Az agrártechnológia megváltoztatja a szakképzést is

2019. szeptember 09. 08:31
Az új ismereteket elsajátítani képes diákokra, a modern technológiára jó válaszokat adó mezőgazdasági szakképzésre van szükség – mondta el Farkas Sándor államtitkár pénteken Bábolnán.
Olyan szakképzési rendszert kell kialakítani, amelyből a diákok kikerülve az alapkompetenciákon túl rendelkeznek azokkal a képességekkel is, amelyek révén új ismereteket tudnak elsajátítani

– jelentette ki Farkas Sándor pénteken Bábolnán. Az Agrárminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára erről a Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett Szakiskolai Napon beszélt. A rendezvényen több száz diák vett részt. Az államtitkár kifejtette: az elsöprő erejű technológiai fejlődés, a negyedik ipari forradalom a mezőgazdaságot kiemelten érinti, a jelenség pedig nem csupán az agrártermelés gyakorlatát változtatja meg, hanem a szakiskolai képzésnek is válaszolnia kell rá.

Az Agrárminisztériumnak, mint a második legnagyobb oktatási intézmény-fenntartónak óriási felelőssége van, hiszen

 
 

 

a tárca által fenntartott szakiskolákban tanul a szakirányra jelentkező diákok mintegy hetven százaléka, és közel 7300 elsőéves kezdte meg mezőgazdasági irányú tanulmányait idén

– jelentette ki Farkas Sándor.

A Bábolnai Gazdanapok keretében 14 mezőgazdasági szakiskola mintegy ezer diákja ismerkedhet meg játékos feladatok keretében a modern agrártechnológiával és a gépek kipróbálására is lehetőség van.

A Szakiskolai Napról készült további képek elérhetők a fotógalériánkban, ide kattintva.

 

Kapcsolódó cikkek

Egyes agrár-környezetgazdálkodáshoz és ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó támogatások meghosszabbítását tervezi az Agrárminisztérium

2020. április 24. 08:07
A 2020 utáni európai uniós költségvetés és a Közös Agrárpolitika reformjának elhúzódó tárgyalásai miatt a mezőgazdasági támogatáspolitikában átmeneti időszakra kell készülni, amely a Közös Agrárpolitika jövőjével kapcsolatos döntések megszületéséig biztosítja majd az agrártámogatások jelenlegi keretek közötti igénylését és a kifizetések folytonosságát.

Az ellenzék még mindig a spekulánsok érdekeit védi

2015. október 14. 10:10
"A Fidesz szerint az ellenzék még mindig a spekulánsok és a nagybirtokosok érdekeit védi.
A kormánypárti frakció sajtóosztálya ezt arra reagálva közölte, hogy az LMP-s Sallai R. Benedek hétfőn a földeladások ellen tiltakozva arról beszélt: az állami termőföldek eladásával a következő nemzedékeknek és kormányoknak semmilyen eszköze nem marad a vidék megtartóképességének növelésére, a foglalkoztatás elősegítésére.