Átadták a sümegi vár megújult keleti szárnyát

2023. március 29. 12:52
1,1 milliárd forint uniós forrásból megújult a sümegi vár keleti szárnya, amely így egész évben látogatható kulturális attrakcióvá vált.
A keddi átadóünnepségen Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: a sümegi vár hosszú évtizedeken át hanyatlott, most azonban a 21. századi felszereltségének köszönhetően egyre több látogatót vonz. A várudvaron lovagi tornák, szabadtéri előadások, a belső terekben pedig az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat, vármakettek, vetítőterem és interaktív eszközök várják az érdeklődőket.
Átadták a sümegi vár megújult keleti szárnyát
Papp Imre várkapitány felidézte a vár történetét, kiemelve, hogy 1989 óta üzemelteti a családja. Kezdetben 10 százalékban magyar, 90 százalékban külföldi látogatója volt az erődnek, ez az arány mára megfordult.
 
A várnak évente több mint 200 dolgozója van, az ingyenes nyílt napok, amelyek során a látogatók megismerhetik a programokat és a fejlesztéseket, számos érdeklődőt vonzanak.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Magyarország legnagyobb karácsonyfájává változik a Megyeri-híd

2022. december 22. 11:41
A tavaly év végi ünnepi szezon egyik kiemelkedő eseménye volt, hogy a Magyar Közút karácsonyfává alakította néhány napra az M0-s autóúton található 100 méter magas Megyeri-hidat. Az akció sikere után rengeteg pozitív visszajelzést kapott a közútkezelő, sokan kérdezték, hogy idén is megvalósítják-e ezt az egyedülállónak számító attrakciót.
A társaságnak sok fejtörést okozott, hogyan valósítsa meg a megváltozott gazdasági környezet és az energiatakarékossági irányelvek követésével a Megyeri-híd karácsonyi díszkivilágítását, de megoldották, hogy idén se maradjon ünnepi világítás nélkül a híd. Sőt, idén mind a két pilon zöldbe borul a következő két hétvégén.

Áprilisban versenyt futhatunk az idén 150 éves fogaskerekűvel

2024. április 03. 15:38
Már 19 éves hagyomány, amikor tavasszal Budapest sportszerető lakói együtt mozdulnak, hogy gyorsabbak legyenek a fővárosi fogaskerekűnél. Idén április 27-én kerül sor a megmérettetésre.