Márciusban újraindulnak az MFB agrárhitelprogramjai

2023. február 22. 10:22
Mintegy húszmilliárd forintnyi kedvezményes hitel juthat el hamarosan a mezőgazdaságba. Az Agrárminisztérium tervei szerint már márciusban újra elérhetővé válnak a Magyar Fejlesztési Bank ágazatspecifikus forgóeszközhitel-programjai. Így hamarosan újabb kedvezményes hitelkonstrukciók javíthatják a gazdálkodók likviditási helyzetét.
 
Márciusban újraindulnak az MFB agrárhitelprogramjai
Tovább bővülnek a gazdálkodók forgóeszköz-finanszírozási lehetőségei. Márciustól várhatóan újra elérhetők lesznek a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott ágazatspecifikus forgóeszközhitelek – derült ki Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott válaszából. 
 
A tárcavezető szerint a hitelprogramok keretében (MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram, MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram, MFB Élelmiszeripar Forgóeszköz Hitelprogram) az agrárvállalkozások mérettől függetlenül összesen 20 milliárd forint kedvezményes kamatozású, akár hatéves futamidejű forgóeszközhitelt vehetnek fel. 
 
A konstrukcióban ráadásul három év türelmi időt is kapnak az érintettek. A lehetőséggel 2023. december végéig élhetnek a gazdálkodók. A hitelekhez az Agrárminisztérium 60 százalékos, de legfeljebb 4 százalékpont mértékű kamattámogatást nyújt. Így a vállalkozások által fizetendő hitelkamat a jelenlegi piaci adatok alapján rendkívül kedvező lesz, 6,6–7,1 százalékpont körül alakul.
 
Az ágazati hitelprogramok még 2020-ban indultak el, az érdeklődők pedig a múlt év novemberéig élhettek a kedvezményes finanszírozás lehetőségével. A nagy sikerre való tekintettel hamarosan újra elérhetők lesznek a konstrukciók.
 
Igyekezniük kell ugyanakkor azoknak a termelőknek, akik a múlt évben az aszálykár miatt kerültek nehéz helyzetbe. A kormányhivatalok által igazolt aszálykárral érintett termelők esetében továbbra is lehetőség van az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez kiemelt mértékű, legfeljebb 14 százalékpont mértékű kamattámogatást igénybe venni. A kiemelt kamattámogatást a 2023. március 31-ig megkötött hitelszerződések esetében lehet érvényesíteni.
 
A gazdálkodók likviditását segíti az is, hogy az év végéig nem kell fizetniük a korábban felvett hiteleiket. A moratóriumba 2022. szeptember 15-ig jelentkezhettek a termelők. 
 
A határidőig összesen 286,6 milliárd forintnyi mezőgazdasági hitel visszafizetésére igényeltek és kaptak haladékot.
 
A hiteleiket – az érvényes jogszabály alapján – 2024-től kezdődően kell tovább törleszteniük. A moratóriumban nem szereplő hitelek esetében nagy könnyebbséget nyújtott a kamatstop bevezetése, az intézkedés szintén ez év végéig marad érvényben. A kis- és közepes vállalkozások számára bevezetett kamatstop nagy segítséget nyújtott a változó kamatozású mezőgazdasági hitelek törlesztési terheinek érdemi csökkentése révén. 
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Drónokat is használhatnak a polgárőrök az illegális hulladéklerakók megtalálásához

2024. március 26. 14:31
A polgárőrök drónokkal is segíthetik az illegális hulladéklerakók felderítését Magyarországon – mondta az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Felforgatja a lakáspiacot a frissen bejelentett otthonfelújítási támogatás - Megszólaltak a piac szereplői

2024. április 05. 15:39
Átfogó otthonfelújítási programot jelentett be a kormány, melyet az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni. Az építőipari szakértők szerint ezzel végre megérkezett az az első lökés a szektornak, amire a kilábaláshoz szükség volt. Mivel 30%-os energiamegtakarítást kell elérni a támogatáshoz, ezért komplex korszerűsítésben érdemes gondolkodnia mindenkinek. Ehhez építőipari kapacitásból vagy éppen szigetelőanyagból nem lesz hiány.