Átadták az új Ipoly-hidat Ipolydamásd és Helemba között

2023. július 28. 14:47
Átadták az új Ipoly-hidat a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között, ami jól példázza a két ország közötti stratégiai kapcsolatokat és a kiváló határ menti együttműködést - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.
A tárcavezető az ünnepségen fontos kormányzati feladatnak nevezte a minél több határátkelő nyitását, mondván, hogy ez jó Szlovákiának, jó Magyarországnak, jó a szlovákoknak, jó a magyaroknak.
 
Átadták az új Ipoly-hidat Ipolydamásd és Helemba között
Az új híd ünnepélyes átadás: Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere, Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője, Peter Dovhun, Szlovákia gazdasági minisztere, Szijjártó Péter miniszter, Branislav Becík, Nyitra megye elnöke, Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke és Izrael Gergely, Helemba polgármestere (b-j) - Fotó: MTI / Bodnár Boglárka
 
Kiemelte: 2010-ben huszonkét átkelőpont volt a két ország között, ami mára harminchétre nőtt, tehát az utóbbi tizenhárom évben ez a tizenötödik új átkelő, amely itt is egy méltatlan állapotot számol fel.
 
Szavai szerint ugyanis méltatlan állapot volt, hogy Ipolydamásd és Helemba között 24 kilométer, vagyis csaknem fél óra volt az út. "Átláttak a túloldalra, mégsem tudtak átmenni, kerülni kellett. Most átlátnak a túloldalra, és oda is tudnak menni" - fogalmazott.
Helembai Ipoly-híd: az áprilisi átadás is csúszhat | Új Szó | A szlovákiai  magyar napilap és hírportál
Aláhúzta, hogy az európai uniós finanszírozással, 2,5 milliárd forintból elkészült 58 méteres híd mellett mindkét oldalon megépültek a szükséges utak is.
 
Szijjártó Péter arról számolt be, hogy idén még három újabb átkelési pontot fognak átadni Szlovákia és Magyarország között, két újabb Ipoly-hidat és egy közúti kapcsolatot, ezekkel együtt pedig negyvenre emelkedik már a határátkelők száma.
Impozáns lett az új Ipoly-híd – Dunakanyar Régió
"Azt hiszem, hogy ez az ütem világosan bizonyítja, hogy milyen stratégiai jelentőséget tulajdonítunk a szlovák-magyar kapcsolatoknak, és ahogy látjuk a szlovák kollégák együttműködését, hál' Istennek ez nem egy egyoldalú vonzalom" - jelentette ki.
 
Végül rámutatott, hogy a tengerparttal nem rendelkező Magyarország és Szlovákia számára stratégiai fontosságú kérdés a kellő számú átlépési pont megléte, különös tekintettel arra, hogy hazánknak épp ez a határa a leghosszabb.
 
Valamint arra is kitért, hogy Magyarországnak Szlovákia a második legnagyobb kereskedelmi partnere, tavaly 17 milliárd eurót ért el a kétoldalú kereskedelmi forgalom, amely idén is 11 százalékkal bővült.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

2023. május 30. 14:21
Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.
A rendezvénysorozat a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásának köszönhetően a Velencei-tónál startol június 30-án. A nyitóesten a kápolnásnyéki Csajághy Laura Színpadon tartandó gálakoncerten fellép Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, Rab Gyula, Tóth Vera, ifj. Sárközi Lali és zenekara, valamint az Urbán Verbunk. A műsor rendezője Novák Péter.

Így reagál a Balaton vize, ha 29 fokosra melegszik

2023. július 18. 14:12
Amennyiben a meleg hatására az algák túlszaporodnak, az okozhat vízminőségi problémákat a Balatonban.
 
Az év eddigi legforróbb napjaként vonul be a meteorológia történetírásába az elmúlt vasárnap, ám könnyen lehet, hogy a mai nap még a tegnapi hőséget is felülmúlja. Azok számára, akik a Balaton partján töltik a kánikula időszakát, egyáltalán nem mindegy, hogy miként hat mindez a tó vízére, illetve a benne található élőlényekre.