Jól képzett szakemberek nélkül nincs biztos jövő az agráriumban

2017. augusztus 15. 12:53
Jól képzett szakemberek nélkül nincs biztos jövő és perspektíva az agráriumban - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Hajdúböszörményben a VI. Hajdúsági Expo és Traktorhúzó Európa Kupa sajtótájékoztatóján.

Nagy István elmondta, hogy augusztus 31-ig az ország 62 mezőgazdasági szakképző középiskolájában pótfelvételit hirdettek meg. Várják a felsőfokú oktatási intézményekbe felvételt nem nyert fiatalokat is technikusi képzésre. Azok számára, akik szakirányú középiskolában végeztek, egy év a képzés, míg az általános gimnáziumokban végzetteknek két év. Azok pedig, akik megszerzik a képesítést és szakirányú felsőfokú intézménybe jelentkeznek, 32 többletpontot szereznek.

Kép letöltése
 
Fotó: Gyulai Tóth Zoltán

 

Az államtitkár az idei aratásról szólva úgy fogalmazott: a számvetés és hálaadás ideje jött el, hiszen az ország kenyere - 558 ezer hektáron 5,2 millió tonna búza - megtermett. Hozzátette: nagy eltérések vannak azonban a mennyiséget és a minőséget illetően az egyes területeken.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a sajtótájékoztatón egyebek közt arról beszélt, hogy egymilliárd forint maradt a gazdák zsebében azzal, hogy ingyenessé tették az őstermelői igazolványok kiadását. Elmondta azt is, hogy a jégesőkár enyhítésére 50 milliárd forintig állnak a gazdák megsegítésére, miközben ötmilliárd forint befizetésével kell hozzájárulniuk a kárenyhítési alapba.

Az ősszel esedékes kamarai választásokról szólva az országos elnök elmondta: eddig a MOSZ - Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége - és a Magosz - Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége - jelentkezett be jelöltállítási listával.

Kép letöltése
 
Fotó: Gyulai Tóth Zoltán

 

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Hajdúsági Expo agrárfórumán kifejtette: a vidékfejlesztési program pályázatai gyorsítópályán vannak, hiszen a kormány meghozta a döntéseket a legfontosabb területeken. Megjegyezte, hogy több az igény, mint a rendelkezésre álló keretösszeg. Az 1300 milliárd forintos összegből 670 milliárd forintról született eddig döntés. A keret több mint felét beruházásra költötték.

Elmondta azt is, hogy az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program eredetileg 40 milliárd forintos keretösszegét 68 milliárdra emelték júniusban, a beérkezett 4400 kérelemből 3900 pályázat nyert. A tejágazatban 506 nyertes pályázat volt, 56 milliárd forint megítélt támogatással - részletezte Kis Miklós Zsolt. Hozzátette, hogy a nyár végére az összes pályázatban megszületik a döntés.

Az expo keretében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Juh és Kecske Terméktanács az ágazat versenyképességének és hatékonyságának növelése, valamint a magasabb jövedelem elérése érdekében.

Magyarország alapvető érdeke a közös agrárpolitika (KAP) vívmányainak megőrzés és a jelenlegi támogatási struktúra fenntartása a 2020 utáni, új költségvetési időszakban is – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a VI. Hajdúsági Expón.

Dr. Feldman Zsolt a részletekről szólva elmondta: az agrártámogatási rendszer jövőjével kapcsolatban már számos találgatás jelent meg, ám hivatalos álláspontot még nem közölt egyik erre hivatott brüsszeli testület sem. Lezárult azonban a KAP megújításáról szóló konzultáció, amelynek keretében az európai polgárok és gazdálkodók maguk mondhatták el elképzeléseiket.  Ebből kiolvasható egy erős társadalmi igény a mezőgazdaság erősebb szerepvállalására a természeti környezet védelmében, a zöld közjavak előállításában, másrészt elvárások fogalmazódnak meg egy olyan agrárpolitika irányába, amely jövedelemtámogatást biztosít a termelőknek, javítja helyzetüket az élelmiszerláncon belüli, célzott beruházásokat támogat fejlődésük érdekében. A sokféle igény termelői érdekeknek megfelelő összehangolása komoly feladat lesz a következő időszakban.

A KAP jövőjével kapcsolatos bizottsági elképzelés várhatóan a jövő év első negyedévében kerül a szakmai közvélemény elé, ez lesz az első releváns dokumentum, amelyből kiindulva a 2020 utáni agrártámogatási rendszer végleges formája kialakul majd – várhatóan 2018 közepére.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása Magyarországon

2017. február 09. 08:14
A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és a Magyar Természetvédők Szövetsége „A Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása Magyarországon” címmel konferenciát szervezett február 7-én az Országgyűlés Felsőházi tanácstermében, amelyen több mint 400 ember vett részt.

Az ehető bevonatokban rejlő lehetőségek

2017. április 05. 08:17
Élelmiszer veszteségek mennyiségének jelentős visszaszorítása, friss élelmiszerek eltarthatóságának, esztétikus megjelenésének megőrzése, tápértékének fokozása láthatatlan íz- és illatmentes egészségre veszélytelen bevonatokkal?