Az agrártechnológia megváltoztatja a szakképzést is

2019. szeptember 09. 08:31
Az új ismereteket elsajátítani képes diákokra, a modern technológiára jó válaszokat adó mezőgazdasági szakképzésre van szükség – mondta el Farkas Sándor államtitkár pénteken Bábolnán.
Olyan szakképzési rendszert kell kialakítani, amelyből a diákok kikerülve az alapkompetenciákon túl rendelkeznek azokkal a képességekkel is, amelyek révén új ismereteket tudnak elsajátítani

– jelentette ki Farkas Sándor pénteken Bábolnán. Az Agrárminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára erről a Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett Szakiskolai Napon beszélt. A rendezvényen több száz diák vett részt. Az államtitkár kifejtette: az elsöprő erejű technológiai fejlődés, a negyedik ipari forradalom a mezőgazdaságot kiemelten érinti, a jelenség pedig nem csupán az agrártermelés gyakorlatát változtatja meg, hanem a szakiskolai képzésnek is válaszolnia kell rá.

Az Agrárminisztériumnak, mint a második legnagyobb oktatási intézmény-fenntartónak óriási felelőssége van, hiszen

 
 

 

a tárca által fenntartott szakiskolákban tanul a szakirányra jelentkező diákok mintegy hetven százaléka, és közel 7300 elsőéves kezdte meg mezőgazdasági irányú tanulmányait idén

– jelentette ki Farkas Sándor.

A Bábolnai Gazdanapok keretében 14 mezőgazdasági szakiskola mintegy ezer diákja ismerkedhet meg játékos feladatok keretében a modern agrártechnológiával és a gépek kipróbálására is lehetőség van.

A Szakiskolai Napról készült további képek elérhetők a fotógalériánkban, ide kattintva.

 

Kapcsolódó cikkek

Elkerülhetetlen a változás: ezen múlhat a magyar agrárium sikeressége

2019. szeptember 03. 09:25
A magyar agrárium a jövőben csak akkor lehet sikeres, ha minél több fiatal érzi úgy, hogy megtalálhatja benne a hivatását, a nemzedékváltás ezért elkerülhetetlen - hangoztatta az agrárminiszter hétfőn az országos szakiskolai tanévnyitó ünnepségen, melynek idén a Vas megyei vépi mezőgazdasági szakgimnázium, szakiskola és kollégium adott otthont.

Agrárminiszter: a klímaváltozás lehetőség is, amivel élni kell

2019. szeptember 06. 08:23
Az agrárium az éghajlatváltozásnak leginkább kitett ágazat, ezért az Agrárminisztérium (AM) igyekszik felkészülten reagálni a klímaváltozás negatív hatásaira - mondta az MTI szerint Nagy István agrárminiszter az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen Nyíregyházán.