Átadták a sümegi vár megújult keleti szárnyát
2023. március 29. 12:52
1,1 milliárd forint uniós forrásból megújult a sümegi vár keleti szárnya, amely így egész évben látogatható kulturális attrakcióvá vált.
A keddi átadóünnepségen Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: a sümegi vár hosszú évtizedeken át hanyatlott, most azonban a 21. századi felszereltségének köszönhetően egyre több látogatót vonz. A várudvaron lovagi tornák, szabadtéri előadások, a belső terekben pedig az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat, vármakettek, vetítőterem és interaktív eszközök várják az érdeklődőket.

Papp Imre várkapitány felidézte a vár történetét, kiemelve, hogy 1989 óta üzemelteti a családja. Kezdetben 10 százalékban magyar, 90 százalékban külföldi látogatója volt az erődnek, ez az arány mára megfordult.
A várnak évente több mint 200 dolgozója van, az ingyenes nyílt napok, amelyek során a látogatók megismerhetik a programokat és a fejlesztéseket, számos érdeklődőt vonzanak.
forrás: turizmus.com
Kapcsolódó cikkek
Emelik az idegenforgalmi adót Rómában
2023. július 31. 12:47
Csaknem egy évtized után nő az idegenforgalmi adó mértéke az olasz fővárosban.
A 2014 óta változatlan idegenforgalmi adó emeléséről határozott Róma városának képviselő-testülete – írja a tourism-review.com.
Megújult terek és programok az egri Dobó István Vármúzeumban
2023. február 24. 16:17
Új terekkel és programokkal is várja látogatóit a Dobó István Vármúzeum Egerben – jelentette be az intézmény igazgatója pénteken, a múzeum idei programkínálatáról és megvalósult, valamint folyamatban lévő fejlesztéseiről szóló sajtótájékoztatóján.
Ringert Csaba a szezon egyik legfontosabb újdonságaként kiemelte: a látogatók megtekinthetik és birtokba vehetik a Nemzeti Kastély- és Várprogram támogatásával kialakított új tereket és látnivalókat az egri várban.
Így a főbejáratnál létesült Déli fogadóépületet, az Ágyúdombban kialakított fogadóteret és 70 fős mozitermet, valamint a Cipóosztóházat, ahol később a korabeli gasztronómiával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.