Az ágazati egyensúlyra törekszik a kormány

2017. május 02. 07:52
A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a hajdúnánási kihajtási ünnepségen mondott beszédet, amivel reményt adhat a hazai állattenyésztőknek.

Az állattartás a hazai mezőgazdaság meghatározó szegmense, éppen ezért a kormány agrárpolitikájában központi szerepet kap az állattenyésztés fejlesztése, illetve az állattenyésztés és a növénytermelés egyensúlyának helyreállítása - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a hajdúnánási kihajtási ünnepségen. 

Arra törekszünk, hogy a lehető legmagasabb forrásokat biztosítsuk az állattartók részére - hangsúlyozta Nagy István. Emlékeztetett arra, hogy a 2015–2020 közötti ciklusban az Európai Unió agrártámogatásából a korábbinál 180 milliárd euróval nagyobb összeg jut az állattartó ágazatnak. „Több munkahelyet a mezőgazdaságban” programot ismertetve elmondta, hogy a tárca nemzeti költségvetésből évi mintegy 30 milliárd forintos többletforrást biztosít 2020-ig az állattenyésztési és más munkaigényes ágazatok részére.

 

Nagy István kihangsúlyozta őshonos állatfajtáink védelmének fontosságát – Fotó: Shutterstock

Nagy István arról is szólt, hogy a tenyésztési feladatok támogatása jelentős szerepet tölt be a nemzeti állattenyésztési programok (szarvasmarha, juh, kecske, sertés, kisállatok, ló) megvalósításában, az idehaza tenyésztett mezőgazdasági állatfajták fenntartásában, genetikai minőségük javításában. 2017-ben 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre, amit törzskönyvezésre, teljesítmény-vizsgálatokra és tenyészértékbecslésre fordíthatnak a tenyésztőszervezetek. Az államtitkár kihangsúlyozta még a védess, őshonos állatfajtáink védelmét, mely elsődleges feladat kell hogy legyen. 

www.agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Önkéntes jelölés segít megtalálni a GMO-mentes élelmiszereket és takarmányokat

2016. szeptember 22. 07:52
Szeptember 20-án életbe lépett a GMO-mentes termelés szabályait, valamint a GMO-mentes élelmiszer és takarmány előállítás és forgalmazás feltételeit meghatározó hazai rendelet. Az új, önkéntes jelölés a vásárlók tájékozódását és a GMO-mentes élelmiszerekhez való könnyebb hozzáférést segíti.

Lezárult a Víz Világtalálkozó

2016. december 01. 11:41
A záródokumentum elfogadásával lezárult a háromnapos Budapesti Víz Világtalálkozó, amelyen 117 országból 2200 küldött, állam- és kormányfők, miniszterek, a tudományos, az üzleti és a pénzügyi világ meghatározó szereplői vitatták meg a 21. század vízügyi kihívásaira adható megoldásokat.