Átadták a sümegi vár megújult keleti szárnyát

2023. március 29. 12:52
1,1 milliárd forint uniós forrásból megújult a sümegi vár keleti szárnya, amely így egész évben látogatható kulturális attrakcióvá vált.
A keddi átadóünnepségen Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: a sümegi vár hosszú évtizedeken át hanyatlott, most azonban a 21. századi felszereltségének köszönhetően egyre több látogatót vonz. A várudvaron lovagi tornák, szabadtéri előadások, a belső terekben pedig az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat, vármakettek, vetítőterem és interaktív eszközök várják az érdeklődőket.
Átadták a sümegi vár megújult keleti szárnyát
Papp Imre várkapitány felidézte a vár történetét, kiemelve, hogy 1989 óta üzemelteti a családja. Kezdetben 10 százalékban magyar, 90 százalékban külföldi látogatója volt az erődnek, ez az arány mára megfordult.
 
A várnak évente több mint 200 dolgozója van, az ingyenes nyílt napok, amelyek során a látogatók megismerhetik a programokat és a fejlesztéseket, számos érdeklődőt vonzanak.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Lezárták Catania repülőterét az Etna kitörése miatt

2024. július 23. 16:34
Olaszország legaktívabb vulkánja hétfő éjszaka ismét nagy erőkkel kitört. Az Etna hamuja miatt ismét le kellett zárni a helyi repülőteret.

Nincsen tavasz Egri Csillag Hét nélkül

2023. március 06. 14:52
Tavaly indult el a tematikus Egri Csillag Hét, és idén március 9. és 16. között újra a figyelem középpontjába kerül az Egri bikavér fehérboros párja. Országszerte éttermek, borbárok, borkereskedések és maguk az egri pincészetek szerveznek programokat, ajánlanak tavaszi fogások mellé Egri csillagot, valamint állítanak össze egyedi borcsomagokat.
Az Egri csillagot a tavasz borának nevezik frissessége, üde gyümölcsös aromái miatt, és a házasítás folytán összetett illat- és ízvilágában gyakran érezhetőek az évszak szimbólumának számító virágos jegyek. Emellett a bortípus legismertebbnek számító classicus tételeinek új évjáratai ebben az időszakban debütálnak.