Átfogó program kell a béremeléshez

2016. szeptember 28. 08:29
Nem lesz béremelkedés a közterhek csökkentése nélkül

A hazai munkabérek nyugat-európai fizetésekhez történő felzárkóztatását kezdeményezte Volner János jobbikos politikus az EU-csúcstalálkozót megelőző egyeztetésen a miniszterelnöknél, amelyet a politikus szerint Orbán Viktor elutasított. A témával kapcsolatban ezúttal Dávid Ferencet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkárát kérdeztük.

– Nem kérdés, a nettó bérek emelkedésére szükség van. Sőt, a folyamat már a piac önszabályozó mechanizmusának köszönhetően megindult jó néhány szakmában. Alapvető probléma azonban, hogy a magyarországi béreket az unióban a negyedik legnagyobb járulék terheli, vagyis hiába a bruttó összeg emelése, ha annak jó részét elviszik a közterhek – hangsúlyozta a főtitkár.

Dávid Ferenc kiemelte, hogy közvetlen eszközei ugyan nincsenek a kormánynak a bérek befolyásolására a versenyszférában, de szabályozási eszközökkel támogathatja a béremeléseket. – Sajnos ma száz forint kifizetett munkabér kétszáz forintjába kerül a vállalkozóknak, ezért a munkabér terheinek csökkentése mindenképpen az emelés irányába hatna – tette hozzá. – Ha pedig kisebb lenne a különbség a bruttó és a nettó bérek között, akkor fölfelé indulhatna az alkalmazottaknak kifizetett bér nagysága. Igazán jelentős növekedésre azonban csak akkor kerülhet sor, ha az uniós támogatásokat azok a vállalkozások kapják majd, melyek termékei olyan magas hozzáadott értéket tartalmaznak, amely elbírja a megemelt jövedelmeket. Ha mindez megtörténik, akkor jó esély nyílik arra, hogy a Nyugatra történő kivándorlás megszűnik, vagy legalábbis üteme mérséklődik.

A főtitkár fontosnak tartaná, hogy több évre szóló járulékcsökkentési programban egyezzen meg a kormány a munkaadókkal és a munkavállalókkal, amelynek eredményeként három-négy év alatt két számjegyű járulékcsökkentésre kerülne sor. S ezt a programot együttműködési megállapodásban kellene rögzíteni. – Ennek folyományaként persze a költségvetési kiadásokat is módosítani kell. Vagyis komplex reformra van szükség. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a közfoglalkoztatási rendszer csak olyan formában folytatódhat, amelyben fontos szerepet kap a képzés, mert csak így tud hozzáadott értéket termelni a jövendőbeli munkaerő – emelte ki a szakember.

Korábban mondták

– Óvatosan a béremeléssel – Mellár Tamás
– Nem lehet cél az alacsony bér – Csaba László
– Túl alacsony a minimálbér – Németh György
– Emelni kell a hazai béreket – Pogátsa Zoltán
– Lemaradunk a bérversenyben – Csath Magdonla
– Elkerülhetetlen a béremelés – Bod Péter Ákos

 

 

 

 

 

 

 

 

mno.hu

Kapcsolódó cikkek

Megvan Magyarország legjobb pálinkája

2020. november 09. 09:33
Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny eredményeit november 5-én, 34 szakértő bevonásával hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács.

A Klik rászállt a Teleki Blankára - Nyomozást kér egy fideszes

2016. február 17. 11:50
Levélben szólította fel a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját a Klebelsberg-központ tankerületi vezetője, hogy számoljon be: milyen körülmények között mentek el tüntetni Miskolcra az iskola tanárai, és hogyan tájékoztatták a szülőket a lázadó miskolci gimnáziumot támogató nyílt levelükről - derült ki tegnap a nol.hu cikkéből. A feljelentéseiről ismert magánszemély, Tényi István bejelentést tett a Fővárosi Főügyészségen hivatali visszaélés gyanújával.