Átírta a munkaerőhiány a bértárgyalás szabályait

2019. február 05. 09:02
Pénzt és pozíciót bukhat, aki nem alkalmazza őket

Bár a bértárgyalási taktikákat kőbe vésettnek tartottuk, leginkább arra szolgáltak, hogy az állásinterjún sutba dobjuk őket, hiszen csak kevesen mernek beleállni az alkuba. Az Y generáció elvárásai és a munkaerőhiány azonban gyökeresen átformálta a bérharc szabályait. A HVG cikke.

Néhány évvel ezelőtt az álláskeresők töredéke vette csak a bátorságot, hogy ne fogadja el azonnal a munkaadó által felkínált összeget, és megpróbáljon a béréről tárgyalni, pedig kutatások szerint a nyereség éves szinten átlagosan a bér 10 százaléka, azaz akár több százezer forint is lehet. A munkaerőhiány és az Y generáció elvárásai viszont teljesen átírták a bértárgyalási szabálykönyvet.

Az első klasszikus tanács szerint nem szabad a kiválasztási folyamat elején a bérről beszélni, hiszen amíg a munkáltató nem látja, hogy mennyire értékes a munkaerő, minden bért drágállni fog. A másik alapszabály szerint az veszít az alkupozíciójából, aki először mond ki összeget a tárgyalás során, de ha mégis a jelentkezőnek kell összeget meghatároznia, mondjon többet, mint amennyit keresni szeretne.

S. Tóth Márta business coach szerint

régen tilos volt, ma már elvárás a munkaadók részéről, hogy a beadott önéletrajzban szerepeljen a bérigény.

Ez a félénkebb jelentkezők előtt is megnyitja a lehetőséget arra, hogy akár tárgyalás nélkül is elérhessenek az optimálisnál magasabb bért. „Ne konkrét összeget, hanem egy minimum-maximum sávot adjunk meg. Attól sem kell tartani, ha a munkaadó ezután a minimum összeget ajánlja meg, ugyanis akkor innen indulhat maga a tárgyalás.”

Ha a minimum összeget ajánlja meg a munkaadó, erre kell rákérni a cafeteria-juttatásokat, pl. mobiltelefont, kocsit, SZÉP-kártyát, önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetést stb. – de akár rugalmas munkaidővel vagy home office-szal is kárpótoltathatjuk magunkat. Eddig keresték őket, most már kapkodnak utánuk

A mindig is keresett szakmának számító programozók piacán jelenleg 20 ezer állás betöltetlen. Az intenzív keresleti piacon pontosan tudják értéküket a fejlesztők, emiatt kevésbé lojálisak, és a bértárgyalásokon is ők diktálnak. Egy nagy fővárosi cég fejlesztési vezetője szerint

a munkaadóknak a külföldi munkahelyek is konkurenciát jelentenek, az ottani bérviszonyokat is számításba kell venni. De az ingyen Túró Rudi és az X-boxozás is sokat nyomhat a latban.

A kínált bér mellett a projekteket, a munkakörülményeket és a technológiai felszereltséget is mérlegelik a jelentkezők, emellett a rugalmas munkaidő is hívószó, mivel a fejlesztők mindig is "fordítva voltak bekötve", éjszaka nyugodtabban tudnak dolgozni.

A tárgyalás során arról is megállapodhat a jelentkező a munkaadóval, hogy – bár most elfogadja a minimum összeget – bizonyos határidőn belül már a maximum összeget szeretné bérként kapni. A klasszikus bértárgyalási rutinból itt viszont átmenthető az a gyakorlat, hogy nem szabad szóban elhangzott ígéretekre bazírozni, a beígért emelést határidővel együtt bele kell foglalni a munkaszerződésbe.

S. Tóth Márta szerint sokat lehet tanulni az Y generáció bértárgyalási technikáiból.

A mai huszonévesek és korai harmincasok tudatossága nemcsak arra terjed ki, hogy egyáltalán mernek tárgyalni, hanem arra is, mernek újabb lehetőséget keresni, ha sérülni látják érdekeiket.

S. Tóth szerint hiába a munkaerőhiány, ez a generáció jellemzően nem vállalja, hogy kettő helyett dolgozzon – vagy ha igen, el is kéri az árát.

Mivel fontos számukra az életminőség, a munka- és a szabadidő egyensúlya, a multik veszítettek népszerűségükből a szemükben. Az internetet pedig nemcsak tájékozódásra, hanem tájékoztatásra is használják: a bérigényüket a fizetéseket összehasonlító oldalak adatai alapján kalkulálják ki, és előfordul, hogy Facebookon írnak rá a kiszemelt cég egy dolgozójára a bére után érdeklődve – és a business coach szerint kapnak is válaszokat. 

A jelentkezők saját Facebook-profilja pedig gyakran szintén a bértárgyalás passzív részese: S. Tóth szerint

kivétel nélkül minden munkáltató ellenőrzi a jelentkezők profilját, így a tudatos karrierépítők amellett, hogy megfontoltan posztolnak, igyekeznek informatívvá is formálni a profiljukat.

Forrás: HVG

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Képzettebb munkaerő kell - így hat a mesterséges intelligencia a magyar munkaerőpiacra

2020. október 06. 07:53
A MI mintegy 900 ezer munkahelyre lesz hatással 2030-ig, vagyis ennyi ember munkája változik meg tőle. Hogy ez a változás minél zökkenőmentesebb legyen, ahhoz még rengeteg képzésre, kompetenciafejlesztésre van szükség. Hogy ennek hogyan áll neki Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája, arról Kerekes Antallal, a PwC Magyarország partnerével beszélgettünk.

Távmunka: fontos változásokat tervez a minisztérium

2020. július 21. 07:39
A koronavírus-járványban nyert tapasztalatok alapján a távmunka számos területen bevált, és egyaránt előnyös a munkaadóknak és a foglalkoztatottaknak. Mivel e megoldás segíti a munkahelyek védelmét és hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez, széles körű egyeztetések kezdődtek a gazdaság szereplőivel a távmunka szabályainak módosításáról, a törvényi szintű változtatások már ősszel az Országgyűlés elé kerülhetnek – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.