Az agrártechnológia megváltoztatja a szakképzést is

2019. szeptember 09. 08:31
Az új ismereteket elsajátítani képes diákokra, a modern technológiára jó válaszokat adó mezőgazdasági szakképzésre van szükség – mondta el Farkas Sándor államtitkár pénteken Bábolnán.
Olyan szakképzési rendszert kell kialakítani, amelyből a diákok kikerülve az alapkompetenciákon túl rendelkeznek azokkal a képességekkel is, amelyek révén új ismereteket tudnak elsajátítani

– jelentette ki Farkas Sándor pénteken Bábolnán. Az Agrárminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára erről a Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett Szakiskolai Napon beszélt. A rendezvényen több száz diák vett részt. Az államtitkár kifejtette: az elsöprő erejű technológiai fejlődés, a negyedik ipari forradalom a mezőgazdaságot kiemelten érinti, a jelenség pedig nem csupán az agrártermelés gyakorlatát változtatja meg, hanem a szakiskolai képzésnek is válaszolnia kell rá.

Az Agrárminisztériumnak, mint a második legnagyobb oktatási intézmény-fenntartónak óriási felelőssége van, hiszen

 
 

 

a tárca által fenntartott szakiskolákban tanul a szakirányra jelentkező diákok mintegy hetven százaléka, és közel 7300 elsőéves kezdte meg mezőgazdasági irányú tanulmányait idén

– jelentette ki Farkas Sándor.

A Bábolnai Gazdanapok keretében 14 mezőgazdasági szakiskola mintegy ezer diákja ismerkedhet meg játékos feladatok keretében a modern agrártechnológiával és a gépek kipróbálására is lehetőség van.

A Szakiskolai Napról készült további képek elérhetők a fotógalériánkban, ide kattintva.

 

Kapcsolódó cikkek

Kitartanak a gazdák a Vidékfejlesztési Program mellett

2020. március 05. 15:11
Eredményesen lépett fel a beruházási pályázatok megmentése érdekében az Agrárminisztérium, a jelenlegi adatok szerint a Vidékfejlesztési programon belül a korábban becsültnél jóval kevesebb projekt hiúsult meg. A nyertes kérelmek alig hat százalékáról mondtak le a gazdálkodók.

Gyors, méltányos, átlátható rendszert hoz létre az osztatlan közös földtulajdon felszámolását célzó törvényjavaslat

2020. május 06. 08:22
Az osztatlan közös földtulajdon megszüntetését segítő törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy az érintett csaknem két és fél millió hektár föld jogi sorsát egyértelműen lehessen rendezni. A változás legalább három és fél millió földtulajdonost érint, a tervezet számukra is méltányos és gyors megoldást kínál arra, hogy önálló földtulajdonhoz jussanak – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter kedden a Parlamentben.