugyanis kietlen sivatag, amit ráadásul agyonvegyszereznek – trágyáznak és gyomirtóznak –, hogy „szép” maradjon. A heti fűnyírás pedig felér egy tömegmészárlással: az oda tévedő méheknek, rovaroknak esélyük sincs, hogy túléljék.
A fűnyírás helyes módja – tanácsok és tippek | OBI
 
A fű között nyíló százszorszép, ínfű és veronica ezzel szemben terített asztal a méhek, pillangók és más rovarok számára, ráadásul az ilyen gyep kevesebb gondozást is igényel. Nem kell sem trágyázni, sem gyomirtózni – de még öntözni sem -, és elég évente 5-7 alkalommal végigtolni rajta a fűnyírót. Aki igazán odafigyel az apró lakókra, az este vagy hűvösebb, felhős napokon nyír füvet és nem a terület egészén, hogy a rovaroknak legyen hova menekülniük.
Legnagyobb fűnyírási hiba! Hogyan spórólj időt? - Agroinform.hu
Sőt, a még ennél is környezettudatosabbak a kaszát és a sarlót részesítik előnyben a fűnyíróval és a fűkaszával szemben. A nyesedéket 2-3 napig a földön kell hagyni, hogy a rovarok más helyet kereshessenek maguknak, a magok pedig ki tudjanak hullani a növényekből - utána viszont össze kell gereblyézni és mehet a komposztba vagy az állatoknak.
Fűnyírás után: mi legyen a fűnyesedékkel? (videó) - Bálint gazda kertje |  Bálint gazda kertje
 
Akinek elég nagy a kertje, egy részén kialakíthat virágos mezőt is, amelyet elegendő évente 1-2 alkalommal lekaszálni, de a kert többi részén sem kell havonta egy alkalomnál gyakrabban füvet nyírni. Főleg a pillangóknak nagy segítség, ha ősszel marad egy kis sarok a kertben, ahol elmarad a fűnyírás – itt zavartalanul áttelelhetnek a hernyóik és bábjaik.
 
És ha már kertészkedés, a Die Umweltberatung arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak a háztartásban, de a kertben is érdemes kerülni mindenféle műanyagot – közölte Bécs város kommunikációs ügynöksége. A virágföldes zsákok számát például úgy lehet csökkenteni, hogy a cserepes, dézsás növények földjét megfrissítjük komposzttal – átültetés helyett –, palántákból pedig olyanokat választunk, amelyek műanyag helyett lebomló konténerekben vannak. De a legjobb, ha magunk neveljük őket.
 
A már meglévő műanyag cserepeket, kertészeti eszközöket érdemes megbecsülni és minél tovább használni, kivéve azokat, amelyek PVC-ből vannak. Ezek a műanyagok ugyanis könnyen kioldódó lágyítókat tartalmaznak, amelyek károsítják a májat, a vesét és a hormonrendszert.
 
Érdemes vigyázni a neten terjedő DIY-kertészeti ötletekkel is, mert hiába újrahasznosítás, nem mindegyik környezetbarát. Nem jó ötlet például régi autógumiba, gumicsizmába vagy PET-palackba növényt ültetni, és az olcsó habarcsláda sem jó virágládának. Érdemes olyan növényeket választani, amelyek több éven át díszítik a kertet, jól bírják az időjárás viszontagságait, és ezen az éghajlaton honosak – így nem kell állandóan pótolni őket.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Atomenergia nélkül nincs fenntartható klímapolitika

2023. május 25. 12:17
A Magyar Innovációs Szövetség május 23-án tartotta tisztújító közgyűlését Budapesten. Az eseményen előadást tartott Lantos Csaba energiaügyi miniszter a magyarországi energetikai helyzetről, valamint a szövetség tavalyi Média Díját is átadták.
Szabó Gábor elnök a közgyűlés részvételi arányából kijelentette, hogy a bizottság határozatképest, így kiosztották a szavazólapokat.

Elkerülhető a vadgázolás?

2024. április 05. 14:29
Szerencsére ritkán történik halállal végződő vadgázolás. Azonban egy is túl sok. A szakember most segít megfejteni, hogyan kerülhetjük el a vadgázolást.