Átalakításra szorul a növényvédő szerek engedélyezési rendszere

2018. május 25. 06:24
Vajon szükség van kétlépcsős növényvédőszer-engedélyezési rendszerre Európában? Vajon a szer forgalmazójának kell-e vizsgálatokkal alátámasztani a készítmény veszélytelenségét, vagy inkább az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatalnak (EFSA) lenne ez a feladata? Ilyen kérdéseket feszegetett a múlt héten a EU Parlament peszticidekkel foglalkozó különbizottsága.

A különbizottság felállításának az apopója a totális gyomirtó hatású glifozát 2022 végéig történő újraengedélyezése volt, de lényegi célja az, hogy a 2009 óta érvényben lévő növényvédőszer-engedélyezési rendszert átvilágítsa. A márciusban létrejött "peszticid" különbizottság az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA), a nemzeti engedélyezési hatóságok, kutatóközpontok, a holland wagningeni egyetem, az EU egészségügyi biztosa és a termelőket képviselő Copa-Cogeca meghallgatásával 9 hónapon belül egy működőképesebb rendszerre szeretne javaslatot tenni.

A következő kérdések merültek fel a bizottságban:

  • Sokkal nagyobb transzperenciára lenne szükség az engedélyeztetés terén. 
  • Egy egylépcsős rendszer talán jobb lenne a mostani kétlépcsős helyett. 
  • Okosabb lenne, ha maga az EFSA tesztelné, hogy a kérelmezett termék veszélytelen-e, nem pedig a forgalmazótól várná a vizsgálatokat. 
  • Szorosabban kellene együttműködnie a hivatalnak a vegyiparral és a nemzeti engedélyezési hatóságokkal is.
Erről számolt be Norbert Lins néppárti képviselő, a különbizottséág jelentéstevő tagja. Kilenc hónap múlva ez a német képviselő és zöldpárti, belga kollégája, Bart Staes fogják letenni javaslatukat a Parlament elé az új engededélyezési rendszerről. Noha mi, magyarok általában tartunk a németek "bürokráciamentesítő" és a zöldek "jobbító" javaslataitól, azért vannak megszívelendő pontok a fentiekben.
 
Parlagfüves tarló (Forrás: Kwizda)

Az egylépcsős rendszerrel az amerikai engedélykiadás gyakorlatához közelítenénk. Ma előbb uniós szinten a hatóanyagot vizsgálják meg (majd teszik egy pozitív listára), ezután tagállami szinten a belőle készült peszticidet újra ellenőrzik, és ha megfelel, engedélyezik a felhasználását.

Az uniós rendszer meglehetősen bonyolult. Olyan vizsgálatokra is rákényszeríti a hatóságokat, amelyeknek nincs gyakorlati következményük, vagy éppen ellenkezőleg: olyan szereket tüntet el a gyakorlatból, amelyek szakmailag tökéletesen védhetők"

- sommázza véleményét Tőkés Gábor a jelenlegi engedélyezési eljárásról. A Nébih Növényvédő szer és Termésnövelő anyag Engedélyezési Osztályának vezetőjét egy másik brüsszeli szakmai bizottságról hazatérve érte utol az agrárszektor.hu.  A szakember jó ötletnek tartja a vegyipartól független vizsgálatok végzését. A kérdés csak az, hogy képes-e ezt finanszírozni is az unió? Tőkés Gábor véleménye szerint csak erős politikai akarat mellett valósítható meg ez a javaslat. A transzparencia növelése azonban mindenképpen hasznos lenne. De nem azért, amit a Greenpaece állít.

Ha 12 toxikológiai kísérletben egyszer sem bizonyult rákkeltőnek a glifozát, akkor azt igaznak kell elfogadnunk. A csalást semelyik labor vagy gyártó nem kockáztatja. Legfeljebb az eredmények értelmezésekor mondanak mást, mint a hatóségi értékelők. A transzparencia leginkább a szélesebb nyilvánosságnak üzenhetne: az engedélyezési rendszeren nem csúsznak át az egészséget vagy a környezetet veszélyeztető anyagok"

- magyaráz a szakember, aki túl drasztikus változásokra nem számít a hatóanyagértékelésben, de az apróbb technikai módosítások is megkönnyítenék az ágazati szereplők életét. Például ha kezelhetőbbek lennének a határidők a hatóanyagok és készítményeik engedély-megújítása esetén. A szerek összehasonlító értékelésének pedig nem sok értelme van, ha a "rosszabbnak" tartott készítmény így is a piacon marad.

A Bizottság által elrendelt legutolsó felmérés szerint a farmerek 80 százaléka gondolja úgy, hogy versenyhátrányt okoz a hatóanyagok uniós megítélési rendszere. Magyar javaslatként elhangozott, hogy vegyük ki a növényi és a rovarhormokat az endokrinrendszert befolyásoló tiltott hatóanyagok közül, hiszen egy vedlésgátló nem hat a gerincesekre"

- mond egy közérthető jobbító észrevételt a szakember. Ugyanakkor megjegyzi: Magyarországot a szükséghelyzeti engedélyezés terén kritika érte Brüsszelben, túl gyakran alkalmazzuk a normál agrotechnikai eljárásban. Ezen a téren lehet, hogy szigorítás várható az unió részéről.

Új hatóanyag a repcevetőmag csávázására
Itthon ez év januárjában engedélyezték a ciantraniliprol hatóanyagú, Lumiposa nevű csávázószert, amellyel kiválthatók egyes neonikotinoidok (tiametoxám, klotianidin és imidakloprid). A DuPOnt készítménye az őszi vetésű repcét védi a korai rovarkártételtől, esősorban a repcebolhától. A szert elsőként Lengyelországban vezették be. A csávázás célja, hogy hektáronként pár gramm alatt tarthassuk a növényvédőszer-felhasználást, elkerülve ezzel az időjárási kockázatoknak is jobban kitett teljes állománypermetezést. A ciantraniliprol a hatóanyagok egy teljesen új csoportjába tartozik, az antranil diamidok közé.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Életminőség-központú gazdaságpolitikát sürget az osztrák WIFO

2016. július 15. 10:27
A növekedési mutatók helyett az életminőség javítását előtérbe helyező gazdaságpolitikai irányváltást sürget az osztrák WIFO gazdaságkutató intézet Bécsben bemutatott "Österreich 2025" programjavaslatában. 

Polip és lazac egy penészes hűtőházban

2016. szeptember 26. 08:41
Több mint 2,5 tonna lejárt, jelöletlen és ismeretlen eredetű élelmiszer megsemmisítését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A csomagolással is foglalkozó vecsési hűtőházat üzemeltető vállalkozás milliós nagyságrendű bírságra számíthat.