Átadták az új Ipoly-hidat Ipolydamásd és Helemba között

2023. július 28. 14:47
Átadták az új Ipoly-hidat a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között, ami jól példázza a két ország közötti stratégiai kapcsolatokat és a kiváló határ menti együttműködést - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.
A tárcavezető az ünnepségen fontos kormányzati feladatnak nevezte a minél több határátkelő nyitását, mondván, hogy ez jó Szlovákiának, jó Magyarországnak, jó a szlovákoknak, jó a magyaroknak.
 
Átadták az új Ipoly-hidat Ipolydamásd és Helemba között
Az új híd ünnepélyes átadás: Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere, Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője, Peter Dovhun, Szlovákia gazdasági minisztere, Szijjártó Péter miniszter, Branislav Becík, Nyitra megye elnöke, Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke és Izrael Gergely, Helemba polgármestere (b-j) - Fotó: MTI / Bodnár Boglárka
 
Kiemelte: 2010-ben huszonkét átkelőpont volt a két ország között, ami mára harminchétre nőtt, tehát az utóbbi tizenhárom évben ez a tizenötödik új átkelő, amely itt is egy méltatlan állapotot számol fel.
 
Szavai szerint ugyanis méltatlan állapot volt, hogy Ipolydamásd és Helemba között 24 kilométer, vagyis csaknem fél óra volt az út. "Átláttak a túloldalra, mégsem tudtak átmenni, kerülni kellett. Most átlátnak a túloldalra, és oda is tudnak menni" - fogalmazott.
Helembai Ipoly-híd: az áprilisi átadás is csúszhat | Új Szó | A szlovákiai  magyar napilap és hírportál
Aláhúzta, hogy az európai uniós finanszírozással, 2,5 milliárd forintból elkészült 58 méteres híd mellett mindkét oldalon megépültek a szükséges utak is.
 
Szijjártó Péter arról számolt be, hogy idén még három újabb átkelési pontot fognak átadni Szlovákia és Magyarország között, két újabb Ipoly-hidat és egy közúti kapcsolatot, ezekkel együtt pedig negyvenre emelkedik már a határátkelők száma.
Impozáns lett az új Ipoly-híd – Dunakanyar Régió
"Azt hiszem, hogy ez az ütem világosan bizonyítja, hogy milyen stratégiai jelentőséget tulajdonítunk a szlovák-magyar kapcsolatoknak, és ahogy látjuk a szlovák kollégák együttműködését, hál' Istennek ez nem egy egyoldalú vonzalom" - jelentette ki.
 
Végül rámutatott, hogy a tengerparttal nem rendelkező Magyarország és Szlovákia számára stratégiai fontosságú kérdés a kellő számú átlépési pont megléte, különös tekintettel arra, hogy hazánknak épp ez a határa a leghosszabb.
 
Valamint arra is kitért, hogy Magyarországnak Szlovákia a második legnagyobb kereskedelmi partnere, tavaly 17 milliárd eurót ért el a kétoldalú kereskedelmi forgalom, amely idén is 11 százalékkal bővült.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Péntektől regisztrálhatnak energiatámogatásra a szálláshelyek és az éttermek

2023. január 17. 10:56
Megjelent az energiaköltség- és beruházás támogatási program legfrissebb, módosított felhívása, amely részletezi, hogy a szálláshely-szolgáltatók és a vendéglátó egységek üzemeltetői milyen feltételekkel pályázhatnak az állami segítségre.
A kormány még karácsony előtt döntött arról, hogy a korábban az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásoknak biztosított rezsitámogatást (Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program) kiterjeszti a szálláshelyekre és a vendéglátó egységekre is. A döntés értelmében mintegy 16 ezer vendéglátó egység és 4500 szálláshely kaphat segítséget az energiaválság miatt megnövekedett rezsiköltségei mérsékléséhez – adta hírül akkor a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Nosztalgiavillamosok közlekednek a fővárosban szombaton

2023. május 04. 14:42
Három nosztalgiavillamossal is utazhatnak az érdeklődők a fővárosban szombaton – közölte a BKV Zrt.
 
A közlemény szerint a nosztalgiavillamosok reggel 9 órakor három helyszínről indulnak. A Puskás Ferenc Stadiontól indul és oda érkezik vissza – a Hungária, a Szépilona és a Budafok kocsiszínt érintve – az 1993-as, két vezetőállású, fűtéssel felszerelt, csillámpadlós, fénycsöves világítású MUV (Modernizált UV) 3430-as típusú nosztalgiajárat.