Átadták a sümegi vár megújult keleti szárnyát

2023. március 29. 12:52
1,1 milliárd forint uniós forrásból megújult a sümegi vár keleti szárnya, amely így egész évben látogatható kulturális attrakcióvá vált.
A keddi átadóünnepségen Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: a sümegi vár hosszú évtizedeken át hanyatlott, most azonban a 21. századi felszereltségének köszönhetően egyre több látogatót vonz. A várudvaron lovagi tornák, szabadtéri előadások, a belső terekben pedig az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat, vármakettek, vetítőterem és interaktív eszközök várják az érdeklődőket.
Átadták a sümegi vár megújult keleti szárnyát
Papp Imre várkapitány felidézte a vár történetét, kiemelve, hogy 1989 óta üzemelteti a családja. Kezdetben 10 százalékban magyar, 90 százalékban külföldi látogatója volt az erődnek, ez az arány mára megfordult.
 
A várnak évente több mint 200 dolgozója van, az ingyenes nyílt napok, amelyek során a látogatók megismerhetik a programokat és a fejlesztéseket, számos érdeklődőt vonzanak.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Felújításra mennek a MÁV legfiatalabb villanymozdonyai

2023. december 14. 15:52
Az Alstom és a MÁV Vagon mintegy 3 millió euró értékű szerződést kötött a MÁV-Start flottájába tartozó 25 darab Traxx típusú villanymozdony forgóvázának felújítására – közölte a MÁV.
 

Végvári vitézek népesítik be hétvégén a gyulai várat

2023. július 26. 16:42
Több mint kétszáz hagyományőrző idézi meg a gyulai vár 457 éve zajlott ostromát július 28. és 30. között a XI. Gyulai Végvári Napokon.
Tizenhat hagyományőrző csoport több mint kétszáz tagja hadijáték keretében eleveníti fel a gyulai vár 1566-os ostromának valós eseményeit, amikor a mintegy tizenötszörös túlerőben lévő oszmán hadsereg ostromolta az erődítést. Az egykori történéseket élőben Csikány Tamás hadtörténész, nyugállományú dandártábornok kommentálja majd.