Átgondolja a kormány a kötelező oltás visszavonását

2021. november 04. 14:31
Az alapítványi és egyházi felsőoktatási intézmények után az állami egyetemek oktatói is 30 százalékos béremelésben részesülhetnek
Átgondolja a kormány a kötelező oltás visszavonását

A PSZ és a PDSZ képviselői szerdán három és fél órán keresztül tárgyaltak az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ahol azt az ígéretet kapták: a kormány jövő hét szerdáig átgondolja a szakszervezetek követelését a kötelező oltás visszavonásáról. A Népszava cikke.

Újabb ponttal gazdagodott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottságának követelés-listája. Azt szeretnék, ha a kormány visszavonná az állami intézményekben elrendelt koronavírus elleni kötelező védőoltásról szóló rendelkezést, ahogy azt is, hogy a nem állami intézményekben a kötelező oltás bevezetéséről a munkáltatók határozzanak.

A PSZ és a PDSZ képviselői szerdán három és fél órán keresztül tárgyaltak az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ahol azt az ígéretet kapták: a kormány jövő hét szerdáig átgondolja a szakszervezetek követelését a kötelező oltás visszavonásáról, és egy új javaslatot tesznek majd – számolt be az eredményekről Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja. A szakszervezetek szerint felelőtlenség, hogy a kormány olyan szereplőkre hárítja az oltásokról szóló döntést, akik sem országos, sem területi járványügyi adatokkal, sem megfelelő szaktudással nem rendelkeznek. Tárgyaltak a pedagógusok bérrendezéséről is, ám – mint Nagy Erzsébet fogalmazott – nem érte őket meglepetés, az Emmi képviselői ugyanazt a javaslatot vettették fel, amit Orbán Viktor miniszterelnök korábban bejelentett: jövőre 10 százalékos béremelést kaphatnak a tanárok, majd 2023-ban jöhet egy komolyabb bérrendezés.

– A szakszervezeti oldal számára ez elfogadhatatlan

– szögezte le a PDSZ képviselője. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke hozzátette: nélkülözhetetlen a pedagógusok presztízsének erősítése, béremelése, a munkaterhek csökkentése.

– Olyan tanári fizetésekre van szükség, amelyekből meg is lehet élni

– mondta, hozzátéve: a követeléseikből nem fognak engedni. A sztrájkbizottsági egyeztetések következő fordulója november 10-én lesz. 

Béremelés a felsőoktatásban

Az alapítványi és egyházi felsőoktatási intézmények után az állami egyetemek oktatói is 30 százalékos béremelésben részesülhetnek – közölte szerdán az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Ez idén ősszel és jövő januárban két ütemben – kétszer 15 százalék – valósulhat meg. 

Forrás: Népszava / www.szakszervezetek.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Rengeteg embert, köztük magyarokat elbocsátottak Ausztriában

2019. szeptember 24. 08:19
Lassul az oda irányuló kivándorlás

Pandémiás vészforgatókönyv munkavállalók számára

2020. március 30. 12:48
A koronavírus fertőzés következtében előálló gazdasági problémák számos munkáltatót arra ösztönöznek, hogy költségeiket csökkentsék, így munkaviszonyt szűntetnek meg, átszerveznek, illetve a munkaszerződéses feltételek újratárgyalását is igényelik. Érdemes ezzel összefüggésben áttekinteni, hogy kinek mire van joga.